![]() |
XBoot
Ilość załączników: 2
Postanowiłem uporządkować swoje "płyty serwisowe" (:P), część wyrzucając, a część pożenić na jeden nośnik. Myślałem o Hiren's Boot CD, ale doszedłem do wniosku, że jest tam niezły pierdolnik i w zasadzie połowy nie potrzebuję. No więc, rzeczywistość postawiła mnie zadaniem zmontowania własnej kompilacji.
Myślałem, że będą mnie czekać długie godziny dłubania w syslinux, ale na szczęście znalazłem fajny program: XBoot. Pozwala przeciągnąć do okna programu obrazy płyt (*.iso) lub dyskietek (*.ima) i jeśli programu nie ma na liście (z której można wybrać sporo softu, przenosząc się na stronę projektu), wybrać metodę boootowania. Trochę się pobawiłem i mimo iż w tytule widnieje odstraszające beta14 to muszę stwierdzić, że świetnie się spisał. Bardzo prosty (choć trochę brakuje opcji edycji w gui), można też swój wynalazek przetestować w QEmu (który u mnie się wysypywał, także padło i tak na Virtual Boxa :P). |
łał :)
To kiedy pierwsza wersja BBCD? |
No i po co jak każdy sobie może zrobić swoje pod siebie? ;]
|
Bo jesteśmy leniwi :P
|
Mogę themem do syslinux zarzucić co najwyżej. :szczerb:
|
Ja bym chętnie ściągnął te gotowe cuda na kiju :D
|
Cytat:
|
@Berion, czy ten xboot działa z obrazami win xp/vista/7??
|
A co chciałbyś wiedzieć? Jakieś kompilacje łączone typu Winda A + Wina B i/lub Linux czy inne dziadostwo? Mogę się pobawić i sprawdzić. Z odpaleniem jednej pewnie nie będzie problemu, obawiałbym się bardziej o konflikty nazw folderów/plików.
Program bywa też kapryśny. Np. Slax nazwany "Slax 6.1.2" nie chciał się poprawnie dać rozebrać, ale już "Slax" szedł normalnie. Cóż, w końcu to, cytuję: "cholerna beta". :D |
Chciałbym wiedzieć czy przypadkiem xboot w przeciwieństwie do grub4dos-a daję rade zbootować instalkę xp
|
Można wybrać czy ma to robić syslinux czy... grub4dos (xboot nie jest bootloaderem, automatyzuje po prostu pewne czynności). No nic to, okaże się.
|
Cytat:
Ja to myslałem ze Unetbootin ktoś wreszcie:) przerobi ale się nie doczekam.:spoko: Ps. Grub jak czytam to mnie wysypka chwyta goście od Linux a to masochiści są żeby to używać. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:21. |