![]() |
Spieszę podzielić się pełnym sukcesem. Chodziło oczywiście o komendę RSM, a dostać się do niej można wybierając w Scenariście Type 3 Command, niestety dostępna tylko w Video Manager. Nie w tym rzecz, bo i tak był to zły trop. Jedyne rozwiązanie to umieszczenie w moim przypadku na całym odcinku (części filmu z przełączanymi kątami) 5 sekundowych subpictures z podświetleniami, zdefiniowanie ich itd. Ułatwiłem sobie żywot i zrobiłem tylko 1, a następnie Ctrl c, Ctrl v, ale i tak roboty jest sporo. Acha, Subpictures muszą być z parametrem "Non Stop", bo inaczej migotają co 5 sekund.
Trochę zabawy jest w Senario Edytor, kiedy trzeba opisać setki klawiszy :( Pozdrawiam. |
I po raz kolejny się rozpędziłem (przełączanie angle). Na odtwarzaczach komputerowych działa bez zarzutu. Na stacjonarnym Dvd działa tylko pierwsze przełączenie, potem klawisze tracą podświetlenie i klapa - nie ma przełączania.
Nie chciałbym nic sugerować, ale gdzieś otarłem się o następującą sytuację. Wyskakiwało się z filmu do menu, a tam był podpięty pod klawisz pt. "Powrót" jakiś hmmm.... coś, co powodowało po naciśnięciu powrót do tego samego miejsca z którego się wyszło. Szukałem czegoś podobnego w Scenariście, ale jak wcześniej pisałem, dawno już nie jestem w temacie stąd te zaniki pamięci. Gdzieś mi tryka, że to jakiś "RTS" był - no nie wiem. Wychodzi na to, że po przełączeniu angle trzeba jakby wyjść i wejść z powrotem w to samo miejsce, a podświetlenie się odzyska. Rany Julek, mam nadzieję, że ktoś się połapie w tym co napisałem. Powodzenia. |
No faktycznie trochę się rozpędziłem. Nie chodziło mi o menu jako o menu na wszystkich ścieżkach tylko.... Mamy kilka ścieżek video. Jedna z nich jest dla nas podstawową np. V1, druga i trzecia to angle, czyli A1 i A2. Najprostsze rozwiązanie menu dla tych 3 źródeł to: na V1 w trakcie edycji np w Vegasie dodajemy napis (ikonkę, animację - czyli video tejże ścieżki w miniaturce - nieważne) np
1. "Video główne" ,,,,, na tym samym materiale dodajemy, 2. "Angle 1" i 3. "Angle 2". Na pozostałych ścieżkach (angle) robimy tak samo. Każda z nich musi mieć te napisy w identycznych miejscach. Menu do przełączania powstanie, kiedy w Scenariście dodamy subpictures wykonane w dowolnym programie graficznym na podstawie zrzutu obrazu (w Vegasie to chyba ikona dyskietki na Preview) - oczywiście do ścieżki V1 (do angle się nie da:)). Potem klawiszologia i reszta tak jak w poprzednim poście. Pozdrawiam. P.s. Teraz sama przyjemność (bo całość materiału już w Scenariście) czyli operowanie rejestrami zabawa z nawigacją itp. |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 56153 to w nim jest miejsce na jedno menu. Jeśli natomiast całość tego video tworzy animowane menu, to nie możesz w nim mieć angle. Mam nadzieję, że chociaż Wy się zrozumiecie. |
Cytat:
Strzał w dziesiątkę - oczywiście zadziałało. Warto się uczyć - dzięki. |
Programik ReStream ;) Sequence Display Extension - ustawiasz "add" i sprawa załatwiona :D
A skoro sobie poradziłeś z tym DVD to pochwal się w jaki sposób realizowane jest przełączanie między kątami w czasie oglądania filmu za pomocą przycisków :) |
Cytat:
Natomiast mam pytanie dodatkowe. Klipy menu wyświetlane są w Scenariście jako 4:3 (Pan-scan). Wiadomo o co chodzi. 2 różne Subpictures, parametryzacja, czyli standard. w tych czasach. W całym projekcie wszystko co się da, więc również menu jest dublowane jeśli chodzi o odtwarzanie później na tv 4:3 lub 16:9. Wymyśliłem sobie (widać nie mam nic mądrzejszego do roboty), że przetłumaczę jedną z plansz na polski. Nie wahając się tak zrobiłem i zakodowałem w 4:3. No i właśnie. Nie ma Panscan. Po tym dość przydługawym wprowadzeniu czas na pytanie dodatkowe. Jak zakodować, żeby Scenarist widział Aspect Ratio przetłumaczonej planszy - 4:3 (Pan-scan). Pozdrawiam ciepło. |
Pokaż komendy podpięte pod klawisz.
|
Cytat:
|
Cytat:
Możesz wstawić zrzuty ekranu z PGCEdit jak to wygląda? |
Cytat:
|
Ilość załączników: 3
No komendy to już się wygodniej edytuje w PGCEdit - nie trzeba kompilować od razu całości.
Załącznik 56128 Ale czy to chodzi o przycisk, czy o kompilacje w Scenariście? Track editor: Załącznik 56129 Scenario editor: Załącznik 56130 |
Zmiana kątów odbywa się za pomocą polecenia SetSTN;)
Komendy do przycisków są ukryte:D Musisz wejść w edytor scenariusza. Klikasz na twój odpowiedni "slajd" z instrukcjami dla przycisków (Buttons). Następnie otwierasz okno symulacji. Pod podglądem masz zakładki i otwierasz zakładkę "Button Commands". Wszystko masz na rysunku poniżej. http://img821.imageshack.us/img821/5187/buttonsb.png |
Cytat:
Gdybym je odczytał to nie byłoby problemu. Ale załóżmy wariant inny. mamy 2 strumienie. Podstawowy i angle. W jaki sposób przełączać się między nimi? |
Nadal nie napisałeś jak wyglądają oryginalne komendy podpisane pod przyciski odpowiedzialne za przełączanie między kątami, a jakie komendy ty ustawiłeś ;)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:51. |