![]() |
no właśnie , jeszcze parę parawanów lekarskich do środka jako ścianki działowe i gitara gra :D
|
Ilość załączników: 1
:haha: Przenośny, lekki, okna ma.
|
zrobiliśmy projekt z kumplem dośc dobry jak na amatorów - wszystkie wymiary ,odległości , kosztorys itd jestem zadowolony ale..
ale na zebraniu mózgów wymyślili że jednak pomieszczonko to stawiane będzie w lekkiej technologii aluminiowej , nie wiem dokładnie jak to się zwie ale buduje się boxy na targach w takim czymś :sciana: no nic dzięki za pomysły i rady :piwo: dla wszystkich |
Cytat:
Cytat:
opcja zsuporeksu też warta uwagi i wąłsnie ja weze pod uwage, musze sie dogadac z górą no i zrobić szcególowy projekt a bede to robił pierwszy raz więc troche zejdzie :szczerb: edit: wysokość hali mi się troche 'mineła z prawdą' :| hala ma wysokośc 11m |
Tak to jest jak w zwykłej kanciapie ekspozycyjnej.
|
No właśnie mi z rysunku wynika, że i drzwi i okna będą wychodziły na halę. To jak to jest?
|
Też bym to widział w technologii murowanej, jak ma posłużyć kilka lat, jak na chwilę, to czym taniej, tym lepiej.
Konstrukcje drewniane to pomyłka, bo koszty przewyższą konstrukcję z profili stalowych, te za to same z siebie stać stabilnie nie będą... (co innego jak się można wkręcić w sufit) |
Suporeks, gipsowe bloczki, czy beton komorkowy i bedzie dobrze.
|
Chwila - budynek ma wysokość ~ 2 pięter, a ścianki 2,5-3m, to czego będą się trzymały te stelaże (od kartongipsu) na górze? Sufitu ma nie być...
Dla mnie cały czas wygrywa opcja z suporeksem. PS Z rysunku wynika, że tam żadnych nadproży nie będzie. Onę będą w ścianach zewnętrznych istniejących. |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Ja bym stawiał z suporeksu... Wbrew pozorom postawienie profili pod regipsy to całkiem sporo roboty, a efekt moim prywatnym zdaniem nie do zaakceptowania - lekkie, gładkie, ale jeśli się kiedyś któryś z pracowników wkurzy na szefa lub któregoś z holenderskich szefów szefa, to ściana pójdzie w...
Przy takiej wysokości niewiele jest roboty - najwięcej chyba z nadprożami, ale można użyć gotowych. Nad nimi będą tylko ze dwa rzędy pustaków, można je więc bez kozery na ten sam klej stawiać. Można użyć zwykłej "elki": Załącznik 53538 Nawet obrazek narysowałem :szczerb: |
Cytat:
Ogólnie dzięki za opinie , jutro pozbieram informacje , co i jak ma konkretnie wyglądać i wezmę się z projekt |
Tak jeszcze myślę, że jeśli chodzi o kwestie budowlane, to na scianki działowe nie potrzeba zezwoleń, ponieważ nie wprowadzają one zmian w konstrukcji budynku i jego wyglądzie zewnętrznym. Nie można np wyburzyć ściany wewnętrznej, która jest ścianą nośną.
Jeśli okien na rysunku i drzwi (jedne i drugie zewnętzrne) nie ma obecnie, a chcecie zrobić, to już powinno się wystąpić o korektę projektu i pozwolenie. Tyle w kwestiach budowlanych. Nie wiem jak to jest z takimi pomieszczeniami, jesli chodzi o dostosowanie ich jako miejsca stałej pracy pracowników. Nie wiem jakie tu są wymogi i kto to odbiera, ewentualnie kontroluje. |
Jeżeli samowolka to przepisami nie musisz się przejmować:)
Tak jak już powiedziano płyty g-k będą najlepsze, tylko jakieś stężenia konstrukcyjne by się przydały - może jakiś ruszt zamiast sufitu. Jeśli murowana to gazobeton gr 12, cieńsze na samonośne ściany się nie stosuje - za słaby przy drzwiach lub oknach, przy cieciu się pyli i trzeba potem tynkować - brudna robota. Co do wieszania czegoś to też na kołkach do gazobetonu a nie zwykłych (Jolka) |
Cytat:
Ad1. jak znam szefa i jego holenderskich szefów to samowola jakich mało :ysz: [jedna już stoi na drugim końcu hali] Ad2. wysokość na oko - dwupiętrowy budynek oświetlenie - halogeny sodowe + halogeny białe [nie wiem jakie] Ad3 min2.5m max 3m Ad4 tak Ad 5 muszę przedstawić ten problem zwierzchnikom |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:38. |