![]() |
to jak nadać prawo do odczytu tylko administratorowi systemu w jaki sposób to zrobić?
skanowałem antywirusem i on-line i na kompie nic nie wykrył, nie wiem.. |
Wtedy tak. :taktak:
|
Mi raczej chodzilo o nadanie praw adminowi/userowi co do tego pliku. Troche inna bajka, tego raczej nikt nie ruszy.
|
Read only/Tylko do odczytu. PPM na pliku i właściwości. Tam znajdziesz ten checkbox... tyle, że to nie uchroni go przed kasowaniem, a ewentualnie modyfikacją... A i też nie zawsze bo domniemany wirus może mieć w wielkim poważaniu ten atrybut jeśli programista zabrał się za to z głową. :P
Windows sam z siebie go na pewno nie kasuje, po za tym z tego co wiem jeśli nie może znaleźć tego nieszczęsnego boot.ini to odczytuje z kopii. Opieramy się na Twoich obserwacjach, pamiętaj. Pisałeś wcześniej, że też formatowałeś i problem powracał. Może masz tego szkodnika na jakimś nośniku lub w programie, którego wgrywasz. Po za tym nie można mieć windowsa bez antywira i firewalla. Prędzej czy później się coś do Ciebie przyczepi. Dobrym zwyczajem jest też robienie obrazu partycji systemowej (np. Clonezilla). Cytat:
|
a w jaki sposób to zrobić, kopiuje i znika mi, nie wiem co mam robić jeszcze
|
Trzeba by bylo nadac plikowi uprawnienia - tzn aby byl tylko do odczytu, wtedy nic nie zniknie.
|
nie no bez jaj wcześniej miałem to samo też reinstalowałem format już chyba z 2 albo 3 razy robiłem.
a jak zrobić żeby tylko doinstalował mi ew., brakujące składniki a nie czyścił/formatował? Ostatnio miałem że wkleiłem te komende do boot.ini notatnika ona tam jest raz system bez komunikatu boot.ini się włączył a teraz go uruchomiłem i znowu ten komunikat. |
np. Avast, NOD32. Jest przyklejony topik z programami freeware.
Ja bym na Twoim miejscu reinstalował, a jak chcesz dociekać to wgraj antywira, przeleć najlepiej wszystkie partycje, nie tylko C:\. Jak nic nie znajdzie to jeszcze innym antywirem (tylko przed instalacją nowego wywal albo wyłącz stary bo mogą się po mordach okładać ;]). Naturalnie z aktualnymi sygnaturami. Firewall też by Ci się potem jakiś sensowny przydał (ja tam jadę na tym systemowym i za bardzo nie narzekam). |
wpisałem to
[boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetectna krótki czas się poprawiło a potem to co wkleiłem do boot znikło nez sensu... antywirusa nie posiadam a jeżeli nawet to jaki byście polecili darmowy oczwyiście? |
wszedłem we właściwości mojego komputera, zaawansowane, uruchamianie i odzyskiwanie, edytuj wszedłem w notatnik kliknąłem tak kilka razy po uruchomieniu znikło i potem znowu pojawił się boot.ini
|
Cytat:
1. Albo masz "wirusa" i rada taka: przeinstaluj windows zgodnie z regułami sztuki 2. Albo robisz co mówi loki7777 przy włączonym antywirusie - wyłącz go, a najlepiej odinstaluj (bo może działać w tle) 3. Jeśli chcesz ustalać, co zjada boot.ini to spróbuj tym http://technet.microsoft.com/pl-pl/s...02(en-us).aspx Jeśli nie powyższe, to nie wiem. Pisz bardziej po polsku, wtedy ktoś zrozumie i pomoże. |
wejdz w katalog windows i wyszukaj boot.ini znajdzie rowniez ten katalog.
Ja do tego katalogu moge spokojnie wejsc.To moja zawartosc tego pliku Kod:
[boot loader] |
ale do katalogu pss nie można wejść to niebieska ikona a ikona boot jest obok folderu Windows tylko nie pisze przy nim niej
a zaznaczyłem pokazuj ukryte pliki i foldery i przy ikonach jakieś dziwne znaczki $ się pojawiły nie po polsku. |
To jest sciezka dostepu do tego pliku:
Dysk C (tam gdzie zainstalowales widnowsa) katalog Windows dalej katalog Pss i tam jest plik boot.ini.pss (moze byc ukryty wiec wczescniej w narzediach-opcje folderow-widok zaznacz pokazuj ukryte pliki i foldery). Jak masz ten plik to go skopiuj na dysk c i zmien mu nazwe na boot.ini |
ale gdzie mam to wyszukać
CWINDOWS\pss\ boot.ini.pss\ normalnie wejść w znajdz albo uruchom? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:54. |