![]() |
WAG200g np. którego swego czasu dużo się rozeszło i ja też się skusiłem i nie był taki tani... :/
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
- - - Akurat konsola będzie mieć stałe, najłatwiej wtedy przypisać tylko jej DMZ (przynajmniej w moim D-Linku można tylko dla IP). "Problem" jest z PC, ale chyba faktycznie nie ma sensu utrudniać sobie i innym życia i dla niego zostawić DHCP. Cytat:
|
Według mnie powinieneś opisać po prostu jak sprawdzić czy konsola otrzymała jakieś IP od DHCP jeżeli TAK, to co i jak i jeżeli NIE to jak skonfigurować je na sztywno i co tam dalej chcesz osiągnąć, bo przecież nie każdy router ma przypisywanie IP po DHCP ;)
|
Cytat:
Cytat:
W tutorialu napisz o wyborze odpowiedniej klasy i maski, to jest ważniejsze. Cytat:
Czyli jeśli włączę się do twojej sieci nie odpytując DHCP, to uzyskam full dostęp. To nie jest zabezpieczenie. Można napisać jakiegoś demona, który co sekundę będzie sprawdzał czy pobrany został adres i ew. odcinał, no ale chyba nie o tym mówimy. Dobrym zabezpieczeniem dostępu jest np. PPPoE (adresy MAC tam nie grają żadnej roli). "Czysty" DHCP nie nadaje się do kontroli dostępu. //edit Chyba źle zrozumiałem twój post (spać mi się chce :( ) Ty chcesz ustawić "wszystko na sztywno" aby "podnieść poziom bezpieczeństwa"? To jest security by obscurity :) Nie idź tą drogą :) |
To to ja wiem, że na automatycznej. Chodziło mi o to, że skoro i tak trzeba coś wpisywać i sprawdzać po obu stronach (i w konsoli - i w komputerze, a dodatkowo w routerze) to czy nie lepiej ustawić wszystko na sztywno (z punktu widzenia przeciętnego Kowalskiego, który nie ma zielonego pojęcia o sieci). Niby podnosi to w jakimś ułamku poziom bezpieczeństwa bo teoretycznie z zewnątrz nikt się nie podłączy do nas z IP, które nie zostało przydzielone (tak jak z adresem MAC).
Zauważyłem, że wszystkie te tutoriale w sieci są pisane jak najmniejszym nakładem pracy i z jak najprostszą, jak najszybszą konfiguracją (WEP, albo nawet "na golasa"). Chciałem napisać coś lepszego (ale też i bez przesady, żadne tam Radiusy itp. :P). @Andy Nie, nie. Tylko kompy z WAN i tylko PS3 z WAN. Między sobą nie będą rozmawiać (to kiedy indziej, przy okazji FTP). Czyli wyłącznie konfiguracja routera (na konkretnym, moim przykładzie) i konfiguracja WiFi na PC (XP/7 i Ubuntowych). |
Cytat:
Kiedyś dosyć często miałem u siebie laptopy aby coś tam skonfigurować. Postawiłem u siebie na XP taki tyci tyci serwer DHCP i zawsze jak podłącze się jakimś sprzętem pod drugi interfejs to i mi i jemu ładnie ustawia wszystkie potrzebne parametry ;) Potem odpalam końcówkę UltraVNC(single click) i mogę sobie zarządzać jego komputerem nie patrząc w ekran. Cytat:
|
DHCP polega na automatycznej konfiguracji hosta a nie tylko na przydzieleniu IP (masz tam DNSy, brame, maske itd). Robisz Static DHCP zeby zawsze przydzielal ten sam adres IP na MAC najlepiej z poza puli luznych adresow.
|
No tak, ta funkcja na dole wpisuje do tablicy ARP /etc/ethers pary wartości MAC-IP na sztywno (zapewne tak robi).
Mówię Tobie po ludzku Kod:
man arpTu format zapisu. |
Po buttonach widzę, że to jakiś dlink ?
Tak na przyszłość warto podawać model urządzenia coby była pewność, że taka funkcjonalność istnieje :] |
Ilość załączników: 1
A już chyba wiem: "Static IP assigment". Dzięki.
@pali Mam D-Linka DSL-G624T, a to raczej mocno budżetowy model, więc shella nie mam (przynajmniej na oficjalnym fw). :P - - - Pytałem o tę opcję ponieważ przygotowuję tutorial o konfiguracji Wi-Fi na XP/7/Ubuntu pod kątem PS3 i jako takiego minimum bezpieczeństwa tej sieci. Tylko tak teraz się zastanawiam czy skoro chce uwierzytelniać po MAC czy w ogóle jest sens robić sieć na DHCP. Niby zawsze to trochę miej wpisywania... (możecie to potraktować jako pytanie ;)). |
arp
/etc/ether A jeśli nie masz tam shella, to jesteś ograniczony do funkcji z panelu. I tyle. QoS znaczy Quality of Service - ale małe, żółte rączki różnie funkcje nazywają... |
Static DHCP
|
Też tak myślałem, ale nie mogę się nigdzie tego doszukać. W QoS?
|
Dla danego MAC ustawic pule IP, ktora bedzie zawierac jeden i po sprawie.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:57. |