Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ciekawe metody rekrutacji do pracy (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ciekawe-metody-rekrutacji-pracy-90123/)

Klees 05.12.2011 12:53

Ciekawe metody rekrutacji do pracy

Jak w temacie, zdarzały Wam się jakieś dziwne sytuacje podczas rekrutacji albo słyszeliście o jakichś nietypowych metodach werbowania do pracy? Mnie osobiście nic bardzo dziwnego nie spotkało, ale słyszałem, że niektórzy każą przychodzić co tydzień na jakieś dziwne sprawdziany i testy. W Japonii np w każdej dużej firmie jest test z i ich pisma, kanji. Nieważne, że masz za sobą kilkanaście lat nauki w liceach i na studiach, musisz jeszcze udowadniać, że umiesz czytać i pisać. W Wielkiej Brytanii np wywiad szuka kandydatów przez zagadkę, trzeba złamać kod, żeby dostać się do następnych etapów rekrutacji.

Kris 05.12.2011 13:11

joujoujou 05.12.2011 14:41

Ilość załączników: 1
Załącznik 58680

Jabba the Hutt 06.12.2011 07:04

W Starbucksie widziałem ,jak zamiast pytać kandydata jak dobrą kawę zaparzyć, pytano o historię firmy, znaczenie loga itp.

ed hunter 06.12.2011 08:21

Kolejna firma co na mitach leci, ale przynajmniej kawa dobra i kubki jak wiadra. Przeszkadza tylko towarzystwo mitomanów...

- Deckard - 06.12.2011 10:40

w mojej ex firmie liczyło jak wiele potrafisz stanowisk objąć za jedna pensję :D

Berion 06.12.2011 14:52

Nie wiem czy ciekawe (żenujące ;]) i nie wiem czy rekrutacji, ale *słyszałem* że niektóre firmy, zanim przyjmą takiego kandydata na rozmowę kwalifikacyjną robią rajdy przez 'gugla' i serwisy społecznościowe.

joujoujou 06.12.2011 15:16

To nie jest zabronione. :]

Kris 06.12.2011 15:28

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1192417)
Nie wiem czy ciekawe (żenujące ;]) i nie wiem czy rekrutacji, ale *słyszałem* że niektóre firmy, zanim przyjmą takiego kandydata na rozmowę kwalifikacyjną robią rajdy przez 'gugla' i serwisy społecznościowe.

Jak byś zobaczył, że kandydat w 'ulubionych' na 'fejsbuku' ma 'lato nakur.iaj, zimo wypier...laj'..., 'W h... mam swojego szefa i dobrze mi z tym' i kilka podobnych cytatów oraz podobnie odnosi się do ludzi z takiego serwisu, to nie wpłynęłoby to na Twój wybór, nawet jakby się mizdrzył na spotkaniu? :mruga:

M@X 06.12.2011 15:42

Dlatego serwisow spolecznosciowych nalezy uzywac z rozwaga i moderowac swoj wizerunek :-P...

Berion 06.12.2011 18:32

@Kris/Jou

To prawda, tylko zaczynamy wkraczać w pewien absurd gdzie za poglądy jest się dyskwalifikowanym przy próbie podjęcia pracy. Ja wiem, że podałeś przykład bardzo skrajny, więc dla przeciwwagi ja podam coś bardziej prawdopodobnego. Przyjmijmy, że jestem zadeklarowanym anty fanem Sony, który wytyka tej korporacji każde potknięcie, nadużycia itd. Przyjmijmy, że nawet zaprosili mnie na rozmowę kwalifikacyjną, na której bardzo dobrze wypadłem. Myślisz, że po przestudiowaniu mojej "sieciowej działalności" dalej byliby skorzy do zatrudnienia takiej osoby jak ja? Mnie to "śmierdzi Orwellem" i mimo, że nie jest to nielegalne to jest to zwyczajnie nieetyczne. Chamskie.

Kris 06.12.2011 19:05

Co jest chamskiego w przejrzeniu profilu takiego kandydata na portalu społecznościowym? Skoro podaje takie dane publicznie, to dlaczego nie? Sam się z tym nie kryje. Gdzie tu postępowanie nieetyczne? Nikt mu się nie włamuje do domu nie przegląda szafy. Gościu wystawia szafę na ulicę i daje obejrzeć wszystkim, co ma w środku.

Dlaczego mieliby zatrudnić antyfana? Berion, w tych czasach wizerunek firm w sieci jest cholernie ważny. Firma musi dbać o to, żeby żaden kretyn nie dobrał się do jej tajemnic i nie zaszkodził jej. Antyfan dostaje pracę, poznaje sprawy, o których by się nie dowiedział normalnie, plotki współpracowników i to rozpowszechnia dalej. Z tym musi się taka firma liczyć.

Takie czasy.

PS. Nie słyszałeś o przypadkach, że ludzie wylatywali z pracy, bo na portalu społ. obrażali szefów/firmy itp.? Były takie przypadki. I będzie ich coraz więcej.

andrzejj9 06.12.2011 19:20

Przyznam, że dla mnie również nie jest to nieetyczne. Nawet więcej - nierobienie tego jest głupie. Decydując o zatrudnieniu danej osoby chciałbym o niej wiedzieć jak najwięcej (w odniesieniu do potencjalnych obowiązków). Na rozmowie, w testach, AC itp. można się sporo dowiedzieć. Ale z informacji w internecie również. A to, że ktoś nie kontroluje tego, co i gdzie umieszcza, czy wręcz przeciwnie - robi to celowo - również o czymś na jego temat świadczy. To tylko dodatkowe informacje.

polakT 06.12.2011 20:21

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1192391)
w mojej ex firmie liczyło jak wiele potrafisz stanowisk objąć za jedna pensję :D

Obecnie w takowej firmie zimuje, i jeszcze gadanie że za mało zrobione na stanowisku 1, pomimo ze na stanowisku 2 i 3 muszę jeszcze milion rzeczy zrobić ;)

:piwo: dla wszystkich

andy 06.12.2011 20:44

Po pierwszym poście myślałem, że temat trafi do śmietnika, całe szczęście kolejne go uratowały i zrobił się ciekawy wątek.

Cytat:

Napisany przez Berion

To jest normalną praktyką nawet przez wyższe uczelnie w USA, jak Harvard. Był przypadek, że kandydat bardzo "niemiło" wyrażał się o przyszłej uczelni, więc w końcu się do nie nie dostał.
Informacje były dostępne dla wszystkich, więc tak na prawdę sam sobie winien był.

Moim zdaniem przez takie przeglądanie profilu danej osoby, można się o niej nie tyle czegoś dowiedzieć, co zobaczyć czy z niej coś będzie.

Wracając jednak do firm, to taki risercz jest już rzeczą coraz bardziej normalną, i moim zdaniem etyczną.
(Odpowiednik ze świata realnego: gdy ktoś się stara o stanowisko w żandarmerii, to robiony jest wywiad środowiskowy.)
Przecież nikt nikomu się nie włamuje do domu i nie przegląda zawartości komputera. Jeżeli ktoś nie potrafi zadbać o minimum prywatności w internecie to cóż...

Tak w ogóle, to dzisiaj nawet patrzy się skąd napływają listy motywacyjne i cv. Jeżeli ktoś wysyła taką aplikację z domeny buziaczek.pl, czy swedzimniefujarka.com to można już o nim coś powiedzieć.

Cytat:

Napisany przez M@X
Dlatego serwisow spolecznosciowych nalezy uzywac z rozwaga i moderowac swoj wizerunek :-P...

Dokładnie. Serwisy społecznościowe same w sobie nie są groźne, to my sprawiamy, że takie się stają udostępniając rzeczy których nie powinniśmy.
Wystarczy głupie zdjęcie w kostiumie kąpielowym, czy po pijackiej imprezie - internet takich rzeczy nie zapomina.

Cytat:

Napisany przez Berion
To prawda, tylko zaczynamy wkraczać w pewien absurd gdzie za poglądy jest się dyskwalifikowanym przy próbie podjęcia pracy.

Zawsze tak było :) Po prostu dzisiaj jest to bardziej widoczne. Niestety często przez to firmy tracą osoby, które mogły by im zrobić wiele dobrego..

Cytat:

Napisany przez Berion
Przyjmijmy, że jestem zadeklarowanym anty fanem Sony, który wytyka tej korporacji każde potknięcie, nadużycia itd. Przyjmijmy, że nawet zaprosili mnie na rozmowę kwalifikacyjną, na której bardzo dobrze wypadłem. Myślisz, że po przestudiowaniu mojej "sieciowej działalności" dalej byliby skorzy do zatrudnienia takiej osoby jak ja? Mnie to "śmierdzi Orwellem" i mimo, że nie jest to nielegalne to jest to zwyczajnie nieetyczne. Chamskie.

Dzięki czemuś takiemu firma może go jeszcze bardziej chcieć zatrudnić. Taka osoba widzi rzeczy których nikt w tej firmie albo nie chce widzieć, albo nie widzi. Dzięki właśnie takiemu podejściu firma mogła by się zmienić, spróbować wyeliminować, lub przynajmniej zamaskować te złe cechy.
Ile to już razy słyszeliśmy o zatrudnieniu hakerów?

Nie wiem czy kojarzycie film pt. "Catch Me If You Can". Opisuje ona historię fałszerza, który po złapaniu przeszedł na jasną stronę mocy.

Często kontrowersyjne poglądy mogą spowodować to, ze firma będzie nas chciała za wszelką cenę ;) - każdy kij ma dwa końce.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A to, że ktoś nie kontroluje tego, co i gdzie umieszcza, czy wręcz przeciwnie - robi to celowo - również o czymś na jego temat świadczy. To tylko dodatkowe informacje.

Dokładnie. Przyszły pracodawca po takich informacjach może sobie wyrobić zdanie o takiej osobie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:40.