Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Problem z siecią LAN (https://forum.cdrinfo.pl/f113/problem-siecia-lan-90113/)

joujoujou 05.12.2011 15:28

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez andy (Post 1192223)
Należy pamiętać, że jedna sieć WiFi @ 2.4GHz jedzie "praktycznie" na 4 kanałach - znaczy zajmuje pasmo 4 kanałów. Aby nie było problemów z współistnieniem np. kilku sieci w tym samym obszarze to najlepiej ustawić je co 4.

No, z grubsza rzecz biorąc - tak. Można też powiedzieć, że kanały się nawzajem zazębiają. :szczerb:

Załącznik 58679

Pisząc "sieć" miałeś na myśli rzeczywisty kanał, no nie? :mruga:

Oczywiście jeśli sieć jest wystarczająco rozległa (bądź po drodze jest dość przeszkód tłumiących sygnał) to można mieć AP'ki, których ustawione kanały "wchodzą" na siebie a mimo to cała sieć działa bez zakłóceń - tak mam u siebie i działa. :spoko:
Cytat:

Chyba, że ktoś używa WPA2 Enterprise.

W domu? :wow:

Nie popadajmy w paranoję. :glupek:

U mnie np. bez bólu działałaby zupełnie niezabezpieczona sieć - ani sikorki, ani zięby, ani sroki raczej nie są skłonne do podpinania się do cudzych sieci. :D

Ale dla świętego spokoju mam WPA2-PSK. :]
Cytat:

[...] Jak konkretnie wygląda proces uwierzytelnienia Klient -- AP przy WPA2-PSK?

[...]

Czy to nie jest tak, że:
- klient szyfruje klucz razem z SSIDem i wysyła do AP;
- AP robi to samo po czym weryfikuje czy przesłany jest poprawny
- AP na podstawie PSK generuje klucz sesyjny dla danego klienta, który służy do szyfrowania transmisji

?

Nie wiem. :zawstydz:

andy 04.12.2011 22:27

Należy pamiętać, że jedna sieć WiFi @ 2.4GHz jedzie "praktycznie" na 4 kanałach - znaczy zajmuje pasmo 4 kanałów. Aby nie było problemów z współistnieniem np. kilku sieci w tym samym obszarze to najlepiej ustawić je co 4.

----
Cytat:

W sumie to security fail (można podstawić sieć).
Chyba, że ktoś używa WPA2 Enterprise.

----
Edyta 2.
Jak konkretnie wygląda proces uwierzytelnienia Klient -- AP przy WPA2-PSK?
----
Edyta 3.

Czy to nie jest tak, że:
- klient szyfruje klucz razem z SSIDem i wysyła do AP;
- AP robi to samo po czym weryfikuje czy przesłany jest poprawny
- AP na podstawie PSK generuje klucz sesyjny dla danego klienta, który służy do szyfrowania transmisji

?

palikot 04.12.2011 22:26

A Windowsy nie plują się wtedy o różny MAC? W sumie to security fail (można podstawić sieć).

Ale można olać ten problem. Fajny pomysł.

joujoujou 04.12.2011 19:18

Cytat:

Napisany przez Ricki (Post 1192199)
Obecnie wszystko działa. Mam dwie sieci WiFi, na parterze nazwałem ją wireless, a na piętrze wireless2. [...]

Możesz je nawet nazwać tak samo. Jeśli tylko ustawisz na nich inne kanały, ale to samo szyfrowanie i hasło, to komputery mogą się pomiędzy nimi przełączać "niezauważalnie". :mruga:

palikot 04.12.2011 18:46

No to super, w końcu TP-Linki obsługują tryb bridge :)

Ricki 04.12.2011 17:19

Obecnie wszystko działa. Mam dwie sieci WiFi, na parterze nazwałem ją wireless, a na piętrze wireless2. Początkowo też chciałem spiąć oba rutery bezprzewodowo, ale straciłbym na wydajności. Ważne, że wszystkie urządzenia się widzą i mają przydzielany ten sam IP z pamięci tomato, co ułatwia wrzucanie filmów na dysk tunera, lub wymianę plików miedzy komputerami, a telefonem, a co najważniejsze bez problemu działa udostępniona drukarka.

palikot 04.12.2011 01:20

Cytat:

Napisany przez Ricki (Post 1192131)
Dzięki zadziałało. Teraz wszystko działa idealnie, wszystkie komputery sie widzą, to samo telefon i nbox z enigmą :). Reputka już poszła :spoko:.

Działa, bo teraz TP-Linka używasz jako switcha, jako Wawelski rzecze.

Cytat:

Całość wygląda tak, że ovislink przydziela adresy dhcp od 192.168.1.100 do 192.168.1.149, TP Link ustawiłem na stały adres 192.168.1.150 i wpiąłem wtyczkę w Lan, a nie jak wcześniej Wan i działa. Tuner i komputer, oraz telefon dostają adres DHCP z ovisa.

I Wi-Fi masz z Ovisa, a nie TP-Linka.

Wyłącz mu radio, skoro tak. Zbędny koszt energii, jako Wawelski rzecze.

joujoujou 04.12.2011 00:12

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1192133)
[...]
Nie lepiej routery połączyć po WiFi?

Się wtrącę. AFAIK potrzeba do tego WDS, co często jednak nie działa wcale, a jak już działa, to wolniej i ze słabymi zabezpieczeniami (np. WEP). Ewentualnie AP z dwoma radiami.
Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1192142)
Nie rozumiem tych kobinacji. Masz Ovislinka - i tyle trzeba "inteligencji" w sieci. Więc jak brakuje Ci gniazdek, to podpinasz switcha - w jedno gniazdko wpinasz kabelek z któregoś portu "LAN" Ovislinka, do pozostałych kolejne urządzenia.
Nadal wszystkim zarządza Ovis.
Po co Ci drugi router?

A ja rozumiem. Bo czasem się marzy rozszerzenie zasięgu domowej sieci, a czasem po prostu się ma (za darmo lub za grosze) jakieś routery, a switch trzeba byłoby kupić. :)

Zresztą router może też bez problemu służyć jako switch, a switch już jako router - nie. ;p

Wawelski 03.12.2011 23:59

Cytat:

Całość wygląda tak, że ovislink przydziela adresy dhcp od 192.168.1.100 do 192.168.1.149, TP Link ustawiłem na stały adres 192.168.1.150 i wpiąłem wtyczkę w Lan, a nie jak wcześniej Wan i działa. Tuner i komputer, oraz telefon dostają adres DHCP z ovisa.

Nie rozumiem tych kobinacji. Masz Ovislinka - i tyle trzeba "inteligencji" w sieci. Więc jak brakuje Ci gniazdek, to podpinasz switcha - w jedno gniazdko wpinasz kabelek z któregoś portu "LAN" Ovislinka, do pozostałych kolejne urządzenia.
Nadal wszystkim zarządza Ovis.
Po co Ci drugi router?

andy 03.12.2011 21:56

Czyli winą było wpięcie kabla w port WAN.

@Ricki
Nie lepiej routery połączyć po WiFi?

Ricki 03.12.2011 21:26

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1192111)
Hmm, mogę być w błędzie, bo mam raczej nieduże doświadczenie w tym względzie, ale:

- DHCP tylko na tym ovislinku;

- kabelek z ovislinka wpakuj tplinkowi w lan, a nie w wan, oczywiście komputer i ten tuner także w lan.

Nieśmiało zapytuje, działa? ;)

Dzięki zadziałało. Teraz wszystko działa idealnie, wszystkie komputery sie widzą, to samo telefon i nbox z enigmą :). Reputka już poszła :spoko:.

Reetou 03.12.2011 20:05

Hmm, mogę być w błędzie, bo mam raczej nieduże doświadczenie w tym względzie, ale:

- DHCP tylko na tym ovislinku;

- kabelek z ovislinka wpakuj tplinkowi w lan, a nie w wan, oczywiście komputer i ten tuner także w lan.

Nieśmiało zapytuje, działa? ;)

andy 03.12.2011 20:02

Nic z tej treści nie rozumiem. Narysuj schemat sieci, oznacz adresację i napisz konkretnie co Ci nie działa.

joujoujou 03.12.2011 19:49

- DHCP pozostaw włączone tylko na jednym z ruterów,

- IMO rutery i modem powinny mieć IP z tego samego zakresu (192.168.1.xxx albo 192.168.0.xxx),

- maska podsieci wszędzie taka sama.

Ricki 03.12.2011 17:21

Problem z siecią LAN

Potrzebuję pomocy w sprawie rozwiązania problemu z otoczeniem sieciowym. Moje sieć do tej pory składała się z modemu ADSL i routera ovislink z tomato. Całość była podzielona na dwa komputery skrętką i przez wifi na telefon. Niedawno kupiłem tuner z portem LAN, a że w pokoju gdzie miałem już komputer było tylko jeno gniazdo już wykorzystane przez PC'eta postanowiłem kupić kolejny router tym razem TP Link TL-WR941ND i podzielić sieć na dwa uradzenia, czyli komputer PC i tuner sat. Modem ADSL ma adres IP 192.168.0.1, ovislink 192.168.1.1, a TP Link 192.168.2.2 i wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że dwa komputery, które bez pośrednictwa TP Linka widzą się w otoczeniu sieciowym obecnie są dla siebie niewidoczne. Czy możecie podsunąć jakiś pomysł jak to ominąć i aby całość działała jak wcześniej?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:48.