![]() |
Jaki kupić dysk 2,5 ?
Witam
Chciałbym kupić jakiś dysk 2,5 calowy do obudowy która posiadam lub od razu w obudowie. Nie bardzo orientuje się w tych dyskach, dlatego bardzo proszę was o poradę. Max pojemność to 640GB, im mniej talerzy tym lepiej (ciszej), chyba że teraz coś się pozmieniało i mogę się mylić. Nie musi być koniecznie te 640GB, myślę ze nawet 320GB spokojnie by mi wystarczyła. Dysk będę głownie używał do przenoszenia danych miedzy kompami i parę giga fotek jako kopia bezpieczeństwa. |
Kup dysk, na ktory dostawca da Ci najdluzszy okres gwarancji. 5400 obrotow na minute. W rachube wchodza Samsung, Seagate, WD (kolejnosc alfabetyczna). Dysk pewnie bedzie podlaczany przez USB 2.0, wiec szybkosc nie jest tutaj istotna.
Popatrz:tutaj. Nasza wyszukiwarka jest pomocna przy wyszukaniu dysku spelniajacego zadane kryteria... Może Tobie tez pomoze. |
Moze taki Samsung S2 z gwarancja na 3 lata.
|
Ten Samsung ma przyjemna obudowe o malych rozmiarach. Sprzedaja go wraz ze skóropodobnym pokrowcem. Designersko wyglada calkiem ciekawie. Jedyna wada to tylko jeden rodzaj zlacza: USB 2.0.
|
Az taka dużo wada to nie jest, złącza e-sata wymagają dodatkowego zasilania, co czasem jest upierdliwe. Kuszą mnie dyski Samsunga ale podobno ostatnio są awaryjne, nie wiem czy do końca ta informacja jest prawdziwa.
|
No duza nie, ale warto o tym wspomniec. :) W kwestii awaryjnosci to 2,5 calowe dyski zdecydowanie rzadziej padaja niz wieksi bracia. I nie mozna mowic, ze padaja np. tylko Samsungi, bo pada wszystko w jakims tam stopniu. Czasami jest to kwestia danej partii/serii.
Na ten temat musialby sie wypowiedziec ktos, kto ma na biezaco kontakt z jakims wiekszym serwisem/sklepem komputerowym. |
Własnie zależało mi na tym aby ktoś podał np modele dysków które lepiej omijać. Pewno wstrzymam się z zakupem do piątku, może ktoś coś ciekawego napisze :).
|
Kupilem juz kilka tych S2 dla znajomych i nie slyszalem zeby komus padl.
|
Pomóżcie mi jeszcze wyborze, mam niezły mętlik w głowie. Tzn chodzi o to że w tej chwili jest w promocji dysk 1tb za 379zł, i w sumie wszystko fajnie ale zastanawiam się jeszcze nad dyskiem Transcend StoreJet 25M3 500GB USB 3. Ale nie wiem czy jest sens pchać się w to nowe usb, bo nie przewiduje zmiany kompa przez co najmniej jeszcze rok i możliwe ze jeszcze dłużej, no chyba że będę miał jakaś awarie.
Moje pytanie jest takie, czy warto kupić dysk z usb3, czy lepiej kupić tego wd 1tb z usb2 ? |
A zalezy Ci na predkosci wiekszej niz 25MB/s? Jezeli nie to kup jak najwiekszy USB 2.0 aczkolwiek te z USB 3.0 sa niewiele tylko drozsze.
|
No właśnie jakoś nie koniecznie zależy mi na tej prędkości, tzn jak bym miał w kompie usb3 to na pewno brałbym dysk który w pełni mógł bym wykorzystać. A tak to nie wiem czy jest sens kupować teraz taki dysk, no i cena tego 1TB jest dość kusząca.
|
Temat można zamknąć, kupiłem WD 1TB.
|
nie zamykamy tematów, a wybór dobry :spoko:
|
Polecam hdd Samsunga. Wcześniej byłem przekonany do Segate ale z tej firmy nawaliły mi ostatnio dwa dyski. Z Samsungiem puki co bez problemów
|
Póki co, puki i bąki puszczamy w innym temacie.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:04. |