![]() |
Cytat:
Cytat:
dzięki za sugestie |
Masz szczęście, że laptop jeszcze na gwarancji - może wymienią ten napęd na coś bardziej podobnego do nagrywarki. :mruga:
Nie bez przyczyny twój napęd nazywa się matSHITa - to po ricoh'ach chyba najgorsze laptopowe napędy. :kreci_gl: Możesz jeszcze spróbować na verbatimach (+DL), ale nie robiłbym większych nadziei. :glaszcze: |
Nagrywarka MATSCHITA DVD-RAM Uj-861H - problem z nagrywaniem w DL
Ilość załączników: 3
Witam
Od kilku dni mam problem z nagrywaniem DVD R +DL na nagrywarce laptopowej /na minusach DL jeszcze nie próbowałem/. Jeżeli chodzi o pozostałe, CD i DVD jednowarstwowe , wygląda na to że jest OK. Do tej pory nagrywałem na EMTEC***8217;ach DL+ i nie było problemu. Teraz rozpoczynam proces nagrywania i pojawia się komunikat po nieudanym rozpoczęciu zapisu a po kilkunastu sekundach napęd staje i wysuwa szufladkę (bynajmniej nie powodu przepełnienia) . Problem dotyczy zarówno Nero 9 jaki Ashampoo 9. Tą samą płytkę wkładam do nagrywarki stacjonarnej i proces nagrywania przebiega bez zarzutu. Kolejną czysta płytkę wkładam do napędu peceta i ten sam Ashampoo oraz Nero radzą sobie także bez problemowo /nagrywarka Pioneer/ Próbowałem już nagrywać na lapku w DVD ISO jak i UDF w różnych sugerowanych i zalecanych do danego typu wypalanych danych konfiguracjach. Czego można się spodziewać waszym zdaniem, awarii sprzętowej czy też problemu z oprogramowaniem ? Z tego co wyczytałem w sieci to raczej nie ma możliwości upgrade***8217;owania firmware***8217;u. Dodałem w załącznikach log z błędnym procesem wypalania generowanym przez NERO oraz screen komunikatu. Używam laptopa HP Compaq 8710p /jeszcze na gwarancji/ Od początku używam tego typu nośniki : - Sony DVD R - - EMTEC DVD R + DL Przyznam, że niepokoi mnie ta linijka z błędem kalibracji mocy :( :help: pozdrawiam, Daro |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:47. |