Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Powiedz NIE cenzurze w sieci (https://forum.cdrinfo.pl/f5/powiedz-nie-cenzurze-sieci-83887/)

andy 03.02.2011 00:07

Cytat:

Sam pomysł niegłupi, jak się niektóre fora poczyta. Równie dobrze jednak sprawuje się odrobina dobrego rozsądku.
Fakt treści wulgarne, obraźliwe powinny być wycinane. Jednak w momencie kiedy zostanie powołana grupa specjalna do walki bluzgami zniknie wolność słowa.
Jeżeli ktoś czuje się urażony niech zgłasza sprawę do na policję.

Cytat:

Może więc chodzi o tropienie wypowiedzi niewygodnych? Wtedy jednak mam coś przeciwko...
No jasne, że tak.

andrzejj9 02.02.2011 23:36

Ja generalnie nie jestem przeciwnikiem prób jakiegoś uporządkowania internetu (chociaż wiem, że są z góry skazane na niepowodzenie), natomiast nie do końca rozumiem co konkretnie miałoby to zmienić. Przecież już obecnie każdy wypowiadający się w internecie ponosi odpowiedzialność za to, co w nim robi. Jeśli ktoś poczuje się obrażony przez czyjąś wypowiedź ma pełne prawo wytoczyć jej autorowi proces (np. o zniesławienie). Żadna nowa komisja ani w tym nie pomoże, ani tego nie zmieni.

Może więc chodzi o tropienie wypowiedzi niewygodnych? Wtedy jednak mam coś przeciwko...

ed hunter 02.02.2011 22:03

W Egipcie zablokowali internet, a ludzie się leją prawdziwymi kamieniami po mordach.
Bardzo mnie ciekawi skuteczność egipskich sprzymierzeńców z CIA i Mossadu, dadzą radę to uciszyć? Pewnie dadzą, bo obiecają cuda. :rotfl:

Jarson 02.02.2011 21:54

Sam pomysł niegłupi, jak się niektóre fora poczyta. Równie dobrze jednak sprawuje się odrobina dobrego rozsądku.

Swoją drogą zastanawiam się, kiedy postanowią uciąć język takim osobom, jak Majewski :P

Reetou 02.02.2011 16:41

Informować, podawać wszelkie dane, pewnie od razu do prokuratury, blokować, kasować z widoku forum, zabezpieczać dowody - i co jeszcze wyPISzą.

andy 02.02.2011 14:42

Cytat:

Pomysł nie jest taki głupi na pierwszy rzut oka, ciekawi mnie tylko jaką przybierze to formę prawną, a jak to będzie miało wyglądać w praktyce. I tu się właśnie obawiam tej inicjatywy z pis.
To pewnie wstęp do tego aby administratorom forum nakazać informowanie o wszystkich wybrykach ;)

Reetou 02.02.2011 14:25

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1142934)
Innymi słowy: nie będę już mógł napisać, że Tusk to kawał ch*a? Ciekawy jestem jak to się będzie mieć do dat postów (skoro już o forach mowa). Kolejny głupi pomysł i aż dziw, że z inicjatywy PiS-owców.

No o Tusku pewnie będziesz mógł napisać, ale nie o którymś z pis ||

Pomysł nie jest taki głupi na pierwszy rzut oka, ciekawi mnie tylko jaką przybierze to formę prawną, a jak to będzie miało wyglądać w praktyce. I tu się właśnie obawiam tej inicjatywy z pis.

Berion 02.02.2011 12:21

Innymi słowy: nie będę już mógł napisać, że Tusk to kawał ch*a? Ciekawy jestem jak to się będzie mieć do dat postów (skoro już o forach mowa). Kolejny głupi pomysł i aż dziw, że z inicjatywy PiS-owców.

BTW: "forów"? A nie "for" aby?

mystery 01.02.2011 19:23

W Sejmie powstał właśnie Parlamentarny Zespół ds. Promocji Wolności Przekazu i Poszanowania Zasad Dialogu Społecznego w Komunikacji. Nazwa długa, ale cel prosty. Jak mówi w rozmowie z Onet.pl poseł PiS Maks Kraczkowski, chodzi o uporządkowanie stanu prawnego i ucywilizowanie funkcjonowania forów internetowych.

Wśród jego członków jest jedynie jeden poseł nienależący do Prawa i Sprawiedliwości. Grupa ta ma się zajmować strzeżeniem wolności słowa, ale i dbaniem o ochronę godności osobistej osób pojawiających się w mediach - z naciskiem na fora internetowe.

Jak mówi nam poseł PiS Maks Kraczkowski, ekspertyzy prawne, którymi dysponuje zespół, mówią jasno, że osoby pomawiane i obrażane na forach internetowych nie mają narzędzi do obrony. - Pod płaszczem anonimowości można napisać na forum dowolną treść - na przykład, że sąsiad jest alkoholikiem. Ale ten sąsiad już nie będzie mógł odpowiedzieć na to w sposób adekwatny - podkreśla Kraczkowski, zaznaczając, że tym przykładem upraszcza problem. To ma się zmienić. - Chodzi o to, aby platforma internetowa była miejscem wymiany opinii i dyskusji, a nie obrażania ludzi.

Fakt, że do zespołu nie garną się osoby spoza PiS (z jednym wyjątkiem), Kraczkowski tłumaczy wypaczaniem przekazu w mediach, gdy mowa o nowo powstałym zespole. - Nie chcemy monitorować i cenzurować, ale uporządkować stan prawny i ucywilizować funkcjonowanie forów internetowych.

Wedle regulaminu zespół ma na celu "koordynowanie działań obu izb parlamentu w ramach kompetencji określonych ustawą o wykonywaniu mandatu posła i senatora, zmierzających do poprawy przepisów prawa w zakresie przestrzegania wolności słowa jak i podstawowych praw obywatelskich w tym godności osobistej w szeroko rozumianych środkach masowego komunikowania".

Zespół ma poza obroną wolności słowa także w swoich obowiązkach ***8222;przeciwdziałanie wykorzystywania internetu i mediów do prowadzenia agitacji politycznej opartej na szerzeniu nieprawdy i nienawiści***8221;. Będzie też zajmował się oceną możliwości procesowych dochodzenia praw przez osoby i podmioty pomawiane lub zniesławiane w sieci. Ma też oceniać prawne możliwości walki z naruszaniem dóbr osobistych na formach internetowych.

Do zespołu należą Andrzej Jaworski, Piotr Cybulski, Zbigniew Girzyński, Zbigniew Kozak, Maks Kraczkowski, Leonard Krasulski, Tomasz Latos, Kazimierz Smoliński (wszyscy z PiS) i Jacek Żalek (PO).

(Ts

andy 30.01.2011 00:45

Ilość załączników: 1
Najpierw rząd unieruchomił DNS-y, ale Egipcjanie szybko przełączyli się na zagraniczne serwery nazw. Rząd rozkazał więc egipskim ISP zaprzestanie rozgłaszania krajowych prefiksów BGP. To w kilkadziesiąt minut skutecznie odcięło egipski internet od reszty świata.

http://niebezpiecznik.pl/post/egipt-odlaczyl-sie od-internetu

Załącznik 56611

|| ;p

ed hunter 30.11.2010 10:18

A pomyśleć, że to dla wojska zostało stworzone... :sciana:

pali 29.11.2010 13:19

SPF jest tylko łatą na bardzo stary system maili i to łatą dyskusyjną, zresztą opiera się na właśnie na DNS. System maili ma wiele innych wad, dawno temu powinno się to napisać od nowa. Próby były, ale nieudane, obecnie chyba nikt nie ma żadnej propozycji.

Jednak DNS wydaje mi się bardziej idealistycznym rozwiązaniem niż mail :) Zobacz, że zwyczajem ZU jest ustawianie dowolnego DNS, nikt na to nie zwraca uwagi żadnej.

Mi się wydaje, że napady na DNS (tutaj o jednym pisałem) spowodowały, że władza dostrzegła narzędzie i odważyła się "zatruć" DNS, oczywiście jako że to USA, nie atakiem technologicznym, a prawnym.

BTW jeszcze w latach 90 korzystałem z projektu na serwerach FTiMS (czy ICM - już nie pamiętam), był to DNS który rejestrował zmiany IP na wybranych rekordach i ostrzegał userów przy zmianach, czekając na ich decyzję.
Projekt oczywiście upadł, nikt nie widział sensu jego rozwijania :)

No i oczywiście takie coś też jest ułomne, bo ICANN zarządza także IP.
Myślę, że kitajce coś wymyślą :) Stworzyć izolowany DNS nie jest trudno, ale z IP większy problem.

andy 29.11.2010 11:33

Cytat:

Jest jeszcze jeden ciekawy aspekt tej sprawy: DNS jako technologia był najbardziej bezbronnym dzieckiem Internetu, jego projektanci jakby nie pomyśleli, że są na świecie "ludzie źli". Uznanie jego dziecięcości, świętości trwało bardzo długo, mi się wydaje że aż do wyczynów azjatyckich hakerów z ostatnich lat. I tak zabawka geeków przeszła w ręce twardogłowych.
Cały internet jest tak zbudowany nie tylko DNS. Do niedawna można było się podszywać pod czyjś adres z powodzeniem, w sumie to i dzisiaj można bo nie wszystkie serwery obsługują rekordy SPF.

pali 29.11.2010 08:53

Do newsa o blokadach ICANN: niestety nie mam teraz czasu tego wyjaśniać, ale wszyscy te newsy przepisują z newztechblog i klepią za nim, że "bez wyroku sądu" - co prawdą nie jest, bo właśnie że z postanowieniem sądu arbitrażowego powołanego właśnie do takich spraw.

Co oczywiście niczego nie załatwia, bo w ultraliberalizmie, tak samo jak w komunizmie, sądy tracą suwerenność - gospodarka jest bogiem polityki (a w komunizmie ten sam proces, tylko że polityka bogiem gospodarki).

A blokada mi się podoba :) może w końcu nadejdą czasy Internetu: strona taka a siaka w strefie DNS takiej to a takiej :)

Jest jeszcze jeden ciekawy aspekt tej sprawy: DNS jako technologia był najbardziej bezbronnym dzieckiem Internetu, jego projektanci jakby nie pomyśleli, że są na świecie "ludzie źli". Uznanie jego dziecięcości, świętości trwało bardzo długo, mi się wydaje że aż do wyczynów azjatyckich hakerów z ostatnich lat. I tak zabawka geeków przeszła w ręce twardogłowych.

DejaVu 28.11.2010 20:35

http://www.dobreprogramy.pl/USA-zabl...osc,21726.html :czytaj:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:46.