![]() |
Ciężki przypadek po prostu z dziwnymi objawami... choć wolałbym, żeby działała bo tak to nadal potrzebuję takiej płyty.
|
Wina płyty, ale jednak działała ? :hmm:
|
Wina leżała w płycie głównej, po odesłaniu testowali ja jakiś czas i stwierdzili, że takiego dziwnego zachowania nie widzieli. Okazało się też, że po zainstalowaniu na innej podobnej konfiguracji systemu i przełożeniu dysku wszystko działało. ;)
|
a próbowałeś uruchamiać ten komp na innym zasilaczu? jakimś lepszym sprawdzonym? bo gembird to raczej nie jest sprzęt godny zaufania... ba, na wielu serwisach widnieje na czarnej liście zasilaczy obok codegena itp. wynalazków.
|
Cytat:
|
Sporo sprzętu już składałem ale takich dziwnych przypadków to nigdy nie miałem, a co do tego nowego zasilacza to na 90% jestem pewien że wentylator się kręcił po uruchomieniu a teraz stoi i jak popycham go śrubokrętem to nie wykazuje chęci zakręcenia się, o kabelkach oczywiście wiem, ale nie chce go rozkręcać bo na gwarancji jest ;)
Cytat:
:EDiT: To taki zasilacz i faktycznie ma w opisie "Automatyczna (w zależności od obciążenia zasilacza)" |
Zależy jaki to zasilacz, są modele które do pewnego momentu działają jako zupełnie pasywne, a dopiero przy większym obciążeniu włączają wentylator.
pozdrawiam |
Cytat:
Najprościej będzie jak sprawdzisz czy wentylator w zasilaczu ma 3 kabelki czy 2. Jak 2 kabelki, to na 99% spalony wentylator (zostawiam 1% margines dla wady zasilacza), jak 3 kabelki to na 50% spalony wentylator (bo wg mnie nie powinien stać w miejscu). |
Wywaliłem płytę z obudowy przekładałem ram, wytarłem nawet procka z pasty i zostawiłem sam radiator i tak bez zmian jutro prawdopodobnie wsadzę płytę w pudło i odeślę do sprzedającego gorzej jak okaże się że na innym procku wszystko będzie ok... jeszcze jakieś propozycje?
PS Czy wentylatory mają teraz jakiś automatyczny włącznik własnego wentylatora? Zauważyłem, że ten nowy zasilacz po podłączeniu na zewnątrz nie uruchamiał go, chyba że coś się z nim porobiło. |
30C to spoko... raczej mało prawdopodobne żeby sie grzał :/
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
APIC musi być taki, jak był ustawiony przy instalacji systemu.
Zmiana powoduje, że system się nie uruchomi (nieprawidłowa wersja HAL). Zasilanie raczej w normie. Tolerancja -12V to ZTCP chyba aż 10%. Też nie wiem co to może być :( Czy zawsze wyłącza się monitor? Nie zawiesza się tak "normalnie"? Spróbuj odłączyć od komputera absolutnie wszystko co się da, napędy, dyski, mysz, zostaw 1 kość pamieci (+przełóż w inny slot) itd W BIOS powyłączaj też wszystko co możesz - porty COM, LPT, USB, karte muzyczną ,sieciową. Zostaw tylko absolutne minimum, żeby było jak zbootowac kompa. czyli klawiatura, monitor i coś co startuje. I spróbuj odpalić ubuntu/opensuse z płytki lub pendrive (HDD niepotrzebny). Pobaw się też ustawieniami zintegrowanej karty graficznej (jeżeli masz GF to możesz spróbować wyłaczyć intergę w BIOS). Oczywiście wszystkie nieużywane urządzenia i karty odłącz fizycznie od zasilacza/płyty żeby go nie obciążać. I zobacz czy ruszy. Ja czasem wywalałem nawet obudowę, jak byłem zdesperowany. I nawet pomagało :w00t:. Jeżeli ruszy to dodawaj po 1 elemencie. A jak nie ruszy to zonk :ysz:. edit: A procek się nie przegrzewa? Dobrze założyłeś chłodzenie? P4 ma Thermal Throttling - jeśli się przegrzewa robi cyrki aby się nie usmażyć. |
U mnie na zasilaczu OCZ mam:
+12: 12,15v +5: 4,97v +3,3: 3,28v Jak ubuntu się nie odpala, to sprawdzaj sprzęt. |
Karta raczej odpada bo próbowałem na innej i działo się to samo, ubuntu też próbowałem ale na defaultowych ustawieniach i też się nie uruchomił. O ile można sugerować się wskazaniami biosu to trochę martwi mnie zasilanie na -12V bo waha się tak na granicy 11,75-11,5V.
|
gallus, na sprawnej mobo po resecie, z poprawnym montażem podzespołów,
nie ma innej możliwości jak bezbłędna instalacja systemu - jak na takim defaultowym zestawie instalator się sypie to coś jest nie tak. Możesz tak dla jaj ubuntu z płytki odpalić... Integra się nie przegrzewa ? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:59. |