![]() |
Musisz przelecieć pralkę w czasie wirowania.
|
Cytat:
;) |
Prościej dla ludzi nie znających zasad urządzeń elektrycznych i elektronicznych:
Urządzenia takie biorą tylko tyle prądu ile trzeba ( co jest wyrażane w Wattach). jak JOU pisał... nie ma znaczenia co podłaczysz do gniazdka i tak weźmie tyle ile potrzebuje. Grubość kabla akurat w tym przypadku wynika z dodatkowych żył sygnałowych w grubszym. Jedynie co mnie zastanawia to telefon komórkowy (tu czasem bywa inaczej - szybsze ładowarki maja większy prąd). Właśnie sprawdziłem swoją motorolkę. Ładowarka 0.16A, USB to 0.5A - czas ładowania taki sam. Wniosek nowsze mają stałe ograniczenie (np nokia 3510i dała się ładować i 0.5A i 1A. Na 1A ładowała się 30 min, tyle ze bateria po paru cyklach do kosza) Ostatecznie: Jeżeli telefon jest przystosowany do USB, nie powinno mieć to znaczenia czy podłączysz 1 czy 2 kable. Weźmie tyle ile producent przewidział. Edit: 2 aparaty nie widzą różnicy na jakim kablu jadą - miernik wskazuje to samo dla jednego i dla 2 podłączeń :) (tak mam mierniki (a nawet oscyloskop jak ktoś chce :> ) - do mojej pracy mgr są mi takie rzeczy potrzebne :)) |
W zasadzie 2 naraz - pomyśl logicznie - to tylko najzwyklejszy kabel usb ze zdublowaną końcówką.
Edit: oczywiście w dublowanej jest tylko prąd - dane nie pójdą tędy. Dam Ci jeszcze porównanie: Masz na ścianie 2 gniazdka - jedno słabe, na cienkim kablu, do lampki się nada, do pralki już nie. Drugie mocne, gruby kabel, duuuuuuużo prądu może iść. Co się stanie z lampką, którą do tego mocnego podepniesz? Nic złego - będzie działać jak w każdym innym gniazdku. :idea: |
Cytat:
|
Można, bez problemu.
|
Ten kabelek jest akurat od dysku zewnętrznego, który ostatnio kupiłem. Nawet tutaj w instrukcji jest napisane, że jako dodatkowe zasilanie (wcześniej jej nie czytałem, bo po co do tego czytać instrukcje :) )
Instrukcja do Transcend StoreJet25M A jeszcze 2 pytania, 1. czy można używać tych 2 kabelków do innych dysków zewnętrznych 2,5" ? 2. Czy można podłączyć 2 kabelki to urządzeń typu komórka, aparat cyfrowy (wiem, że pewno nie potrzeba, ale np jakby się zapomniało wypiąć tą drugą końcówkę)? |
Nasz Endrju tez tak myslal :>
|
Cytat:
dodatkowo mam tych 6hdd w radiach na sata2 (montaż wideo trochę zjada i miejsca i transferu). i wiem jak ważne jest posiadać dobry zasilacz który przez 10h renderu nie da zaniku napięcia i pozwoli cieszyć się wyrenderowanym filmem ... :) |
Cytat:
|
Spokojnie mozna uzywac jednego kabla. Wedlug specyfikacji USB ma dostarczac 500mA i nie mniej. 2,5W to nie elektrownia ale wystarcza.
|
Cytat:
to jak masz kiepski zasilacz to czy podłaczysz jedna czy 10 i tak masz kiepski zasilacz i tak ci uper***li dane :> (bo to juz strata nie będzie :> ) EDIT: co do lapków - tam właśnie 100% chyba wypada ze działa - tylko w portach wyciągniętych na obudowę kompa są czasem problemy. |
A co jak ktoś ma kiepski zasilacz (praktycznie wszystkie kompy takie kupione w sklepach)
i poszło "na styk" ? :D A co do instrukcji to wiele ich już czytał Orłoś w Teleexpresie :D:D |
Cytat:
wyraznie napisane w LG z biedaronki: Cytat:
no chyba ze instrukcja wprowadza w bład :> Edit. tu masz nawet po pl: http://www.lacie.com/download/qig/rugged.pdf Cytat:
|
Cytat:
Inaczej ryzykujesz utratę danych. USB w PC ma 5V 0,5A w laptopach często jest mniej. Dlatego są dwa kable. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:03. |