Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Trzęsienie ziemi i tsunami w Japonii (https://forum.cdrinfo.pl/f5/trzesienie-ziemi-tsunami-japonii-88266/)

czary2mary 18.06.2011 12:57

Przypominają się eksperta TVN-elektrownia atomowa jest bezpieczna jak czajnik na gazie:ysz: i wybuchy są skutkiem trzęsienia ziemi:>-uszkodzone są tylko dach i ściany budynku reaktora:ysz:
Radioaktywny pluton i stront z Fukushimy został wykryty w USA.
http://blog.alexanderhiggins.com/201...0-years-20549/

wybuch z 14 marca-widać jak potężna musiała być eksplozja

andrzejj9 18.06.2011 12:00

Najgorsza katastrofa w historii. Rząd Japonii ukrywał prawdę?
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/najg...wiadomosc.html

Jarson 16.05.2011 20:30

Jakbyśmy w Polsce mieli takich cudotwórców-proroków, którzy umieją przewidzieć, że raz występujące zjawisko może się kiedyś powtórzyć, a potem konsekwentnie temu zapobiegać, to o powodziach pisałoby się w kategoriach "Nowakowi zalało dwadzieścia hektarów, bo Kowalski złośliwie podkopał mu w nocy wał - i to by były z grubsza zniszczenia po powodzi...

Zetoxa 16.05.2011 19:54

Japoński cudotwórca-prorok :spoko:

http://deser.pl/deser/1,111857,96056...pieniadze.html

NeoFighter 14.04.2011 23:36

nie samymi cyckami człowiek żyje, mogą być też nogi

Kris 14.04.2011 19:02

Zaręczona. Ale dopóki się nie chajtnie z drugim fizykiem to wolna. :mruga:

Ubiegając pytania - zdjęcia jej cycków nie mam.

pali 14.04.2011 18:54

Polonem GRU zabijało.
Juszczenkę podobnież tym próbowali, tak twierdził.

Co do siostry - wolna?

Kris 14.04.2011 18:44

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1156775)
Czegokolwiek nie zawierają pręty paliwowe w Fukushimie, zasada jest ta sama. Z tą różnicą, że większa ilość to znacznie wyższa temperatura (ten 1 gram polonu rozgrzewa się tak bodajże w warunkach pokojowych, czyli będąc chłodzony przez powietrze dookoła - wnętrze prętu paliwowego otoczone jest przez materiał radioaktywny, a więc ogrzewa się do znacznie wyższej temperatury).

(...)

Polon ma bardzo silny rozpad alfa. Dlatego taka moc idzie z tego pierwiastka. Ma natomiast bardzo krótki czas połowicznego rozpadu (z tej przyczyny, że rozpada się w takim tempie), dlatego wydziela taką ilość ciepła i dlatego nie jest używany w elektrowniach czy już nawet w pojazdach kosmicznych. Nawet pluton nie wydziela tyle ciepła. :mruga:

Fukushima używa reaktora BWR, który opiera się na paliwie złożonym głównie ze wzbogaconego uranu oraz mieszanki z plutonem. Tego plutonu się boją, bo jest silnie toksyczny. A polon jest zaje...ście toksyczny.

Tam siedzą specjaliści, którzy na pewno lepiej wiedzą od nas co się tam dzieje i dlaczego jeszcze to nie jest naprawione. Mogę pogadać z moją siorą fizyczką (doktorat robi), to może mi coś powie na ten temat.

pali 14.04.2011 17:08

No właśnie tak,
paliwo jądrowe nie spala się jak np. benzyna tj. nie utlenia się
i takie odpady nadają się do ponownego wykorzystania.
Sprawa jest kosztowna oraz polityczna - z uwagi na pluton.
Radzieccy właśnie pluton w reaktorach produkowali.

Były też projekty wysyłania w kosmos, ale to też kosztowne oraz ciężko wytłumaczyć "zielonym".

joujoujou 14.04.2011 16:18

W zasadzie można przyjąć, iż te pręty wcale nie są zużyte (z logicznego punktu widzenia) - wciąż produkują energię. :taktak:

O ile dobrze pamiętam z lekcji fizyki, ciepło jest wytwarzane w wyniku (mniej lub bardziej :mruga: ) kontrolowanej reakcji łańcuchowej, najczęściej wzbogaconego uranu, rzadziej plutonu. Niewykluczone, że "fragmentacja" prętów paliwowych tak, aby miały one dużo mniejszą masę od krytycznej i przełożenie ich grubymi warstwami spowalniaczy rozwiązałoby problem z temperaturą, ale najwyraźniej jest to niewykonalne, zbyt ryzykowne, lub nieopłacalne, itp.

Jarson 14.04.2011 15:33

Cytat:

Napisany przez SpeedFreaK (Post 1156121)
Ja sie tylko zastanawiam dlaczego nie zaleją tego betonem w pi*du. Byłby spokój.

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1156224)
Nie da rady, tam nadal są rdzenie i zużyte paliwo, to się grzeje...

Dopowiem w dwóch słowach, choć oczywiście Ed w zasadzie powód wyjaśnił - te pręty same z siebie emitują energię, niemało energii. Tak dla przykładu (z Wikipedii):

Cytat:

Jeden gram polonu wydziela 140 watów mocy, ogrzewając się przy tym do ponad 500 °C
Czegokolwiek nie zawierają pręty paliwowe w Fukushimie, zasada jest ta sama. Z tą różnicą, że większa ilość to znacznie wyższa temperatura (ten 1 gram polonu rozgrzewa się tak bodajże w warunkach pokojowych, czyli będąc chłodzony przez powietrze dookoła - wnętrze prętu paliwowego otoczone jest przez materiał radioaktywny, a więc ogrzewa się do znacznie wyższej temperatury).

Każdy przypadek rezygnacji z chłodzenia zużytych prętów paliwowych byłby równoznaczny z nagrzaniem ich do temperatury wystarczającej, żeby stopić materiał, na którym leżą (kilkumetrowa warstwa betonu, ale tam równie dobrze mogłoby być poszycie Gwiezdnego Niszczyciela) i dostać się do gleby, stamtąd do wód podziemnych, a dalej już chyba przedstawiać scenariusza nie trzeba...

Z drugiej strony mnie zastanawia, czy nie ma może jakiegoś innego sposobu opanowania sytuacji - na przykład dostania się do prętów i przeniesienia ich fragment po fragmencie do zupełnie innej lokalizacji. Pewnie jednak już dawno by to zrobili, gdyby to było możliwe...

pali 14.04.2011 13:36

Nie wiem. Piszą, że znikome w porównaniu z ilością bezpośrednich ofiar - ale nie wiemy jaka jest wiarygodność tych badań.
Może i prawda, bo nie ma źródła promieniowania.

Widziałem miasto na Syberii, postawione od zera 20 km od bardzo starej wioski, w którym to mieście co drugi łysy. Bo stoi na złożach uranu. A kurki w lesie niedaleko rosną gigantyczne i bardzo smaczne :) Potoki cieplutkie.

Patrix 14.04.2011 13:19

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1156701)
Nigdy go nie opuszczali.

Pewnie to ma genetyczno-chorobowe reperkusje, bo jak inaczej...

pali 14.04.2011 09:43

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1156319)
W sumie nie interesowałem się tym, już zasiedlili to miejsce uderzenia bombą ? :]

Nigdy go nie opuszczali.

grzeniu 12.04.2011 23:39

Też się nie interesowałem, a przy okazji wiadomości nt. Fukushimy jakoś nie trafiłem na nawiązania do tamtych wydarzeń.

Elektrownia prawdopodobnie do likwidacji, podobnie jak Czarnobyl. Na razie sytuacja jest ciągle niestabilna, praktycznie zmusza do bieżących interwencji, a nie konkretnych działań przywracających normalną egzystencję...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:24.