Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jak Dobić TEAC 16x10x40x ? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jak-dobic-teac-16x10x40x-8954/)

Yacho 16.07.2002 19:45

Jak Dobić TEAC 16x10x40x ?

Potrzebuje Dobić te naryware tak aby kwalifikowala sie do wymiany gwarancyjnej.... juz w tej chwiliu nie nagrywa jasnych plyt lecz dystrybutor mowi ze wszystko jest niby ok....
Potrzeboje ja skutecznie dobic... najlepiej bez fizycznej ingerencji w naped...
Flashowanie biosu jak wiadomo odpada....
Kto moze cos poradzic ?

Laser 16.07.2002 19:51

Witam !

Poniżej link do obszernej instrukcji rozwalania nagrywarek / powiem tylko od flashowania BIOSU przez kopanie dosłowne aż po paralizator !! /

http://www.cdrinfo.pl/skrypty/vb/v/s...ht=Uszkodzenie

MIŁEJ LEKTURY !!!

bennyone 16.07.2002 22:49

ehhh

proponuje wyjac nagrywarke i walic w nia glowa do rozbicia glowy lub tez nagrywarki

gALL 16.07.2002 23:07

Re: Jak Dobić TEAC 16x10x40x ?

Cytat:

Yacho napisa***322;(a)
Potrzebuje Dobić te naryware tak aby kwalifikowala sie do wymiany gwarancyjnej.... juz w tej chwiliu nie nagrywa jasnych plyt lecz dystrybutor mowi ze wszystko jest niby ok....
Potrzeboje ja skutecznie dobic... najlepiej bez fizycznej ingerencji w naped...
Flashowanie biosu jak wiadomo odpada....
Kto moze cos poradzic ?

dawno nie widzialem nagrywarki w swoich rekach, ale przewaznie maja one wiatraczki, powod? grzeja sie mocno, to nagrywrke w koc albo co tam wolisz wszystko szczelnie zeby maxymalnie zwiekszyc temperature, a jak nie to slyszalem o inny sposobie, jedni mowia ze dziala inni nie. biezemu koncowke zasilajaca scianamy krawedzie (te nie sciete) i wkladamy wtyczke odwrotnie, zmiana z 5 na 12v moze porazic nagryware, ale nie wiem, nie testowalem :]

Sebastian997 16.07.2002 23:07

Re: ehhh

Nie wiem jak z nagrywarka, ale podobna akcje wykonywałem juz z dwoma dyskami twardymi. Jak ? Bierzesz zapalarke do gazu (taką ręczną, co iskra przeskakuje) i przystawiasz do "elektroniki" dysku, a potem naciskasz, naciskasz, naciskasz... U mnie zadziałało w 100%. W serwisie sie nie połapali. Ciekawe czy z nagrywarką da sie tak samo? Przypuszczam że tak.... ;-))))))))))))))))))))))))

Flacha1 16.07.2002 23:40

Re: Re: ehhh

Cytat:

Sebastian997 napisa***322;(a)
Nie wiem jak z nagrywarka, ale podobna akcje wykonywałem juz z dwoma dyskami twardymi. Jak ? Bierzesz zapalarke do gazu (taką ręczną, co iskra przeskakuje) i przystawiasz do "elektroniki" dysku, a potem naciskasz, naciskasz, naciskasz... U mnie zadziałało w 100%. W serwisie sie nie połapali. Ciekawe czy z nagrywarką da sie tak samo? Przypuszczam że tak.... ;-))))))))))))))))))))))))
Dysk ma być włączony, znaczy pod napięciem?

-Sid-The-Rat=> 17.07.2002 08:43

nie musi, oj nie musi...

Laser 17.07.2002 09:36

Witam !

Tylko w przypadku nagrywarek to trza by sie dostać do płyty głównej nagrywarki i dopiero ją traktować zapalniczką !! wiadomo chyba że obudowa jest masą a tak powinno być więc ...

To jush lepiej skombinuj paralizator lub poczekaj na burzę i zabaw się w B. Franklina 2 i do dzieła :-D :-D

MarioNet 17.07.2002 09:55

Jak dobić .....

Zanim zaczniesz cokolwiek robić weź do ręki karte gwarancyjną i przeczytaj ją uważnie kilka razy, powód? Widziałem karty gwarancyjne gdzie sprzedawca/producent zastrzegał sobie odmowe naprawy gwarancyjnej w przypadku wystąpienia przepięcia (burza, energetyka itp.) Po przeczytaniu... do działa!!!

Yacho 17.07.2002 12:18

Laser: dlaczegio nie moge zlacza IDE potraktowc tak ?

Sebastian997 17.07.2002 15:13

Re: Re: Re: ehhh

Cytat:

Flacha1 napisa***322;(a)

Dysk ma być włączony, znaczy pod napięciem?

Nie, no co ty ? Chcesz wykończyć całego kompa ? :-))) Odłącz go zarówno z kabla zasilania (ten węższy) jak i z kontrolera IDE (szeroka taśma). Mówiąc krótko - wymontuj go całkowicie z komputera.
Dla uzupełnienia powiem że jeden z dysków którego tak potraktowałem to był SAMSUNG a drugi WD Caviar. Oba padły, choć w przypadku Caviara musiałem operacje powtórzyc dwa razy. Widać miał wielką ochotę do życia ;-)Samsung za to wyciągnął kopyta juz za pierwszym razem.
Aha, i to co napisał Laser to świeta prawda -zapalniczką musisz potraktować "płytę główną" napędu bo pstrykanie po obudowie nic nie da. Mówiąc o elektronice napędu to właśnie miałem na mysli.

Yacho 17.07.2002 15:39

a pstrykanie w piny od gniazda IDE cos da ?

Luke 17.07.2002 15:53

pogadaj z nimi

idz do tych *****i czyli do dystrybutora i powiedz mu ze dasz mu spokoj jak nagra ci cos na jasnej plycie. jak stwierdzi ze nie ma czasu albo nagra i faktycznie nie zadziala to powiedz im na ch*j wciskaja ci taki kit ze jest ok. a jak nie poskutkuje to postrasz ich biurem ochrony praw konsumenta czy czyms. kiedys moj znajomy mial podobna sytuacje (ale chodzilo o sprzet nie zwiazany z kompem) i tak sie sytuacja rozwinela jak napisalem i pomoglo

Sebastian997 17.07.2002 15:58

Cytat:

Yacho napisa***322;(a)
Pojęcia nie mam. Tego nie próbowałem. Jak Ci się uda to napisz :-)

Laser 17.07.2002 20:19

Cytat:

Yacho napisa***322;(a)

Witam !

To jush lepiej zewrzyj wszystkie lub dwa zewnętrzne piny od zasilania i wtedy się baw !!!

Tak apropos to masz opisane na tyle spawarki który zasila a kóry nie wiem tyle ze kabel żółty prowadzi napięcie 12 V zawsze !

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:48.