![]() |
Cytat:
|
A jak jest zakręt po niemiecku? ||
|
A wiecie jak jest ¦mietnik po czesku?
Smetnik! |
Jak na razie, tytuł tematu (i tak nie do końca poprawnie) nie pyta czy wygrali¶my, jeno informuje że wygrali¶my. :czytaj:
I nie chce mi się poprawiać - już prędzej do ¶mietnika bym przeniósł. :> |
Przez tydzień unikałem mediów, aby nie natkn±ć się na wypowiedzi my¶liwego, cytuj±cego Jaruzelskiego. I wlazłem na forum to tutaj....
Pytasz Augustusie, domy¶lam się, o konkretne konkursy w których forumowicze startowali, a nie o enigmatyczny rodzaj tychże konkursów. I st±d pytaj: "który, którego, w którym konkursie" a nie z tym jakim¶ wyskakujesz - koszmarnym, nieokre¶lonym, niepewnym i byle jakim. Wygrali¶cie w którym¶ konkursie? Wygrali¶cie w których¶ konkursach? Wygrali¶cie w czyich¶ konkursach? Bo przecież konkursy maj± organizatora, więc s± czyje¶. Wygrali¶cie który¶ konkurs? Chc±c zaakcentować wygran± główn±, sam fakt wygranej, a nie nagrody zdobyte. Wygrali¶cie czyj¶ konkurs? A je¶li już chcesz pytać nieokre¶lenie, to nie: Wygrali¶cie w jaki¶ konkursach? bo to sensu nie ma, ale: Wygrali¶cie w jakich¶ konkursach? Wygrali¶cie w jakim¶ konkursie? Wygrali¶cie jaki¶ konkurs?. Widać, że jaki¶, który¶ to liczba pojedyncza, a jakich¶, których¶ liczba mnoga, ale: Wygrali¶cie który¶ z konkursów?, Wygrali¶cie które¶ z konkursów?, więc uważać trzeba. Dziwnie brzmi± te słowa, bo to już poniek±d archaizmy fleksyjne. Który¶ za nas cierpiał rany... a nie: jaki¶, nie wiadomo kto taki, za nas cierpiał rany. Denerwuje mnie to wszystko, bo sam tak mówię, przez jełopów z TV. Dalem podobny temat w ¦mietniku. Mógłby moderator poprawić tytuł tego tematu, dzieci to czytaj±. //edit Dla zupełnej jasno¶ci: to na pomarańczowo, jest niepoprawne, dla sensu jaki chciałe¶ zdaniu nadać. |
Cytat:
A w jakich? :pytanie: :> |
Złoty piku¶ co ma trzy cale, to dobra wygrana.
|
Trzy cale? :O
A nie za mały to co¶ ten piku¶? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Bogatemu, to i byk się ocieli :sciana:
|
Całe trzy złote?
|
Wrzuciłem wczoraj do automatu złoty dziewięćdziesi±t na kabanosa, i wypadły mi trzy! :jupi:
|
Ja w dosyć łatwy sposób wygrałem odtwarzacz MP3 - konkurs był organizowany przez producenta kawy, że mało osób się nim zainteresowało to miałem duże szanse na wygran±.
W każdym razie pointa jest taka że na swój prezent czekałem dłuuugo a organizator postanowił chyba zrobić sobie żart i wysłał mi odtwarzacz w kolorze RÓŻOWYM :ysz: ale używam już przez 2 lata :P |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:14. |