Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   ścianki działowe :ysz: (https://forum.cdrinfo.pl/f5/scianki-dzialowe-ysz-84197/)

- Deckard - 08.12.2009 22:24

no właśnie , jeszcze parę parawanów lekarskich do środka jako ścianki działowe i gitara gra :D

olpiter 08.12.2009 21:41

Ilość załączników: 1
:haha: Przenośny, lekki, okna ma.

- Deckard - 08.12.2009 19:47

zrobiliśmy projekt z kumplem dośc dobry jak na amatorów - wszystkie wymiary ,odległości , kosztorys itd jestem zadowolony ale..

ale na zebraniu mózgów wymyślili że jednak pomieszczonko to stawiane będzie w lekkiej technologii aluminiowej ,

nie wiem dokładnie jak to się zwie ale buduje się boxy na targach w takim czymś :sciana:

no nic dzięki za pomysły i rady :piwo: dla wszystkich

- Deckard - 08.12.2009 12:08

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1064535)
No właśnie mi z rysunku wynika, że i drzwi i okna będą wychodziły na halę. To jak to jest?

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1064540)
Tak to jest jak w zwykłej kanciapie ekspozycyjnej.

dokładnie , na dużej hali mniejszy chlewiczek dla 3 osób ,trochę sprzętu i tyle , ale probuje to przeciagać może ktoś to postawi juz po mojej kadencji,

opcja zsuporeksu też warta uwagi i wąłsnie ja weze pod uwage, musze sie dogadac z górą no i zrobić szcególowy projekt a bede to robił pierwszy raz więc troche zejdzie :szczerb:

edit: wysokość hali mi się troche 'mineła z prawdą' :| hala ma wysokośc 11m

ed hunter 08.12.2009 02:16

Tak to jest jak w zwykłej kanciapie ekspozycyjnej.

Jarson 08.12.2009 01:52

No właśnie mi z rysunku wynika, że i drzwi i okna będą wychodziły na halę. To jak to jest?

ed hunter 08.12.2009 01:51

Też bym to widział w technologii murowanej, jak ma posłużyć kilka lat, jak na chwilę, to czym taniej, tym lepiej.

Konstrukcje drewniane to pomyłka, bo koszty przewyższą konstrukcję z profili stalowych, te za to same z siebie stać stabilnie nie będą... (co innego jak się można wkręcić w sufit)

prometeusz 08.12.2009 01:42

Suporeks, gipsowe bloczki, czy beton komorkowy i bedzie dobrze.

grzeniu 08.12.2009 01:07

Chwila - budynek ma wysokość ~ 2 pięter, a ścianki 2,5-3m, to czego będą się trzymały te stelaże (od kartongipsu) na górze? Sufitu ma nie być...
Dla mnie cały czas wygrywa opcja z suporeksem.

PS Z rysunku wynika, że tam żadnych nadproży nie będzie. Onę będą w ścianach zewnętrznych istniejących.

Reetou 08.12.2009 01:02

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1064523)
znając nasze przepisy i sposobność bytu naszych urzędów i agencji typu PIP to żadnych wymóg nie ma ,a jeśli są to nikt tego nie kontroluje

;) Znając nasze przepisy to właśnie są. PiP może się przyczepić o brak naturalnego oświetlenia w miejscu stałej pracy (powyżej 4 godzin) - trzeba by załatwić papierek o odstępstwo od inspektora sanitarnego. Strażak może się przypiąć o wyznaczenie dróg ewakuacyjnych. A gdzie toaleta? A jak się ktoś przyszwenda, to nakaz rozbiórki i kara.

Jarson 08.12.2009 00:50

Ilość załączników: 1
Ja bym stawiał z suporeksu... Wbrew pozorom postawienie profili pod regipsy to całkiem sporo roboty, a efekt moim prywatnym zdaniem nie do zaakceptowania - lekkie, gładkie, ale jeśli się kiedyś któryś z pracowników wkurzy na szefa lub któregoś z holenderskich szefów szefa, to ściana pójdzie w...

Przy takiej wysokości niewiele jest roboty - najwięcej chyba z nadprożami, ale można użyć gotowych. Nad nimi będą tylko ze dwa rzędy pustaków, można je więc bez kozery na ten sam klej stawiać. Można użyć zwykłej "elki":

Załącznik 53538

Nawet obrazek narysowałem :szczerb:

- Deckard - 08.12.2009 00:24

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1064446)
Tak jeszcze myślę, że jeśli chodzi o kwestie budowlane, to na scianki działowe nie potrzeba zezwoleń, ponieważ nie wprowadzają one zmian w konstrukcji budynku i jego wyglądzie zewnętrznym. Nie można np wyburzyć ściany wewnętrznej, która jest ścianą nośną.
Jeśli okien na rysunku i drzwi (jedne i drugie zewnętzrne) nie ma obecnie, a chcecie zrobić, to już powinno się wystąpić o korektę projektu i pozwolenie.
Tyle w kwestiach budowlanych.

Nie wiem jak to jest z takimi pomieszczeniami, jesli chodzi o dostosowanie ich jako miejsca stałej pracy pracowników. Nie wiem jakie tu są wymogi i kto to odbiera, ewentualnie kontroluje.

znając nasze przepisy i sposobność bytu naszych urzędów i agencji typu PIP to żadnych wymóg nie ma ,a jeśli są to nikt tego nie kontroluje

Ogólnie dzięki za opinie , jutro pozbieram informacje , co i jak ma konkretnie wyglądać i wezmę się z projekt

grzeniu 07.12.2009 21:50

Tak jeszcze myślę, że jeśli chodzi o kwestie budowlane, to na scianki działowe nie potrzeba zezwoleń, ponieważ nie wprowadzają one zmian w konstrukcji budynku i jego wyglądzie zewnętrznym. Nie można np wyburzyć ściany wewnętrznej, która jest ścianą nośną.
Jeśli okien na rysunku i drzwi (jedne i drugie zewnętzrne) nie ma obecnie, a chcecie zrobić, to już powinno się wystąpić o korektę projektu i pozwolenie.
Tyle w kwestiach budowlanych.

Nie wiem jak to jest z takimi pomieszczeniami, jesli chodzi o dostosowanie ich jako miejsca stałej pracy pracowników. Nie wiem jakie tu są wymogi i kto to odbiera, ewentualnie kontroluje.

Reetou 07.12.2009 21:24

Jeżeli samowolka to przepisami nie musisz się przejmować:)
Tak jak już powiedziano płyty g-k będą najlepsze, tylko jakieś stężenia konstrukcyjne by się przydały - może jakiś ruszt zamiast sufitu.
Jeśli murowana to gazobeton gr 12, cieńsze na samonośne ściany się nie stosuje - za słaby przy drzwiach lub oknach, przy cieciu się pyli i trzeba potem tynkować - brudna robota. Co do wieszania czegoś to też na kołkach do gazobetonu a nie zwykłych

(Jolka)

- Deckard - 07.12.2009 19:56

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1064376)
1. Czy to będzie samowolka, czy oficjalnie załatwiane pozwolenie?

2. Stan istniejący: wysokość hali, sposób jej doświetlenia?

3. Planowana wysokość ścianek działowych?

4. Planowane przeznaczenie pomieszczeń - czy w każdym ma być miejsce stałej pracy ludzi?

5. Okna otwierane, czy tylko przeszklenie?

To tak na początek :szczerb:

Ad1. jak znam szefa i jego holenderskich szefów to samowola jakich mało :ysz: [jedna już stoi na drugim końcu hali]

Ad2. wysokość na oko - dwupiętrowy budynek
oświetlenie - halogeny sodowe + halogeny białe [nie wiem jakie]

Ad3 min2.5m max 3m

Ad4 tak

Ad 5 muszę przedstawić ten problem zwierzchnikom

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:38.