Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   21.X - dniem bez Echelona aka Jam Echelon Day (https://forum.cdrinfo.pl/f113/21-x-dniem-bez-echelona-aka-jam-echelon-day-83752/)

andy 20.10.2009 23:12

21.X - dniem bez Echelona aka Jam Echelon Day

Czym jest?

Cytat:

Echelon - największa na świecie sieć wywiadu elektronicznego. System powstał przy udziale państw: USA, Wielkiej Brytanii, Kanady, Australii i Nowej Zelandii i jest zarządzany przez amerykańską służbę wywiadu NSA. Echelon posiada w całym świecie urządzenia techniczne do przechwytywania (podsłuch) wiadomości w kanałach telekomunikacji. Jego organizacja nadrzędna w USA (NSA) dysponuje budżetem 3,6 miliardów dolarów (2004)[potrzebne źródło].

System ten gromadzi i analizuje przekazy elektroniczne z całego świata - faksy, e-maile, transfery plików, a nawet zwykłe rozmowy telefoniczne. Szacuje się, że system gromadzi i przetwarza ok. 3 miliardy przekazów elektronicznych na dobę[potrzebne źródło]. Zebrane lokalnie informacje z całego świata przesyłane są do centrali w Fort Meade[potrzebne źródło], gdzie znajduje się też główna siedziba NSA. Superkomputery dokonują analizy materiału, dostosowanej do regionu: język, słownik haseł i stanu materiału: kompresja, szyfr[potrzebne źródło].
Czym jest "Dzień bez Echelona"?

Cytat:

Jam Echelon Day, którego zadaniem jest zwiększenie świadomości istnienia systemu i tego, czemu ma on służyć istnieje już od 1999 roku.
Cytat:

Celem ustanowienia Jam Echelon Day jest wzrost świadomości dotyczącej tego, że system w ogóle istnieje i że wymieniana w sieciach telekomunikacyjnych informacja może być przechwytywana.
Więcej tutaj.

Jarson 20.10.2009 23:57

Krótko mówiąc chodzi o to, żeby "zapchać" ten system wiadomościami, które przechwyci, uważając za podejrzane i będzie analizował? Jeśli są jeszcze na świecie terroryści, którzy kontaktują się za pomocą niezabezpieczonych emaili, to zapewne jest to ich Integration Day :P Na poważnie - byłbym zdecydowanie przeciwny utrudnianiu pracy Echelona gdybym wierzył, że taki system naprawdę może nas ustrzec przed zagrożeniem terrorystycznym. W co jednak - rzecz jasna - nie wierzę.

Tylko po co blokować system, który i tak będzie działał dalej? Co najwyżej poskutkuje to wzmożoną pracą komputerów tworzących go przez jakiś czas, co wygeneruje dodatkowe koszty analizy danych (a ja wiem, czy Polska się nie dokłada do tego interesu?), zwiększone zużycie prądu (a przecież mamy być "ekologiczni" :P) itp.

Jabba the Hutt 21.10.2009 12:30

Zapewne system ten obecnie śledzi głównie trackery torrenta jako drugie po terroryzmie zagorożenie amerykańskiej (szalom !) kabzy ;)

ed hunter 21.10.2009 20:10

ćoś mnie swędzi na plecach, myślicie, że to mikroroboty wgryzają mi się do rdzenia kręgowego?

andy 21.10.2009 20:41

Cytat:

Na poważnie - byłbym zdecydowanie przeciwny utrudnianiu pracy Echelona gdybym wierzył, że taki system naprawdę może nas ustrzec przed zagrożeniem terrorystycznym. W co jednak - rzecz jasna - nie wierzę.

Tylko po co blokować system, który i tak będzie działał dalej? Co najwyżej poskutkuje to wzmożoną pracą komputerów tworzących go przez jakiś czas, co wygeneruje dodatkowe koszty analizy danych (a ja wiem, czy Polska się nie dokłada do tego interesu?), zwiększone zużycie prądu (a przecież mamy być "ekologiczni" ) itp.
Benjamina Franklin powiedział kiedyś, że "Ci którzy poświęcają wolność w imię bezpieczeństwa, nie zasługują ani na jedno ani na drugie."

Jabba the Hutt 21.10.2009 22:12

Ten Echelon to ma kupę roboty jak tak wszystkiego słucha. A kto to ma czas przejrzeć i analizować ? Też maszyna ?

andy 21.10.2009 22:14

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1054104)
Ten Echelon to ma kupę roboty jak tak wszystkiego słucha. A kto to ma czas przejrzeć i analizować ? Też maszyna ?

Raczej tak. Rozmowy są analizowane pod kątem pewnych zwrotów, słów kluczowych itp.

ed hunter 21.10.2009 22:24

Mamy podcinać żyły?

Sunna 21.10.2009 23:30

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1054077)
Benjamina Franklin powiedział kiedyś, że "Ci którzy poświęcają wolność w imię bezpieczeństwa, nie zasługują ani na jedno ani na drugie."

Ale on juz nie zyje.
Hitler i kaczynski tez duzo mowil/mowia.

Poza tym gdzie jest granica wolnosci itd.
bla bla bla

Jarson 22.10.2009 00:05

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1054077)

W XVIII wieku nie było na przykład broni masowej zagłady.

Zresztą, ja też jestem przeciwnikiem inwigilacji przez "stróżów" mojego bezpieczeństwa, a moja wypowiedź miała przede wszystkim podkreślić, że ten system na pewno swojej funkcji pełnić nie będzie. Jak zwykle - kontrolowani są ci, których kontrolować nie trzeba i nie powinno się, a ci, którzy mają coś do ukrycia, znajdą milion sposobów na bezpieczną i bezproblemową komunikację.

pali 22.10.2009 00:17

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1054119)
(...)
Hitler i kaczynski tez duzo mowil/mowia.
(...)

A prawo Godwina znasz? :) Bez urazy :)

andy 21.10.2010 10:07

Jam Echelon Day 2010 :)

icemac 21.10.2010 10:09

znowu :ysz:

co za świat ...

pali 21.10.2010 10:12

Fajnie, Construction Project: Atomic Bomb

sobrus 21.10.2010 10:32

ale po co taki dzień?
Generalnie obywatele powinni być wdzięczni, że ktoś ich broni.
Nie słyszałem, aby ktokolwiek niewinny ucierpiał przez Echelona.

Utrudnianie im pracy raczej nikomu nie wyjdzie na zdrowie.

A najśmieszniejsze jeżeli ten system nic sobie nie robi z ich SMSów, bo i tak zawsze filtruje wszystkie wiadomości. Ten 0.1% dodatkowych różnicy mu nie zrobi.

Always in focus
You can't feel my stare
I zoom into you
You don't know I'm there

I take a pride in probing all your secret moves
My tearless retina takes pictures that can prove

I'm made of metal
My circuits gleam
I am perpetual
I keep the country clean

I'm elected electric spy
I'm protected electric eye

Electric eye, in the sky
Feel my stare, always there
There's nothing you can do about it
Develop and expose
I feed upon your every thought
And so my power grows

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:41.