Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Będą kary za kradzież filmów z serwisów internetowych? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/beda-kary-za-kradziez-filmow-serwisow-internetowych-88972/)

marek3233 05.08.2011 12:58

http://all4men.pl/?co=art&act=pokaz&...6&a=5&b=37&c=0 - stanowisko prokuratora w tej sprawie

maskotka 27.07.2011 22:12

1. Dalej nic w prawie nie widzę o tym oryginale :)

2. Dowodzenie winy to jest osobna sprawa. Śledczy pyta skąd masz ten utwór (a nawet program) to mówisz, że nie pamiętasz. To śledczy ma udowodnić, że pozyskałeś go nielegalnie. No i tutaj kolejna kwestia: nie posiadanie jest nieprawne, ale pozyskiwanie - tyle, że to długi i grząski temat.

Policja ma swoje sposoby i tak naprawdę większość dowodów dostarczają sami podejrzani w swoich zeznaniach.

A tak poza tym ten temat powinien polecieć do Królestwa Rycha.

Jest on zwykłą reklamą, propagandą człowieka związanego z sago.pl
Nawet tytuł jest SEO (wywalić pierwsze słowo i mamy frazę googla)
Człowiek ten nie dyskutuje, ale wprowadza w błąd, taki ma cel.

andy 27.07.2011 21:18

Cytat:

Ciężar dowodu spoczywa na stawiającym zarzut.
Tu ma Pali racje. Winę trzeba udowodnić. Jeżeli posiadasz kopię filmu i ona jest zrobiona przez twojego kuzyna, który posiada oryginał(np. zakupił dvd) to wszystko jest w porządku - tutaj nie ważne jest w jaki sposób Ci go przekazał. Śmiało możesz iść do sądu i walczyć. W innym przypadku bym był ostrożny..

maskotka 27.07.2011 10:06

A gdzie są te "opinie prawnika"?

Poza tym nic nie trzeba "wykazywać", panie sagio.
Ciężar dowodu spoczywa na stawiającym zarzut.

marek3233 27.07.2011 09:53

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1172947)
Właśnie nie. Legalne korzystanie z już rozpowszechnionego utworu jest wtedy kiedy osoba rozpowszechniająca "obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego" i posiada oryginał rozpowszechnionego materiału.

Moim zdaniem tak właśnie jest, zobaczcie sobie opinie prawnika na temat tego art. w CHIP. Piszą, że można się bronic własnym użytkiem ale trzeba wykazać ten krąg osób.

maskotka 25.07.2011 13:05

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1172090)
To nie do końca tak wygląda jak piszesz. Fakt jest coś takiego jak "użytek własny" ale aby się w tym zmieścić, materiał musi być udostępniony przez osobę tzw. z kręgu rodziny, znajomych ORAZ kopia musi pochodzić z legalnego źródła, twój znajomy musi mieć oryginalną wersję.
W innym przypadku jest to łamanie prawa..

Pojęcia oryginał i kopia w świecie cyfrowym stają się coraz mniej oczywiste; są tematem długich elaboratów, np. w serwisie Vagli jest ciekawa praca mgr o tych pojęciach.
Niemniej, bez wchodzenia w szczegóły, ten znajomy udostępniający nam utwór nie musi posiadać oryginału w postaci np. wydawnictwa płytowego. Może nam w ramach dozwolonego użytku osobistego odtworzyć / pożyczyć / wykonać kopię z dowolnego źródła np. nagrania radiowego czy swojej kopii, którą uzyskał np. w ten sam sposób, od znajomego.

To jest moja interpretacja, być może błędna (nie jestem prawnikiem). W omawianej ustawie nic nie widzę o wymogu "oryginalności".

Ciekawostka: kiedyś rozmawiałem o tym z oficerem Policji, wydział przestępstw gosp. Dałem mu hipotetyczną sytuację: przegrywam do komputera 5 tys. płyt CD kolegi. Po długim czasie Policja, powiedzmy że przy okazji, odkrywa u mnie te kopie. No i co wtedy? Czy będę musiał udowodnić pochodzenie tych kopii, np. poprosić kolegę o okazanie tej kolekcji i poświadczenie, że wykonywałem kopie właśnie z niej? Policjant stanowczo stwierdził, że jego te kopie nie zainteresują, bo nijak z ich posiadania nie wynika, że złamałem prawo.

Oczywiście Policja prawa nie stanowi i nie dokonuje jego ostatecznej interpretacji.

andrzejj9 24.07.2011 11:23

Zobaczę, czy mam jeszcze gdzieś te artykuły. Jeśli znajdę, to przytoczę konkretne wypowiedzi.

andy 24.07.2011 10:48

Właśnie nie. Legalne korzystanie z już rozpowszechnionego utworu jest wtedy kiedy osoba rozpowszechniająca "obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego" i posiada oryginał rozpowszechnionego materiału.

andrzejj9 24.07.2011 08:34

Ale to właśnie chodzi o ten drugi cytat. Umieszczenie na internecie jest zwielokrotnieniem i udostępnieniem publicznie. Tym samym masz już prawo jego kopie ściągać.

Takie przynajmniej było zdanie prawników, których opinie czytałem.

andy 23.07.2011 22:36

Ilość załączników: 1
Cytat:

Mi chodzi o ściąganie filmów z internetu, których nie kupiliśmy, za które nie płaciliśmy itp.
To jest nielegalne chyba, że dany film został upowszechniony przez kogoś z rodziny i ta osoba miała oryginał ;)
Cytat:

Jeśli zrobimy tak samo z programem, możemy nawet pójść do więzienia. Za filmy/muzykę/zdjęcia taka odpowiedzialność nam nie grozi.
Do programów komputerowych stosuje się całkowicie inne przepisy.

Cytat:

Oddział 3
Dozwolony użytek chronionych utworów
Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz
danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym. 2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
Cytat:

Art. 6. W rozumieniu ustawy: 1) utworem opublikowanym jest utwór, który za zezwoleniem twórcy został zwielokrotniony i którego egzemplarze zostały udostępnione publicznie,
2) opublikowaniem równoczesnym utworu jest opublikowanie utworu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i za granicą w okresie trzydziestu dni od jego pierwszej publikacji,
3) utworem rozpowszechnionym jest utwór, który za zezwoleniem twórcy został udostępniony publicznie,
4) nadawaniem utworu jest jego rozpowszechnianie drogą emisji radiowej lub telewizyjnej, prowadzonej w sposób bezprzewodowy (naziemny lub satelitarny) lub w sposób przewodowy,
5) reemitowaniem utworu jest jego rozpowszechnianie przez inny podmiot niż pierwotnie nadający, drogą przejmowania w całości i bez zmian programu organizacji radiowej lub telewizyjnej oraz równoczesnego i integralnego przekazywania tego programu do powszechnego odbioru,
6) wprowadzeniem utworu do obrotu jest publiczne udostępnienie jego oryginału albo egzemplarzy drogą przeniesienia ich własności dokonanego przez uprawnionego lub za jego zgodą,
7) najmem egzemplarzy utworu jest ich przekazanie do ograniczonego
czasowo korzystania w celu bezpośredniego lub pośredniego uzyskania korzyści majątkowej,
8) użyczeniem egzemplarzy utworu jest ich przekazanie do ograniczonego czasowo korzystania, niemające na celu bezpośredniego lub pośredniego uzyskania korzyści majątkowej,
9) odtworzeniem utworu jest jego udostępnienie bądź przy pomocy nośników dźwięku, obrazu lub dźwięku i obrazu, na których utwór został zapisany, bądź przy pomocy urządzeń służących do odbioru programu radiowego lub telewizyjnego, w którym utwór jest nadawany.

andrzejj9 20.07.2011 07:12

Nie jest. A przynajmniej nie czeka cię za to odpowiedzialność karna (jedynie potencjalnie może grozić proces cywilny, choć i co do tego ostatecznie nie jestem pewien).

Ty mówisz o sytuacji, kiedy kopia rozprowadzana jest w kręgu znajomych, rodziny itp. To zupełnie coś innego, choć oczywiście może się odbywać za pośrednictwem internetu. Mi chodzi o ściąganie filmów z internetu, których nie kupiliśmy, za które nie płaciliśmy itp. Jeśli zrobimy tak samo z programem, możemy nawet pójść do więzienia. Za filmy/muzykę/zdjęcia taka odpowiedzialność nam nie grozi.

Dodatkowo - tak, jak generalnie istnieje tu dalej odpowiedzialność za straty, więc posiadacz praw autorskich może od nas dochodzić odszkodowania - jest jeszcze jakaś kwestia związana z wcześniejszym udostępnieniem (oficjalnym) danego utworu w internecie. Jeżeli ma to miejsce (czyli odpawają wszelkie 'kinówki', wersje przedpremierowe itp.) i z tą odpowiedzialnością wobec autora sprawa nie jest taka oczywista. Co do tego nie mam już pewności, ale jakiś czas temu było trochę artykułów na ten temat. Chyba nawet temat numeru w KŚ.

andy 20.07.2011 06:56

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
- ściąganie filmów z internetu (w przeciwieństwie do ich udostępniania) nie jest u nas przestępstwem (ani wykroczeniem) i każdy może to robić.

To nie do końca tak wygląda jak piszesz. Fakt jest coś takiego jak "użytek własny" ale aby się w tym zmieścić, materiał musi być udostępniony przez osobę tzw. z kręgu rodziny, znajomych ORAZ kopia musi pochodzić z legalnego źródła, twój znajomy musi mieć oryginalną wersję.
W innym przypadku jest to łamanie prawa..

maskotka 19.07.2011 12:07

Panie propagandysta!

A skan pełnego artykułu z Chip to co, pies?
Nawet się nie postarałeś o spełnienie jednego z prostych warunków umożliwiającego taką publikację.

Wniosek prosty: Kali wydoić cudzą krowę git malina, Kalemu wydoić krowę oj to niedobrze.

Niemniej składam to na karb niedoświadczenia, a nie złej woli.

//edit
Dodam jeszcze:
nie lubię argumentów, takich jak sam zastosowałem powyżej: okradli ciebie? a sam kradniesz!
Ale denerwujesz mnie. Ludzie twoimi (?) filmami dzielą się naturalnie, tak jak innymi wytworami kultury. Nikt nie robi na nich biznesu. A Ty straszysz tutaj od początku policmajstrami i kozą. Forum nie jest do straszenia, ino do dyskusji.

marek3233 19.07.2011 11:51

link do nowego artykuły na ten temat:

http://www.facebook.com/sagiopl#!/ph...type=1&theater

marek3233 14.06.2011 09:54

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1166328)
Nagrywając na VHS/DVD programy z telewizora też kradnę?

Nie bo masz na to zgodę dostawcy tej usługi. On dał ci sprzęt i zgodę na nagrywanie ale tylko na użytek domowy. A w tym przypadku sam właściciel praw autorskich takiej zgody nie dał, a nawet tego zabronił pod groźbą kary. Jeśli autor nie wyraża zgody nie możesz, nie ma tutaj wytłumaczenia, że nie wiedzieli, bo ***8222;nieznajomość prawa szkodzi***8221;.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:43.