![]() |
Wywiad Russia Today ze Stallmanem, bardzo ciekawy:
Gdyby ktoś znalazł zapis tekstowy, byłbym wdzięczny - jak pewnie wiele osób, gorzej rozumiem en ze słuchu |
Cytat:
|
W nowym ubuntu paski też poznikały. Chyba taki trend.
ale to akurat chyba dobrze, bo nie marnuje miejsca a jednocześnie nie traci wiele funkcjonalności, pasek pojawia się gdy trzeba. W przypadku MagicMouse to ma dodatkowy sens, w przypadku komputerów nie-dotykowych niekoniecznie. Specjaliści przewidzieli odchodzenie od desktopów na rzecz mniejszych urządzeń i choć do takiego czegoś póki co nie dochodzi, to twórcy systemów chyba idą w tym kierunku. |
Musialem sie wpatrzec by Ci odpowiedziec - w Lion paski przewijania pojawiaja sie tylko w momencie przewijania, na co dzien nie musimy ich ogladac.
Gdy przejade palcem po Magic Mouse "od siebie do monitora" strona przesuwa sie w dol, a pasek przewijania rowniez przemieszcza sie wowczas z gory na dol. Przy czym Apple calkowicie rezygnuje widac z paskow przewijania na rzecz interfejsow dotykowych i pewnie docelowo znikna one calkowicie. |
zobacze w domu tu nie mam YT :)
Jednak logika paska przewijania, którego używałem jeszcze na Amidze - wydaje mi się prawidłowa :) No nic ,zobacze filmy. edit: a wiesz to nie jest takie głupie.. ekran podąża za myszą... musze sprawdzić. Czyli pasek przewijania jest na dole, jeżeli jesteś na górze dokumentu? Nie jest to takie złe, ale ciut dziwne. oba rozwiązania mają poprawną logikę, ale inne podejście w klasycznym pasek jest wyznacznikiem którą część dokumentu oglądamy, ale przewijanie do dołu sprawia że strona leci do góry w nowym pasek nijak ma sie do pozycji na stronie, ale jest tylko czymś za co chwytamy "kartkę", w sumie sterowanie wychodzi podobne jak w symulatorze lotu :) wole chyba przewijanie klasyczne, bo widze gdzie jestem. |
http://www.youtube.com/watch?v=qhEt1Pd-twM - wyjasnienie zasady dzialania.
http://www.youtube.com/watch?v=BiugLuy1mCI - film pokazujacy sie przy instalacji systemu jak i w preferencjach myszy, w celu zadecydowania o sposobie przewijania. Tak czy owak, tak jak pisalem - na poczatku 15 lat przywyczajen i nawykow zrobilo swoje, ale gdy zalapalem zasade dzialania i oczywista logike tego rozwiazania nie wyobrazam sobie juz scrollowac inaczej :-)! |
Cytat:
suwak w dół to strona na początek? :ysz: Aż dziwie się że jeszcze tego nie użyli w GNOME3! Idealnie pasuje. Od pewnego czasu obserwuje niezdrową tendencje na najgłupszą "poprawkę" UI. No ale nic, moze kiedys zobacze to w akcji. |
Wiesz na pewno jak odbywa sie przewijanie w smartfonach. Tam wyglada to tak jakbys palcem chwytal srodek strony i "odrzucal ja do gory" co skutkuje przewinieciem w dol. Jako ze Magic Mouse jest w pelni dotykowy (sporo ludzi uzywa tez Magic Trackpad) to bardziej logicznym i intuicyjnym wydaje sie zastosowanie tego rowniez w komputerach.
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
Jak przewijasz stronę www do góry to idzie w dół ? Czy jak :wow: |
poczekaj na Iphone 5 i Siri 2...
|
jeszcze kilka postów i k***a
BTW nie podoba mi się pisanie postów, bo czekam aż same się zaczną pisać ... może warto poczekać na to jak się to wszystko rozwinie ??? |
Niezbyt odpowiada mi Google+, chyba z tego względu, że nie jest zbyt przyjazny dla użytkowników, aczkolwiek czekam, jak się to rozwinie.
|
Jak dla mnie to oba te powody bana są absurdalne.
|
Gdzieś przeczytałem "Google dobrze rozumie technologię, a Facebook dobrze rozumie użytkowników"
Coś w tym jest. Dalej nie ma google+ dla userów Google Apps. Są tylko kolejne zapowiedzi. No ja rozumiem, że GA to usługa biznes, gdzie nie testuje się nowych rzeczy, bo są inne priorytety. Rozumiem, że userzy GA to pewnie poniżej 1% wszystkich. Ale z drugiej strony userzy GA to awangarda. Która już zniechęciła się i nie wciągnie znajomych, współpracowników. |
Przyzwyczajonys i tyle :-P.
Ja tez nie moglem przywyknac do "odwroconego" przewijania w OS X Lion. Tydzien wystarczyl, bym stwierdzil ze jest lepiej niz wczesniej ;-)! Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:31. |