Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nietypowy problem - pomóżcie (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nietypowy-problem-pomozcie-86199/)

Kalikst 03.08.2011 01:33

Witam. Pewnie nie za bardzo pomogę, ale co mi tam.
Miałem podobny przypadek z dwoma płytami:
Nagrałem film, przykleiłem naklejkę, wsadziłem z powrotem i pooglądałem.
Przyszedł syn, dałem mu płytkę żeby sobie pooglądał na domowym odtwarzaczu i lipa.
Płyta nie dawała się czytać, szarpała strasznie, a przecież przed chwilą ja odczytywałem w kompie. Wsadziłem znowu do kompa i też się nie dało oglądać
Po zmyciu naklejki wszystko było OK.
Prawdopodobnie klej po wyschnięciu powodował jakieś kuku. Popatrz na problem pod tym kątem.

Maciax 09.07.2010 22:41

Właśnie, że nie ma reguły. Do tej pory płyta wypalona i sprawdzona na moim starym DVD, potem na konsoli PSP3 działała następnie poszła do kolejnego odtwarzacza DVD i tam zaczynała się zacinać w różnych miejscach. Co dziwniejsze to po ponownym włożeniu jej do PS3 i do mojego starego DVD również nie można było już jej odtworzyć prawidłowo. Czasami zacinała się w trakcie filmu a czasami już w menu. Podczas sprawdzania wykazywała koszmarne błędy. Część z tych wykresów zamieściłem na forum. Te ostatnie wyszły mi najlepiej. Ale czy można zrobić to jeszcze lepiej?

czary2mary 09.07.2010 20:27

Ja bardzo dużo nagrywam -np.z Pionka na najnowszej maszynie DVR-118L-ale też na innych nagrywarkach i płyty idą w świat .
Co zauważyłem płyty są coraz gorsze i coraz bardziej nie równe jakościowo.
NIGDY JUŻ NIE KUPUJE PŁYT W MARKETACH ,MM, MAKRO ,nawet firmowych ponieważ doświadczenie pokazuje że zazwyczaj są to płyty gorsze jakościowo-specjalnie pod market robione i pakowane czasami wypalają się z koszmarnymi błędami.
Zwracane płyty próbuj odtwarzać na paru odtwarzaczach stacjonarnych i zobacz co się dzieje dokładnie i w jakich momentach czy pod koniec-czy jakaś inna reguła???

Maciax 09.07.2010 20:06

Nie próbowałem ale z tego co pamiętam w komputerach nie było problemów. Głównie odtwarzacze.

czary2mary 09.07.2010 19:51

Płyta poprawnie wypalona-raczej nie powinna ciąć-czasami przycinki robią już padające stacjonarki DVD:)
Czy te przycinające zwracane płyty przycinają się na napędach w komputerze????

Maciax 09.07.2010 19:40

Ilość załączników: 3
Kolejne próby nagrywania... To najlepszy wynik jaki udało mi się osiągnąć. Nagrywarka to pioneer 216D, płyta JVC GLOSS printable, prędkość x4. Według tego co wyczytałem na forum - te wyniki są nawet nawet... Teraz tak nagrane płyty powędrują do klienta... to jest moja chwila prawdy :/

Maciax 30.06.2010 17:02

Nagrałem kolejną kopię (ciągle jednej i tej samej płyty) Tym razem płyta to Verbatim +. Szło fajnie aż nagle - sruu pod sam sufit :)

joujoujou 29.06.2010 15:59

Cytat:

Napisany przez Maciax (Post 1104391)
Czyli według Was diagnozą jest źle dobrany nośnik i prędkość nagrywania do nagrywarki?

Najprawdopodobniej. :>
Cytat:

Napisany przez Maciax (Post 1104391)
Oby to był tylko ten problem... bo robiłem już tyle kombinacji, że naprawdę nie wiem już co by tu jeszcze wymyślić...

Pożyjemy, zobaczymy. :fiu:

Na razie czytaj, wyciągaj wnioski, zakup nośniki i testuj. :)

Maciax 29.06.2010 15:36

Czyli według Was diagnozą jest źle dobrany nośnik i prędkość nagrywania do nagrywarki? Oby to był tylko ten problem... bo robiłem już tyle kombinacji, że naprawdę nie wiem już co by tu jeszcze wymyślić...

joujoujou 29.06.2010 14:00

Uzyskanie prawidłowej jakości nagrania nie jest sprawą prostą niestety. :nieee:

Najczęściej jest to kombinacja: nagrywarka + nośnik + prędkość - co gorsza, nie ma na to prostej recepty - jedynie metoda prób i błędów. :idea:

Pionki są dość przyzwoitymi nagrywarkami, więc nośniki na początek:

- verbatim (+R)

- sony (+R i -R)

- prędkości zapisu pomiędzy 6 a 16, po czym testy, testy, testy... :zongluje:

http://forum.cdrinfo.pl/f45/nero-cd-...wynikow-67090/

Wprawdzie tyczy się to innego programu, ale wyniki wychodzą porównywalne.

W dziale, w którym aktualnie się znajdujemy jest sporo tematów z testami nośników na różnych nagrywarkach, z różnymi prędkościami - jest więc od kogo zgapiać. :mruga:

Maciax 29.06.2010 13:40

Zrobiłem kopię tym programem. Nagrałem Pioneerkiem i zrobiłem te scany po raz kolejny. Kopia z płyty skanowanej poprzednio. Co oznaczają te wykresy? Wina jest po stronie nagrywarki? Czy cos innego?

prometeusz 29.06.2010 11:37

Przegraj tak tnaca sie kopie przy pomocy clonedvd2 (chocby kopia 1:1) . najbardziej wybredny odtwarzacz powinien sobie z tym poradzic.

Maciax 29.06.2010 11:31

To płytka nagrana Pioneerkiem... Nie wiem co znacza te wykresy ale prosze bardzo.

Maciax 28.06.2010 21:23

Scan ale tu tez problem bo nero disc sped nie obsługuje Pioneerów :) a na drugim kompie jest program do sprawdzania ale marki plextor. Jesli moze być taki to jutro wkleje obrazki

czary2mary 28.06.2010 20:22

Scan jakości nagranych płyt Plexem zrób i wklej-popatrzymy

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:22.