Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Kabel USB - do czego ten drugi? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/kabel-usb-czego-ten-drugi-84250/)

ed hunter 14.12.2009 09:22

Musisz przelecieć pralkę w czasie wirowania.

Reetou 13.12.2009 22:44

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1066134)
Masz na ścianie 2 gniazdka - jedno słabe, na cienkim kablu, do lampki się nada, do pralki już nie.

Drugie mocne, gruby kabel, duuuuuuużo prądu może iść. Co się stanie z lampką, którą do tego mocnego podepniesz?

A skąd mam wiedzieć jaki jest kabel w ścianach, czy cienki, czy do pralki? Są jakieś oznaczenia, czy muszę się przelecieć z pralką po wszystkich gniazdkach?

;)

polakT 13.12.2009 22:39

Prościej dla ludzi nie znających zasad urządzeń elektrycznych i elektronicznych:

Urządzenia takie biorą tylko tyle prądu ile trzeba ( co jest wyrażane w Wattach). jak JOU pisał... nie ma znaczenia co podłaczysz do gniazdka i tak weźmie tyle ile potrzebuje.

Grubość kabla akurat w tym przypadku wynika z dodatkowych żył sygnałowych w grubszym.

Jedynie co mnie zastanawia to telefon komórkowy (tu czasem bywa inaczej - szybsze ładowarki maja większy prąd).

Właśnie sprawdziłem swoją motorolkę. Ładowarka 0.16A, USB to 0.5A - czas ładowania taki sam. Wniosek nowsze mają stałe ograniczenie (np nokia 3510i dała się ładować i 0.5A i 1A. Na 1A ładowała się 30 min, tyle ze bateria po paru cyklach do kosza)

Ostatecznie: Jeżeli telefon jest przystosowany do USB, nie powinno mieć to znaczenia czy podłączysz 1 czy 2 kable. Weźmie tyle ile producent przewidział.

Edit:

2 aparaty nie widzą różnicy na jakim kablu jadą - miernik wskazuje to samo dla jednego i dla 2 podłączeń :)
(tak mam mierniki (a nawet oscyloskop jak ktoś chce :> ) - do mojej pracy mgr są mi takie rzeczy potrzebne :))

joujoujou 13.12.2009 22:25

W zasadzie 2 naraz - pomyśl logicznie - to tylko najzwyklejszy kabel usb ze zdublowaną końcówką.

Edit: oczywiście w dublowanej jest tylko prąd - dane nie pójdą tędy.

Dam Ci jeszcze porównanie:

Masz na ścianie 2 gniazdka - jedno słabe, na cienkim kablu, do lampki się nada, do pralki już nie.

Drugie mocne, gruby kabel, duuuuuuużo prądu może iść. Co się stanie z lampką, którą do tego mocnego podepniesz?

Nic złego - będzie działać jak w każdym innym gniazdku. :idea:

IceManSpy 13.12.2009 22:21

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1066115)
Można, bez problemu.

Ale to się tyczy 2 pytań naraz, czyli innych dysków i urządzeń typu komórka, aparat?

joujoujou 13.12.2009 21:35

Można, bez problemu.

IceManSpy 13.12.2009 21:15

Ten kabelek jest akurat od dysku zewnętrznego, który ostatnio kupiłem. Nawet tutaj w instrukcji jest napisane, że jako dodatkowe zasilanie (wcześniej jej nie czytałem, bo po co do tego czytać instrukcje :) )

Instrukcja do Transcend StoreJet25M

A jeszcze 2 pytania, 1. czy można używać tych 2 kabelków do innych dysków zewnętrznych 2,5" ? 2. Czy można podłączyć 2 kabelki to urządzeń typu komórka, aparat cyfrowy (wiem, że pewno nie potrzeba, ale np jakby się zapomniało wypiąć tą drugą końcówkę)?

Sunna 13.12.2009 15:44

Nasz Endrju tez tak myslal :>

polakT 13.12.2009 15:41

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1066039)
Na szczęście mnie to nie dotyczy :>

mnie też... w sumie mam swój przenośny hdd to na firewire + esata - USB to porażka

dodatkowo mam tych 6hdd w radiach na sata2 (montaż wideo trochę zjada i miejsca i transferu).

i wiem jak ważne jest posiadać dobry zasilacz który przez 10h renderu nie da zaniku napięcia i pozwoli cieszyć się wyrenderowanym filmem ... :)

Patrix 13.12.2009 15:37

Cytat:

Napisany przez polakT (Post 1066036)
to jak masz kiepski zasilacz

Na szczęście mnie to nie dotyczy :>

marynarz 13.12.2009 15:31

Spokojnie mozna uzywac jednego kabla. Wedlug specyfikacji USB ma dostarczac 500mA i nie mniej. 2,5W to nie elektrownia ale wystarcza.

polakT 13.12.2009 15:30

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1066035)
A co jak ktoś ma kiepski zasilacz (praktycznie wszystkie kompy takie kupione w sklepach)
i poszło "na styk" ? :D

A co do instrukcji to wiele ich już czytał Orłoś w Teleexpresie :D:D

to jak masz kiepski zasilacz to czy podłaczysz jedna czy 10 i tak masz kiepski zasilacz i tak ci uper***li dane :> (bo to juz strata nie będzie :> )

EDIT:

co do lapków - tam właśnie 100% chyba wypada ze działa - tylko w portach wyciągniętych na obudowę kompa są czasem problemy.

Patrix 13.12.2009 15:28

A co jak ktoś ma kiepski zasilacz (praktycznie wszystkie kompy takie kupione w sklepach)
i poszło "na styk" ? :D

A co do instrukcji to wiele ich już czytał Orłoś w Teleexpresie :D:D

polakT 13.12.2009 15:18

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1066026)
Bzdura, jak są dwa to po to aby je zazwyczaj używać. Nie można na ślepo pomijać tych 10% :D
Inaczej ryzykujesz utratę danych.

USB w PC ma 5V 0,5A w laptopach często jest mniej. Dlatego są dwa kable.

chcesz skan instrukcji od hdd ??

wyraznie napisane w LG z biedaronki:
Cytat:

Jeżeli system nie wykryje dysku podłacz dodatkowe złacze USB
(inaczej hdd nawet nie ruszy, jezeli jest za mało - własnie dla tych 10%) - Nie stracisz danych, bo dysk taki nie zainicjuje się - jedynie ruszy napęd, elektronika nie puszcza dalej...

no chyba ze instrukcja wprowadza w bład :>

Edit.
tu masz nawet po pl:

http://www.lacie.com/download/qig/rugged.pdf

Cytat:

Uwaga dotycząca podłączenia USB: Jeśli magistrala USB w komputerze nie dostarcza odpowiedniego
zasilania do obsługi dysku LaCie Rugged, odłącz kabel USB, podłącz kabel zasilający USB do
komputera i dysku Rugged, a następnie ponownie podłącz kabel zasilający USB.

Patrix 13.12.2009 15:05

Cytat:

Napisany przez polakT (Post 1066014)
Tak. w 90% przypadków do niczego nie jest potrzebny. Używasz zawsze głównego :)

Bzdura, jak są dwa to po to aby je zazwyczaj używać. Nie można na ślepo pomijać tych 10% :D
Inaczej ryzykujesz utratę danych.

USB w PC ma 5V 0,5A w laptopach często jest mniej. Dlatego są dwa kable.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:03.