Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Odzyskiwanie danych (https://forum.cdrinfo.pl/f109/)
-   -   POMOCY utraciłem dane (https://forum.cdrinfo.pl/f109/pomocy-utracilem-dane-85982/)

lucasn 26.05.2010 14:45

POMOCY utraciłem dane

Panowie czy też Panie.

Jak chyba każdy na moim miejscu zwracam się do Was pogrążony w rozpaczy po pomoc.....

Sformatowałem niewłaściwy dysk i utraciłem wszystkie niezbędne dane.... 500GB.
Zacznę może od początku żeby nie utrudniać gdyż widziałem już kilka podobnych wątków ale problemu mi się nie udało rozwiązać.

Dokonałem formatu niewłaściwego dysku przy pomocy programu FAT32FORMAT - wybrałem opcję quick format. Problem właśnie dotyczy chyba też zmiany formatu... poprzednio był NTFS
Na dysku nic nie nadpisywałem - próbowałem odszukać wskazaną partycję (był jedna) za pomocą programu testdisk niestety odszukał mi tylko tę już po formacie.... - korzystałem z opcji quick search i innej nie znalazłem.

POMOCY PROSZĘ !!

wykonuję właśnie dokładne przeszukiwanie ile nie ma rezultatu jest widoczna wyłącznie już partycja w formacie FAT32 bez danych....

Bartez 26.05.2010 15:17

Na początek spróbuj tego programu: http://www.cdrinfo.pl/download/7337183357
Jeżeli nie pomoże, to kombinuj z innymi z działu odzyskiwanie danych: http://www.cdrinfo.pl/downloads/dysk...kiwanie-danych Niestety niektóre ze względu na wersję demo lub trial pozwalają jedynie zobaczyć dane, które można odzyskać, bez możliwości ich zapisania. No ale jeżeli coś Ci się uda zobaczyć, to wiadomo w jakim kierunku iść dalej.

lucasn 26.05.2010 15:24

nie ma żadnych darmowych programów, które mi to umożliwią ? Czy jest w ogóle realna szansa że po takim quick formacie który zmienił format z NTFS na FAT32 mogę odzyskać poprzednie dane w komplecie ?

yahol 26.05.2010 16:38

Cytat:

Napisany przez lucasn (Post 1099428)
nie ma żadnych darmowych programów, które mi to umożliwią ? Czy jest w ogóle realna szansa że po takim quick formacie który zmienił format z NTFS na FAT32 mogę odzyskać poprzednie dane w komplecie ?

Szanse sa,niewielkie,ale sa.
GetData jest bardzo dobrym i skutecznym programem.
Trzeba po prostu spróbować.
Darmowych progsow na tym poziomie, to raczej nie ma.
Przynajmniejja nie znam.

sobrus 28.05.2010 08:58

a PCI File inspector?
O ile pamietam była tam możliwość wybrania dysku fizycznego a nie logicznego, szukanie partycji zadanego typu itd.
Chyba ze coś zle pamietam.

Przyszedł mi do głowy jeszcze szalony pomysł, ale to chyba ostateczność.
Zrobić Quick Format z powrotem na NTFS.

Jest jeszcze Hirens Boot CD...

migol21 30.05.2010 12:17

Cytat:

Napisany przez lucasn (Post 1099428)

1) Jeśli miałeś system plików NTFS
2) Jeśli wykonałeś format na FAT32

To

Jesteś w stanie przywrócić poprzedni stan bez odzyskiwania danych zupełnie za darmo bez płacenia komercyjnym producentom i kradzieży programów z nielegalnych źródeł.

Po co takie pisanie że się nie da że tamto i siamto.

Wystarczy poczytać i pouczyć się o strukturze zarówno NTFS jak i FAT32.
Format FAT32 nadpisze MBR i Boot Sektor natomiast pozostawi Boot Copy .
Z niego możemy dowiedzieć się długości partycji położeniu MFT i MFT mirror.
Wystarczy teraz wpisać Boot Copy w sektor gdzie powinien być Boot i wpisać w MBR informacje o ID partycji , zmienić na 07 NTFS i odpowiednio zmienić jej wielkość (początek i ilość sektorów z Boot Copy wpisaną) .
Dla pewności można przeskanować dysk SCSN NTFS programem DMDE by się upewnić co do parametrów partycji.

Wszystko programem DMDE darmową wersją i wiedzą a nie klikaniem w next nie wiedząc co się dzieje i często bardziej szkodząc niż pomagając.

Przykład :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...431&highlight=

Dało się ? Dało ! I po co te komercyjne programy ? na śmieci z nimi.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1099612)
a PCI File inspector?
O ile pamietam była tam możliwość wybrania dysku fizycznego a nie logicznego, szukanie partycji zadanego typu itd.
Chyba ze coś zle pamietam.

Przyszedł mi do głowy jeszcze szalony pomysł, ale to chyba ostateczność.
Zrobić Quick Format z powrotem na NTFS.

Jest jeszcze Hirens Boot CD...

To najbardziej idiotyczna i szkodliwa porada jaką słyszałem.

Po formacie na NTFS dane zostaną utracone i zabawa skończy się.
Z miejsca z którego bez większych problemów można wrócić się po formacie wchodzisz w wielkie G.... i już możesz pożegnać się. Pozostanie odzysk po RAW.

Radze douczyć się zamiast pisać
1) O tym jak tracić dane
2) Polecać zestawy nielegalnego oprogramowania skoro można zrobić to zupełnie za darmo.

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1099442)
Szanse sa,niewielkie,ale sa.
GetData jest bardzo dobrym i skutecznym programem.
Trzeba po prostu spróbować.
Darmowych progsow na tym poziomie, to raczej nie ma.
Przynajmniejja nie znam.

Musze przyznać, że mało co znasz skoro tak piszesz.
DMDE nie istnieje ?
A Part Faind and Mount ?
A TestDisk.

Jest mnóstwo programów znacznie lepszych i bardziej profesjonalnych niż cytowany przez ciebie program.
Po za tym po co kupować taki program skoro można to zrobić za darmo .

yahol 30.05.2010 15:04

Cytat:

Napisany przez migol21 (Post 1099936)
1)

Radze douczyć się zamiast pisać
1) O tym jak tracić dane
2) Polecać zestawy nielegalnego oprogramowania skoro można zrobić to zupełnie za darmo.

DMDE nie istnieje ?
A Part Faind and Mount ?
A TestDisk.

Jest mnóstwo programów znacznie lepszych i bardziej profesjonalnych niż cytowany przez ciebie program.

Jedziesz ostro!
No i chwała ci za to.
Pod warunkiem ze masz racje.
Cytat:

Tak, mało wiem, i szczerze sie do tego przyznaje.
Jedynym wyjaśnieniem tego faktu jest to, ze od przeszło 2-ch lat nie zajmuje sie Windowsami i przez to nie jestem tym zainteresowany.
Standardowe użytkowanie w domu, nie wymaga takiej wiedzy.

Bartez 30.05.2010 17:04

Cytat:

Napisany przez migol21 (Post 1099936)
DMDE nie istnieje ?
A Part Faind and Mount ?
A TestDisk.

A skąd można dostać darmową wersję DMDE, bo na stronie dmde.pl to ja widzę tylko wersje demo.

migol21 30.05.2010 17:07

yahol - Poprostu poczytaj wszystko dało się zrobić i tu nie Windows się kłania a system plików co jest potrzebne nie tylko tym co na Windowsach się znają. Po co zmuszać kogoś do programu płatnego lub do kradzieży takiego programu jak można po prostu tylko nauczyć się dwóch rzeczy :
1) Struktury NTFS
2) Struktury Fat32
W ten sposób wiadomo że format Fat32 nie nadpisał tego co najważniejsze w strukturze NTFS.

Bartez :
Nie ma wersji demo jest wersja darmowa. Poczytaj licencje.
DM Disk Editor and Data Recovery Software

Download DMDE Free Edition
http://softdm.com/download.html

W tym wypadku demo = free
Różnica między pełna a darmowa jest jedynie taka, że nie ma możliwości odzyskiwania struktury katalogów a odzyskuje się po pliku.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:07.