Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Obróbka DVD - podkład tłumaczenia (https://forum.cdrinfo.pl/f13/obrobka-dvd-podklad-tlumaczenia-82412/)

skruszel 17.05.2009 03:28

Obróbka DVD - podkład tłumaczenia

Dobry,

dostałem film instruktażowy po niemiecku na DVD.
Przetłumaczyłem tekst na polski. Teraz pozostaje mi:

1. DVD rozbić na obraz i dźwięk.
2. Nagrać tekst polski (przetłumaczony).
3. Na niemiecki tekst (niemiecką ścieżkę dźwiękową) nałożyć polską, nagraną przeze mnie ścieżkę dźwiękową.
4. Całość połączyć i znów nagrać na DVD (i oddać klientowi).

Jakich programów użyć do poszczególnych kroków?
Czy jakieś etap/krok przeoczyłem?

Pierwszy 17.05.2009 11:02

rozwiązanie

skruszel 17.05.2009 13:20

Cytat:

Napisany przez Pierwszy (Post 1023331)

A teraz proszę kogoś kompetentnego o pomoc, skoro nabijacz postów zechciał się już wypowiedzieć.

Reetou 17.05.2009 21:07

Jeśli nie wiesz, czym rozłożyć DVD na strumienie, to proponuję, żebyś zaczął zabawę od jakiegoś kombajnu Ulead. AFAIR Ulead Video Studio czytał bezpośrednio DVD-Video, umożliwiał wstawienie dodatkowej ścieżki audio, którą miksował z oryginalną. A własną ścieżkę audio możesz nagrać nawet windowsowym recorderem, choć wskazane byłoby użycie jakiegoś bardziej zaawansowanego programu do obróbki audio (ja wiem? Może np. Soundbooth adoba), żeby usunąć szum otoczenia.

skruszel 17.05.2009 23:58

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1023448)
Jeśli nie wiesz, czym rozłożyć DVD na strumienie, [...]

Po pierwsze dziękuję Ci za odpowiedź i jakieś tam już naprowadzenie. :spoko:

Co do Twojego "jeśli nie wiesz, czym rozłożyć strumienie", to prawdę mówiąc, nawet nie wiedziałem na pewno, że są jakieś strumienie i że należy je rozłożyć. Zaledwie się domyślałem, że da się wyabstrahować (wyodrębnić) ścieżkę dźwiękową.
Moje doświadczenie sprowadza się do przetłumaczenia kilku divixów i podłożenia napisów pod nie kilka lat temu i do zrzucenia na twardy dysk kilku filmów DVD przy pomocy BlindWrite czy CloneDVD, więc mniej więcej wiem, jak zbudowana jest struktura DVD. I tyle.
Pogrzebałem w sieci, ale nie znalazłem opisu/ tutorialu, który poprowadziłby mnie dokładnie przez proces nadgrywania ścieżki dźwiękowej, nagranej przez lektora-człowieka; wszystko, co znalazłem, to śmieci, opisy, jak wykorzystać wysoce niedoskonałych lektorów elektronicznych.

Reetou 18.05.2009 00:32

Nie bawię się za bardzo audio, więc nie znam konkretnych programów. Tu przydałby się soft umożliwiający wstawienie jako podkład oryginalnej ścieżki audio i nagranie jako osobnej ścieżki dźwięku z mikrofonu. Wyobrażam sobie to tak: uruchamiamy odtwarzanie oryginalnej ścieżki (by trzymać mniej więcej synchro do filmu, choć pewnie trzeba będzie trochę poćwiczyć) i nagrywamy jednocześnie własną z mikrofonu.

Tak, DVD-Video można rozdzielić na osobne strumienie (video/dźwięk/napisy), np. darmowym programem Vobedit, opcja Demux. Jaki problem dalej - trzeba znaleźć program audio, który obsłuży (odczyta, następnie zapisze) format dźwięku, który zapisano na płycie - prawdopodobnie AC3. Złożenie DVD też nie stanowi większego problemu: authoring np. w ifoEdit, dalej podmiana plików z nowym audio w starej strukturze DVD (by zachować menu) w PGCEdit.

Najwięcej pracy będzie z nagraniem własnego dźwięku, a tu niestety najmniej mogę pomóc.

skruszel 18.05.2009 01:35

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1023501)
Najwięcej pracy będzie z nagraniem własnego dźwięku, a tu niestety najmniej mogę pomóc.

A to ciekawe, bo to akurat najmniej mnie martwi. Na studiach wielokrotnie dawałem się nagrywać, choćby podczas zajęć fonetyki. Jestem profesjonalnie przygotowany pod kątem fonetyczno-lektorskim. Wiem, w jakim tempie czytać, kiedy i jak długie przerwy robić, jak prowadzić prozodię zdania (melodię). Na dodatek jestem cierpliwy i pedantyczny, więc jestem gotów na po 10 razy powtarzać poszczególne akapity / fragmenty. Nie o to chodzi w moim pytaniu. :-)

Natomiast technikę opieram tylko i wyłącznie o zainteresowanie i (w tym przypadku) potrzebę. Po prostu muszę zrobić dokładny wywiad, jakie programy (najwyraźniej - niestety - kilka programów), użyć do poszczególnych etapów.

Reetou 18.05.2009 01:50

To sprawdź, w jakim formacie masz ścieżkę audio na płycie.

Cytat:

Napisany przez skruszel (Post 1023513)
A to ciekawe, bo to akurat najmniej mnie martwi. Na studiach wielokrotnie dawałem się nagrywać, choćby podczas zajęć fonetyki. Jestem profesjonalnie przygotowany pod kątem fonetyczno-lektorskim. Wiem, w jakim tempie czytać, kiedy i jak długie przerwy robić, jak prowadzić prozodię zdania (melodię). Na dodatek jestem cierpliwy i pedantyczny, więc jestem gotów na po 10 razy powtarzać poszczególne akapity / fragmenty. Nie o to chodzi w moim pytaniu. :-)

Ekstra. Ja nigdy nie miałem do tego cierpliwości ;)

skruszel 18.05.2009 14:49

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1023516)
To sprawdź, w jakim formacie masz ścieżkę audio na płycie.

Nooo... MPEG-1 Layer 2?

http://trans-ling.home.pl/smieci/kodeki.jpg

Po naciśnięciu Proposed Codec Solutions and test pokazuje się:

http://trans-ling.home.pl/smieci/filtr.jpg

Natomiast struktura katalogów na płycie przedstawia się następująco:

http://trans-ling.home.pl/smieci/struktura.jpg

Folder AUDIO_TS jest pusty, a zawartość VIDEO_TS przedstawia się jak po prawej.

Reetou 18.05.2009 22:28

Widzę, że film nie ma żadnego menu, więc sprawa jest prosta.

Jak rozdzielić wiesz - opcja demux w Vobedit.

Pogooglowałem trochę za programami audio, które umożliwiają dogrywanie ścieżek. Nazwy które dostałem to m.in. Cool Edit Pro, N-Track, Samplitude Pro, Sonic Foundry Vegas Pro, WaveLab, czy Cakewalk. Teraz trzeba posprawdzać (google lub rada jakiegoś 'audiowca' się tu może jeszcze trafi) który z nich będzie najlepszy i umożliwia wczytanie oraz zapis tego formatu audio.

Złożenie wideo z nowym audio będzie banalne. Można to zrobić choćby w darmowym ifoEdit. W nim też możesz zapisać położenie rozdziałów oryginalnej płyty do późniejszego authoringu. Wczytujesz (Open) plik VTS_01_0.IFO, w oknie na górze rozwijasz VTS_PGCITI, zaznaczasz VTS_PGC_1 (bo pewnie będzie tylko ten jeden) i z menu Tools wybierasz opcję Save celltimes to file.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:11.