![]() |
Ściąganie gier z netu - zły pomysł?
Witam.
Niedawno padło mi GT4. Gdy próbowałem zrobić obraz, wyskakiwały mi błędy. Desperacko ściągnąłem RIP z neta. Wiem ze nie tolerujecie piractwa i gnębicie wszystkich, co ściągają, ale czy w moim przypadku to też piractwo? Czy to naprawdę takie złe? Proszę o odpowiedź zwłaszcza tych "wyżej postawionych" na tym forum :D |
jeszcze jak byś ściągnął normalna wersje i udawał, że to twoja kopia to nie było by źle, ale skoro ściągnąłeś ripa i się do tego przyznajesz to siara normalnie :szczerb:
|
To zależy w świetle którego prawa. Bo jeśli chodzi o moralne to jest wszystko w porządku. ;]
|
...a w swietle normalnego, ktore wszyscy znamy pod nazwa "kodeks karny"?
|
W świetle ustawy o ochronie własności intelektualnej i w świetle kodeksu popełniłeś przestępstwo
To nic, że posiadasz oryginał, ale to ci nie daje żadnego prawa wykonywać kopi zapasowej ani ściągać wersji pirackiej z internetu. Kupując grę nie masz do niej żadnego prawa, możesz jedynie ja użytkować, a jak padnie to błagać na kolanach producenta by wymienił nośnik a jak się nie zgodzi to iść do sklepu i kupić nowy |
Cytat:
@Mgit No właśnie nie jestem do końca przekonany. O ile się ściąga nie udostępniając (czyli p2p odpada) to w świetle polskiego prawa jest ok. A może to się tyczy tylko filmów i muzyki? U nas nośniki wymienia tylko MS i CDP (jeśli chodzi o konsole). I nie za darmo, a za cenę używanej gry (uwaga, nawet z winy producenta, BD np. czasem potrafią pęknąć!)... I co? Skandal. U mnie prawo moralne zawsze stało wyżej - nie dajmy się zwariować. Co też nie oznacza, że od dziś każdy kto napisze na forum "płytami mi penkua, a to feler, ściągłe se wienc nowom" nie trafi w czeluści Rychowego śmietnika. ;) |
Cytat:
|
Co do p2p to jest male ale, wysylanie oki, ale jak wysle 1 kopie do kogos w calosci a nie jak komus 10% innemu 5%, przeciez posiadanie 10% obrazu plyty nic nikomu nie daje. Przeciez to totalna bzdura.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Mam jeszcze jedno pytanie. Czym się różni zwykły obraz płyty od ripa? Bo wydaje mi się że pomyliłem pojęcia... za co szczerze przepraszam :(
|
DVD-rip jest ok, bo to obraz zgrany z dvd - rzadko tak sie oznacza(a wlasciwie sie nie oznacza, jak juz to fulldvd;), a sam rip to wyciete filmiki/muzyka itp.
|
Cytat:
takie coś po prostu zajmuje dużo mniej miejsca bo zostaje usunięte wszystko co jest 'zbędne' do działania aplikacji/gry. |
Chyba ze w przypadku ps2 wyrzucisz dummy files, ktore czasami zajmuja i polowe wielkosci iso i wrzucisz na hdd;)Ale to inna bajka i jak wszystko tez nielegalne, mimo ze nie ingeruje sie w gre.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:58. |