![]() |
Hehe oczywiscie o master , kilka plyt zapewne z roznych fabryk i roznych masci zostalo zjedzonych to sa moje NAJstarsze plyty trzeba by zobaczyc kiedy byla pixima ip1500 ale to moze i bedzie nawet wiecej niz 8 lat ;)
|
Nie ma takiej potrzeby, przeżyją Ciebie i mnie. Z tymi z przykładu jest ewidentnie coś nie tak i to na poziomie sklejania w fabryce. ;)
|
Ale numer dopiero zobaczylem z zalacznikami , wiesz co do plyt to na pewno jest robota jakiegos mikroba bo to nie sa rysy ani pekniecia ale ciekawe do wgladu na przestroge jak to wyglada , strachu nie strachu ty je juz lepiej backup-uj :D
|
Załącznik na forum, nie załącznik na zewnętrznym serwerze. Masz taką opcję podczas pisania i edycji postów: załącz plik. Klikasz w to i załączasz. ;p
Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia co jest z nimi nie tak. Do tej pory wszystkie -ROM jakie miałem wyglądają tak samo jak w dniu kupna. Aż ze strachu musiałem przejrzeć. :D |
Prosze bardzo do dokladnego wgladu faktycznie jakosc zdjecia troche ucierpiala , marnie ja widze ich 300 lat :D plyta ma nie wiecej niz 8 lat
Zdjecia zjedzone plyty.7z |
Pierwszy raz widzę coś podobnego. :| Pęknięcia to niestety nie są (a tak chciałem to napisać ;p) bo owalne i "wzorkowate".
Na przyszłość, wrzucaj zdjęcia jako załączniki na forum, nie linkuj na zewnątrz. |
Tlumacze ci ze nie , byly w pudelku odlozone w pulce , zaraz postaram sie zrobic skan/zdjecie zobaczysz jakie piekne wzorki jak na oknach w czasie zimy :P , prosze bardzo
ta plyta byla w pudelku nigdy nie wyciagana tylko do instalacji sterownikow , przyjrzyj sie jakie ladne kuleczka i zawijasy :P widac niebieska farba z nadruku nie jest taka smaczna bo slad sie na niej ucina :D http://images61.fotosik.pl/588/7ba26b1093fc88d6m.jpg http://images65.fotosik.pl/590/21740a00adc09177m.jpg http://images61.fotosik.pl/588/686bb4ef9dfd3e0cm.jpg |
Płyty -ROM to płyty tłoczone. Są "biodegradowalne" na przestrzeni 300+ lat. :P
|
Cytat:
|
Jeśli szanujesz płyty to CD/DVD/HDDVD/BD-ROM przetrwają kilkaset lat. Kurz ich nie niszczy, tłuszcz z paluchów też nie. Nie musisz robić nich kopii zapasowej o ile rzadko używasz (mikro rysy) i nikomu nie pożyczasz.
|
@szczuru to wiem, ale trzymanie na dysku 2,5" filmu 25GGB kosztuje 6.20-9.60 (BD50 2x tyle [1,82TBx1024GB/(25GB+50GB)/2=50 filmów na 2,5" SONY za 705zł = 14zł szt za kopię]) gdy używana oryginalna płyta warta jest z 10zł. Więc jeszcze bardziej niż DVD opłaca się zbierać oryginały po 19.99-24.99 a od czasu do czasu 44.99zł. Kwestia tego, czy po paru latach płyta blu-ray sama się nie upaćka, a człowiek jest stworzeniem leniwym, i choćby rąk przed włożeniem wielu nie myje (aby się o tym przekonać wystarczy kupić trochę używanych płyt na allegro i znaleźć odciski palców ;)) albo zostawia płytę w konsoli czy na stoliku i jest narażona na duży kurz :) więc mimo to warto albo szanować albo robić kopie zapasowe w jakiś tani sposób.
|
Cytat:
|
Szkoda inwestować w RaspberryPi (swoją drogą myślę, że to czasowa fascynacja a konsola i tak musi być pod tv), przemęczę się już z tymi vobami 1GB lub do 4GB na pendrive do czasu wysprzedaży kolekcji i przesiadki na oryginalne filmy blu-ray (które już będę częściej kupował i szanował) no i tv przynajmniej 50". Przemyślałem to i na dłuższą metę DVD nie ma sensu (jakość na FullHD będzie marna). Znajdę czas to problem ugryzę od podstaw aby oglądanie z płyt było już łatwe i przyjemne ale to już pewnie na ps3 albo jakimś dedykowanym blu-ray ;)
Czy zbieranie blu-ray to dobry pomysł, czy lepiej DVD lub 4K? (Nakręciłem się na 1X letnie kolekcjonowanie ok. 400sztuk blu-ray a nie chcę wtopić przez ten czas sporo kaski na darmo). |
Cytat:
|
Nie posiadam żadnych płyt "-R czy +R". Jeśli już mam płytę to oryginalnie wytłoczoną kupioną w pudełku np. film. Wiem, że filmy są w u nas drogie, i mało kto to kupuje ale mi zdarza się kupić film za 10-20, 30 lub 50zł. Trochę już tego mam, i naprawdę dać od czasu do czasu za film 19.99 typu Thor, Kapitan Ameryka, Iron Men 3 czy Terminator to nie jest jakiś wyczyn by wszystkich posądzać o "marne płyty". Może blu-ray jeszcze są drogie, aby się przesiąść i kupować, ale nie marne DVD.
Ten skopiowany vob 5.01GB urwał film w 3/4 i musiałem dokończyć oglądanie z płyty. Możliwe, że kopiowaniu uległo jedynie 4GB? Co do innego urządzenia może jakiś tuner DVB-T z funkcją vob usb 2.0 i ntsc? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:39. |