![]() |
W tym wątku wszystkie nośniki wypalane przeze mnie oczywiście na Pioneer BDR-205.
|
Verbatim BD-R DL x2 palony x2
|
Verbatim BD-R x2 printable palony x2
|
Traxdata BD-R printable x 4 palony omyłkowo x2 co jak widać i tak nie pozwoliło uzyskać przyzwoitej jakości) ???:(
|
Płytki Sony BD-R DL 2x są na nośniku Panasonic'a MEI-T01-001.
Pionieer 205 bardzo dobrze je wypala. :spoko: |
Cytat:
Mam prośbę, mam okazje kupić płyty sony 50gb, czy to jest dobry pomysł, szczególnie dla BDR-205, to liczę szczególnie na kolegę slawekj.... Dzięki |
Cytat:
Faktycznie te płyty w odróżnieniu od TDK dają się nagrywać bez problemu, slawekj miał jak najbardziej rację, przy okazji, jak to wygląda z płytami sony, nie będzie z nimi problemów przy nagrywaniu ( mam na myśli 50gb)? dzięki |
Ja wypalałem na razie dwie płytki BD-R i jedna BD-RE i wszystkie ładnie chodzą firmy Verbatim. Jeśli chcecie mogę sprawdzić, ale jakim programem?
Czy tym co widze u Was Opti Drive Control v1.50? Mi napęd sprawuje się dobrze, wszystko czyta i zapisuje super. Zrobiłem upgrade biosu do 1.09 bodajże ostatni ze strony. |
Moja uwaga dotyczyła płytek wypalonych przez Kolegę.
Błędy LDC i BIS zależą od: - nierównomierność grubości warstwy podłoża płyty, - radialnej odchyłki ścieżki danych, - współczynnika odbicia światła lasera od płyty, - niecentryczności płyty, - wyważenia płyty. Jak wydać z powyższego porównania moja płytka testowana była gorszej jakości i dlatego znacznie wyższe błędy. |
Cytat:
Pozwoliłem sobie zamieścić Twój skan tego samego nośnika palonego x4 na LiteOnie i wydaje się że te średnie błędy są dużo większe niż na Pioneer. Faktycznie wypalałem też tą samą esperanze na LiteOnie ale x 2 i dopiero wtedy wyniki były porównywalne z Pioneerem. No ale tak jak sławekj@ napisał to i tak nie zmienia faktu że błędy w obu przypadkach są za wysokie:( Esperanza x4 @x4 LiteOn Esperanza x4 @x2 LiteOn |
Cytat:
To płytka wypalona na LiteOn'ie ma mniejsze śr. błędy. Ale i tak nie ma to w tym przypadku większego znaczenia. Błędy śr. LDC ponad 23 a max to 13. Płytka do kosza.:taktak: |
Palone na Pioneer BDR-205BK
Esperanza BD-R x4 palona x4. Jeżeli chodzi o ten nośnik to Pioneer wypada nieco lepiej od LiteOna :spoko: |
Ilość załączników: 1
Jedyna w rozsądnej cenie to Panasonic BD-R DL 4x (55,-)
Załącznik 55719 Verbatima BD-R DL 2x nie polecam (45,-), przepalanie 4x daje duże błędy. |
slawekj@ no to żeś mi humor popsuł. Nie zdążyłem wypalić jeszcze żadnej płytki BD na Pioneerze BDR-205 a tu takie wiadomości że sobie nie radzi z BD DL. Myślałem że będzie to napęd z naprawdę dobrą jakością zapisu DVD/BD a okazuje się że jak na razie tylko odczyt(korekcja) jest na wysokim poziomie no i myślę że niżle sobie radzi z paleniem DVD. Myślisz że nowe firmware może coś zmienić czy to wina samego mechanizmu. No zostaje jeszcze opcja, że polepszy się jakość nośników.
|
Nie ma prostej odpowiedzi.... dlaczego? Bo brak dobrej jakości płytek BD-R DL.
Praktycznie każde mają przekroczone błędy RSER ( wady wykonania) zarówno pierwsza jak i druga warstwa. Pozostaje precyzja wykonania napędu i jego OPC. Po testach plytek BD-R DL wnioski są zaskakujące. Trzeba próbować... Verbatim i Panasonic, ale bez napędu testującego przy tak dużej różnicy w jakości wykonania płytek niczego się po wypaleniu nie dowiemy poza tym czy płytka jest lub nie odczytywana. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:01. |