![]() |
The Secret Of Monkey Island Special Edition
Ilość załączników: 1
Witam :piwo:
To chyba mój pierwszy i ostatni temat o grach. Taka gratka jednak nie trafia się często. Secret Of Monkey Island w zupełnie nowej szacie graficznej i muzycznej, czyli wersja Specjal Edition. Czy ktoś już może widział w akcji tą grę i może coś o niej powiedzieć ?. Patrząc po screenach, to Lucasarts zrobiło kawał wyśmienitej roboty z grafiką. Gra w taki tytuł w rozdzielczości Full HD to może być coś :). Do tego niecodzienna opcja, za pomocą której nową szatę graficzną można zmienić "w biegu" na starą, aby sobie popatrzeć jak to było w 1990 roku. Grę uzupełniono o prawdziwe dialogi (czyli dodatkowo poza pisanymi mówione) i nagrano od nowa muzykę z prawdziwą orkiestrą. Z tego co wyczytałem w sieci nie ma na razie wersji pudełkowej, można ją tylko ściągać legalnie za kwotę około 9-10 EUR. Szkoda, bo jednak pudełko ma wartość kolekcjonerską, której nie sposób przecenić. Strona oficjalna. Miejsce z dużą ilością filmów i ekranów z gry. Jedna z polskich recenzji. Pozdrawiam. |
Ja widziałem (też na screenach :P) i stwierdzam, że wolę oryg. grafikę, która ma w sobie trochę tej magii. Nowa jest jakaś taka bezpłciowa.
|
Panowie SECRET nie SECRED:)I chyba z tego zrobili serial a nie jedna gre, bo wychodzi w episodacj, juz chyba 3 sa:) Tales of Monkey Island Episode - to tak dla ciekawych - jest 4 epizod 1 sezonu:)
|
To sa dwie rozne rzeczy :)
|
No bo to kolejna czesc:)
|
Ilość załączników: 2
Tales of Monkey Island to zupełnie inna gra :taktak:, niejako piąta część sagi.
Cytat:
Załącznik 53302 Rys. 1 - nowa grafika Załącznik 53303 Rys. 2 - oryginał Ciekawe jak rozwiązano sterowanie. W oryginale widać dobrze znaną listę zadań jak w innych grach LucasArts z silnikiem SCUMM. Po prawej stronie na dole nowego widoku mamy "Look at" czyli jedno z poleceń listy, ale jej samej nie ma :). Pewnie jakoś się ją wywołuje ... Cytat:
Jeśli można prosić jakiegoś dobrego człowieka o zmianę to będę wdzięczny, sam już nie mogę tego zrobić. pozdrawiam |
eeeeeee
Jedno to remake a drugie to osobna nowa seria jak np sam&max. edit: zostalem ubieglony |
Jest na iPhone'a o ile sie nie myle :-). Kolega mi pokazywal i bardzo spodobal mi sie pomysl z odswiezeniem tak znamienitej serii!
|
Ja grałem kilka razy w oryginał na Palmie, fajna rozrywka na podróż np.: w pociągu.
Znalazłem fajne przedstawienie gry przez Craiga Derricka (producenta), tutaj. Rozjaśniło mi się jak wygląda sterowanie w reedycji :). pozdrawiam |
Kupiłem na PSS (tak skusiłem się - jednak! ;P) i muszę cofnąć swoje wcześniejsze słowa. Początkowo grałem w widoku classic, ale szybko jednak przełączyłem na nową. Po dłuższej sesji muszę przyznać, że nowa oprawa pasuje jak ulał i nie wyobrażam sobie już innej. :P Nie zawsze redesign się udał (szczególnie niektórych postaci czy efektów), ale ogólnie rzecz biorąc jest nieźle i można w każdym momencie przełączyć się na stary (dynamicznie, także bez zbędnych przestojów). Świetny dubbing (właśnie taki sobie wyobrażałem), który idealnie podkreśla specyficzny humor tego uniwersum (vide głos Sthan-a/kanibali).
Gra ma kilka małych bugów (dotyczących siły dźwięku, przenikania warstw), w tym jeden krytyczny (przy wyjściu z lokacji z piratem od którego kupujemy mapę "legendarnego" skarbu Melee Island, po queście z Governor Manor). Zacieram już grabie na TSoMI2. Marzy mi się już Discworld w podobnej odświeżonej formie. :czar: |
A ja mam na Steamie (w jakiejś promocji) kupione jakiś czas temu, ale jeszcze nie sprawdziłem. Może by spróbować.. Tylko przygodówki wymagają tyle czasu...
|
Ukończyłem w niecałe dwie godziny. :P
|
Dwie godziny?? Wydawało mi się, że kiedyś gry były dłuższe..
|
Wiesz, jak się wie do czego służą poszczególne itemy... ;]
|
Jeszcze nie grałem, ale nadal mam zamiar :). Dla osoby która gra po raz pierwszy, ukończenie w 2 godziny jest nierealne. Pamiętam moje pierwsze przejście jeszcze w liceum na Amidzie i 4 wymęczone do granic możliwości dyskietki "no name" :D. Najtrudniej było z ogarnięciem języka (wiele zapisanych kartek z tłumaczeniem) i momentami typu pokonanie Sword Mastera, gdzie trzeba się uczyć prawidłowych odpowiedzi ale cięta riposta ;). Ale nawet pomijając język w tak krótkim czasie nie dałbym rady nawet teraz, bo zawsze się coś zapomni.
Zresztą ta gra to czysta przyjemność i fajnie w niej po prostu pobyć nigdzie się nie spiesząc :taktak:. pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:33. |