![]() |
Problem z udostępnianiem plików i drukarek
Szlag mnie trafia mam ochotę wrócić do starego routera
Wystąpił kolejny problem, tym razem z udostępnianiem plików, router dlink DI-524 Widzę wszystkie udostępnione foldery w komputerach podpiętych kablem natomiast udostępnianie nie działa w laptopie połączonym przez WiFi. Czy ktoś ma pomysł, dlaczego ? |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Po raz kolejny, mówisz i masz... :D |
Nie o to chyba Agusi chodziło. :kreci_gl:
|
Cytat:
Ustawianie statycznego IP przez DHCP i filtrowanie MAC adresów to inna bajka i nie ma jej w pytaniu :) |
Patrix, już odpiszę tu, chociaż założyłam drugi temat.
Udostępnianie jest chyba skonfigurowane poprawnie. Podłączyłam przed chwilą laptop kablem - działa. Łączę się przez WiFi - nie działa, mam komunikat, że system nie odnalazł określonej ścieżki. Dlaczego ??? |
bo domyślnie:
karta sieciowa ma swój mac adres i ma swoje ip karta radiowa ma swój mac adres i ma swoje ip sprawdź jaki adres ip masz na wifi :) |
Tam mam ustawione automatyczne pobieranie IP
|
I to by właśnie pasowało bo masz włączone DHCP, więc masz IP przydzielone dynamicznie.
Jeśli nie wiesz jak je sprawdzić to wpisz w start/uruchom CMD a potem IPCONFIG raz na kablu a raz na radiu i przekonasz się, że otrzymujesz dwa różne adresy i dlatego na kablu działa na na radiu nie :) |
To że są 2 karty sieciowe, że mają różne adresy MAC to wiem. Co mam zrobić, żeby zaczęło działać udostępnianie na wifi ?
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Cytat:
|
Na razie córka zabrała laptop, więc jeszcze nie zmieniłam tego adresu mac, ale tak z ciekawości. Nie da się jakoś ustawić tego udostępniania przy różnych adresach mac karty sieciowej i karty radiowej tak żeby działało za każdym razem, bez względu na to w jaki sposób laptop jest podłączony ?
:jupi: problem rozwiązany :jupi: Nie adres MAC, tylko Kaspersky Internet Security - sieć WiFi była w grupie sieci publicznych, dodałam ją do grupy sieci lokalnych i udostępnianie działa :sluze: |
Patrix,
rozumiem jak duplikujesz macki, ale nie jestem pewien czy wiem po co :) No ale jeśli dobrze domyślam się, to zrób tak: - poustawiaj na powrót różne macki jak bóg przykazał :) - wejdź we właściwości połączenia -> TCP/IP -> właściwości -> zaawansowane -> WINS -> włącz netbios przez TCP/IP i powinno hulać. Możesz też pokombinować z LMHOSTS (ale nie wiem czy to da radę, nie testowałem). Popatrz też czy ten twój ruterek ma jakąś opcję netbios. |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/f113/problem...4/#post1065911 Po to aby dostał po MAC to samo IP. Cytat:
|
No tak, rozumiem że chcesz dostać to samo IP :)
A chcesz dostać to samo IP, aby po przełączeniu z wifi na kabel, dalej działało windowsowe udostępnianie? Jeśli o to chodzi, to powyższa metoda może pomóc. |
Ja już mam metodę na to od dawna. Mam ten sprzęt parę ładnych lat...
Windowsowe udostępnianie działa tak czy siak po prostu jak nie zrobisz sztuczki to będzie pod innym IP. Ale chwila, przecie to nie ja tutaj miałem z czymś problem :idea::) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:48. |