Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Pomożecie w wyborze dysku? (https://forum.cdrinfo.pl/f101/pomozecie-wyborze-dysku-87102/)

sobrus 23.11.2010 10:45

niestety jest tylko jeden sposób - robić backupy!

Ostatnio kupiłem sobie nawet dysk zewnętrzny Verbatima 500GB praktycznie tylko do backupów.
Nie wyobrażam sobie ratowania 50GB zdjęć itd z wielu lat. Mam je nagrane 3 razy (2 hdd i płyty scratchproof+ecc).

Ale jestem mądry po szkodzie, bo już 2 razy miałem nieprzyjemną sytuację (raz z winy "niezapowiedzianego" padu silniczka w hdd, raz bład ludzki).

@wojtasssslg
Jeżeli dysk nie był w raid i "wygląda na sprawny", tzn kręci sie i bios go widzi, to możesz spróbowac programem do ratowania danych, np darmowym PCI inspector file recovery.
Taki program potrafi "przeczesać dysk" w poszukiwaniu zaginionych partycji i plików. Oczywiście troche to może potrwać.

wojtassslg 22.11.2010 16:56

ale jaja chciałem przekopiować rano dane z segate na raida z tych 2 dysków i co?
I partycja, gdzie były wszystkie dane znikneła... już nie mam siły do tych dysków twardych... . W jaki sposób da się to odyskać?

demek 19.11.2010 20:59

bo nie musieli wysylac na swoj koszt ;]

Jarson 19.11.2010 15:51

Chociaż ostatnio kolega poszedł do sklepu z uszkodzonym WD w trzecim roku gwarancji i mu przyjęli. Nawet paragon nie był potrzebny.

Sklep po takim czasie już nie musi pomóc, ale przy odrobinie szczęścia mogą się tym zająć, więc można spróbować. Jeśli nie wyjdzie, to trzeba wysyłać samemu.

demek 19.11.2010 09:46

musisz i seagate to zalatwic

http://www.seagate.com/www/en-us/sup...rns_assistance

wojtassslg 19.11.2010 08:20

oo no prosze to w takim razie odnajde paragon i pojade i niech mi wymieniają... dziekuje :)

Jarson 18.11.2010 23:31

Dysk jest na gwarancji do czerwca przyszłego roku.

wojtassslg 18.11.2010 23:24

Rzeczywiście pomyliłem się a więc S/N 5QM1AQSF

demek 18.11.2010 19:28

to nie serial to p/n

wojtassslg 18.11.2010 16:33

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1128817)
podaj model i serial tego seagate to sprawdze ci gware czy aby na pewno jej nie ma

Ten segate to ST3500320AS 500GB serial: 487B-8536

sobrus 18.11.2010 12:25

Miałem sławnego F1 640GB. Nie był taki szybki jak miał być i po roku sobie padł.

Kupiłem więc 7200.12 500GB i teraz po roku sie dowiaduje że tez padają jak muchy. Mój póki co żyje.

A stary Maxtor 160GB ma lat z 5, ostatnie 1,5 roku pracował pionowo 24/7 w chłodzonym pasywnie terminalu (temperatury prawie 50C), teraz znowu pracuje poziomo od czasu do czasu i nic mu nie jest.

WD jak widze też padają.

Wybór dysku dla mnie jest teraz prosty. Ma mieć mało talerzy, być szybki i mieć długą gwarancję. A backup jest najważniejszy.

Maxtorów juz nie ma, Seagate ich wykupiło. Ponoć Quantum były super. Też dawno ich nie ma.

demek 18.11.2010 09:11

Cytat:

Napisany przez wojtassslg (Post 1127834)
No to mnie zmartwiłeś WD na gwarancji, Segate już nie... wiec WD jutro idzie na gwarancje z Segate najważniejsze dane przegrywam na lapka.

Szczerze to jestem troche zawiedziony, bo miałem:
1.Maxtora 80gb padł ;/
2.Hitachi 120Mb w netbook'u Acer Aspire One padł
3.Segate 500MB zrobiony nowy firmware i teraz mówicie, że do wymiany
4.WD 1TB idzie na gware

Czyli co kupić tego samsunga o którym mowa w 2 poście? Nie będzie czasem za wolny do tego WD w raid 1 ? Chciałbym alby oba dyski miały maksymalnie podobne prędkości.

W jaki sposób naprawić tego segate? Czy może odpuścić sobie?

podaj model i serial tego seagate to sprawdze ci gware czy aby na pewno jej nie ma

wojtassslg 18.11.2010 07:29

SSD jeszcze sa za drogie do WD niestety straciłem zaufanie. Kupiłem dysk samsunga i czekam aż WD wróci z gwarancji. Potem odrazu podpinam w raid i z tego wadliwego segate zgrywam dane na raid i bedzie dobrze :) Serdecznie dziękuje wszystkim za udzieloną pomoc, wporządku goście z Was ;)

marynarz 11.11.2010 14:40

Jezeli skladasz RAID to zdecydowanie najlepiej na jednakowych dyskach. Moze lepszy bedzie dla Ciebie SSD na system i programy i 1TB na dane?
Najszybsze w tej chwili 1TB sa Samsungi F3. Nie slychac o zadnych czestych awariach ale trzeba sie z tym liczyc przy takiej gestosci zapisu.
FAEX tez sa niezle, po prostu trafiles na slaba sztuke. Jezeli juz masz jednego FAEX to dokup drugiego.

wojtassslg 11.11.2010 14:33

No to mnie zmartwiłeś WD na gwarancji, Segate już nie... wiec WD jutro idzie na gwarancje z Segate najważniejsze dane przegrywam na lapka.

Szczerze to jestem troche zawiedziony, bo miałem:
1.Maxtora 80gb padł ;/
2.Hitachi 120Mb w netbook'u Acer Aspire One padł
3.Segate 500MB zrobiony nowy firmware i teraz mówicie, że do wymiany
4.WD 1TB idzie na gware

Czyli co kupić tego samsunga o którym mowa w 2 poście? Nie będzie czasem za wolny do tego WD w raid 1 ? Chciałbym alby oba dyski miały maksymalnie podobne prędkości.

W jaki sposób naprawić tego segate? Czy może odpuścić sobie?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:35.