![]() |
Edycja MPEG-2 dodanie napisów i usunięcie starych.
Witam.
Przejrzałem forum ale nie spotkałem się z podobnym problemem więc moje pytanie brzmi: Mam plik filmowy MPEG-2 (dźwięku w nim nie ma ale to be znaczenia) chcę go wyedytować w sensie usunąć stary Japoński tekst a dodać napisy angielski. I mam prośbę, czy moglibyście mi wskazać artykuł jeśli taki jest na cdr info jak to zrobić, jakieś programy ?? :help: |
Tekst nałożony na obraz?
Znaczy - wtopiony "nierozerwalnie" w film? |
Cytat:
|
Szczerze mówiąc nie wiem jak sobie to wyobrażasz... 25 klatek na sekundę x liczba minut filmu...
Lepiej już zasłonić te napisy jakimś czarnym polem, albo uciąć ekran. Albo zostawić tak jak jest, a napisy zrobić wyłączalne - poniżej. Pamiętam, że do VD były filtry do usuwania loga, ale wprowadzały zniekształcenie obrazu w tym miejscu, no i co innego małe logo, a co innego napisy zajmujące pół ekranu. |
Cytat:
A tak na poważnie, ten filmik jest bardzo krótki i trwa niecałe 3 min. rzecz w tym, że ja nie mogę nic obciąć bo wielkość pliku ma pozostać taka sama. :help: |
Co rozumiesz przez "taka sama wielkość pliku"? Jakbyś tego nie robił, to musisz przekonwertować materiał, więc wielkość pliku się zmieni.
|
Cytat:
|
|
joujoujou dziękuję tobie za program, ale nie zupełnie o to mi chodziło. Ja chcę zapisać te 500 klatek i każdą jedną wyedytować w sensie np. w zwykłym Paintcie wymazać Japoński napis i zamontować te klatki z powrotem w film zamiast tych z tekstem Japońskim. Jak już to zrobię to chcę w jakimś programie do dodawania napisów dodać na stałe napisy angielskie.
|
W VirtualDub masz możliwość zapisania sekwencji obrazków z filmu skoro się upierasz...
A teraz trochę matematyki: po pierwsze nie 500, a 4500 obrazków. Jeśli na wymazywanie jednego poświęcisz 3 minuty (a podejrzewam, że będzie to dużo dłużej), to masz 10 dni w plecy rysując bez przerwy. Powodzenia... Ja bym podszedł do tego albo tak, jak mówił Jou, ale pewniej zasłoniłbym w edytorze stare napisy czarnym polem będącym od razu tłem pod nowe. A jak bym się chciał pomęczyć, to wrenderował bym w obraz takie same napisy, jak istniejące, tylko w kolorze czarnym. Ale to Twój czas... |
Cytat:
Tutaj screen: http://g.imagehost.org/0609/1_29.jpg |
Cały film jest taki? Tzn. z napisami na tym czarnym polu na dole?
|
Cytat:
|
Źle ustawiona kompresja.
Sprawdź gspot'em jaka jest w oryginale, po czym ustaw podobnie w VD. Łap tutorial - http://virtualdub.republika.pl/index.html A skoro napisy są na pasku, to banał - nałożenie czarnego na czarne... :D |
Cytat:
Ale muszę cię zmartwić - nie ma czegoś takiego, że wielkość pliku po ponownym kodowaniu będzie co do bajta równa wielkości oryginału. Zabawa metodą prób i błędów zmieniając parametry kompresji, a szanse trafienia prawie żadne... @Jou, to mpeg, więc kompresja innym programem, nie VD, więc z VD lepiej puścić nieskompensowane. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:24. |