Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f112/)
-   -   Poprawne nagranie Audio CD - FLAC, APE (https://forum.cdrinfo.pl/f112/poprawne-nagranie-audio-cd-flac-ape-88794/)

muki23 06.05.2011 19:02

Poprawne nagranie Audio CD - FLAC, APE

Witam Serdecznie

Znam większość programów do nagrywania.
Wiem ze pewnie temat taki już był.

Interesuje mnie kilka kwestii. Mianowicie jaki program będzie odpowiedni do nagrania cue + obraz flac, ape. Czy nie ma to znaczenia na jakość. Czy lepiej podzielić pliki CUE Splitter. Czy nagrywarka ma znaczenie dla jakości nagrania.
Co do prędkości to nie więcej niż 8x jeśli się nie mylę, zasada im wolniej tym lepiej. No i interesuje mnie opcja cd-text Ostatnimi czasy nagrywałem po przez nero z ta opcja a foobar nie pokazał listy tylko było widać track 1 - ....
Mam trochę tego ale boje się że jeśli cos z dyskiem się stanie nie chce tego stracić wiec proszę o dokładne instrukcje tak żebym na kilka lat miał spokój i nie musiał po 5 czy 8 latach robic duplikatu. Kupiłem kilka płyt Verabatim Audio CD. Jak myślicie będą w porządku?

Pozdrawiam.

grzeniu 06.05.2011 19:40

Nie dziel obrazów przed nagraniem. Obraz to obraz, a po podzieleniu każdy program przy nagrywaniu domyślnie wstawia 2 sek przerwy - można to niby ręcznie wyzerować, ale to już nie to.
CD-text nero nagrywa, ale nie każdy odtwarzacz potrafi CD-text czytać. Może potrzeba wtyczki do foobara (nie używam, to nie wiem). Kiedyś poprawnie czytał np. JetAudio. Dziś często czytają CD-text radyjka samochodowe.
Co do nagrywania, to zasada 'im wolniej, tym lepiej' obowiązywała kiedyś dawno temu, gdy były inne płytki, inne nagrywarki itp. Obecnie najlepiej nagrywać ok połową możliwości nagrywarki i płytek, czyli 24-32x. Oczywiście w trybie DAO.
Płytki verbatim audio CD powinny być dobre, pewnie są to jedne z lepszych płytek na rynku. Kiedyś były one z niebieskim spodem, na cyjaninie, i to były swego czasu najlepsze płytki. Teraz wiele się zmieniło, dużo zależy od producenta, a nawet serii czy wręcz partii płytek.

Arepo 06.05.2011 23:15

@grzeniu wyjaśnił już w zasadzie sprawę. Dodam tylko, że ja nigdy nie nagrywam CD-Audio z CD-Textem, na oryginalnych płytach i tak tego nie ma. Osobiście audio wypalam zawsze z prędkością 16x i problemów brak. Płyty to loteria, najlepiej przetestować parę i zrobić zapas z najlepszych. Obecnie TDK lightscribe okazują się zupełnie dobre, co nie znaczy że jutro będzie tak samo ;).

pozdrawiam

muki23 07.05.2011 12:14

Czyli rozumiem że nagrywarka nie ma większego znaczenia dla nagrania?
I że jak mam obraz to nie dzielić go tylko od razu wypalać.
A czym najlepiej wypalić obraz, eac ? Posiadam obecnie nero. eac, Easy CD-DA Extractor. Czy program ma jakieś większe znaczenie.? Pytam ponieważ zdarzyło się tak iż nagrywając, dwa razy pod rząd w nero była taka sytuacja ze utwór pierwszy przerywał czasami tak jak by była rysa. I nie wiem czego mógłby być to problem.

Pzdr

andy 07.05.2011 12:26

Cytat:

Czyli rozumiem że nagrywarka nie ma większego znaczenia dla nagrania?
Oczywiście, że ma znaczenie. Nagrywarka to jeden z elementów który wpływa na jakość zapisu, dalej są nośniki.

muki23 07.05.2011 13:11

No własnie. Jest to model LG GH22LS30.

andy 07.05.2011 13:18

Nagraj jakąś płytkę na tej nagrywareczce, zrób test jakości zapisu i wrzuć screeny.

Arepo 07.05.2011 13:40

Cytat:

Napisany przez muki23 (Post 1160183)
Czy program ma jakieś większe znaczenie.? Pytam ponieważ zdarzyło się tak iż nagrywając, dwa razy pod rząd w nero była taka sytuacja ze utwór pierwszy przerywał czasami tak jak by była rysa. I nie wiem czego mógłby być to problem.

Program nie ma znaczenia, prawdopodobnie to problem płyty lub (co jednak mniej prawdopodobne) nagrywarki. Nie wiem czy na LG zrobisz testy, pewnie nie. Nagrywaj z prędkością z zakresu 16-24x, jeśli problem nie ustąpi, zmień płyty.

pozdrawiam

muki23 07.05.2011 14:00

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1160192)
Nagraj jakąś płytkę na tej nagrywareczce, zrób test jakości zapisu i wrzuć screeny.

Jak mam wykonac test? Po przez scanDisc w nero disc speed ?

Arepo 07.05.2011 14:08

Program dobry, ale zakładka "Jakość dysku", tutaj masz co i jak ...

pozdrawiam

muki23 07.05.2011 15:15

Ilość załączników: 1
Nie wiem czy to możliwe, ale przy każdej płycie które nagrywałem kilka dni temu pokazuje (ocena jakości 100%)

Chociaż ostatnimi czasy zauważałem ze napęd zachowywał się dziwnie. zdarzyło się ze szuflada nie chciała wyjść, że nie chciał odczytać nagranych płyt 8,5 i innych jak dobrze pamiętam ale tylko czasami a pomagało ponowne uruchomienie komputera. Tak to czyta i nagrywa normalnie. Lecz zaniepokoiło mnie to kiedyś jak nagrałem a tu pierwszy utwór przerywał reszta była poprawnie. Niestety nie mam już tej płyty. Była tez taka sytuacja ze moja narzeczona nie zauważyła ze jest wysunięta szuflada i uwadziła dosyć mocno nogą. od tego czasu były takie sporadyczne akcje. No ale tutaj pokazuje 100% wiec teraz sam nie wiem.

Arepo 07.05.2011 15:38

Ten test wyszedł nieprawidłowo, napęd nie nadaje się do testowania, poszukaj jakiegoś LiteON-a.

pozdrawiam

muki23 07.05.2011 15:48

Aaa no tak. Kurcze, tylko nie mam teraz mozliwości by sprawdzić to u kogoś. Mam gdzieś starego LiteON-a z 2002 roku chyba ale nie wiem czy bedzie pasował pod ten komputer...

muki23 01.06.2011 18:10

Ilość załączników: 3
Czy to są poprawne testy? Bo wydaje mi sie ze chyba tez nie.

czary2mary 01.06.2011 18:37

CD testujemy prędkością maksymalną.:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:26.