![]() |
ok. czymkolwiek ustawianie partycji na aktywną nic nie daje.
czyli na tym koniec. nauczka na przyszłość by od razu robić z 2-3 różne backupy :-) |
@palikot
zmiany zapisałem oczywiście, ale nic to nie zmieniło @szczuru iskierka nadziei :-) przetestuję też :-) Że też ten recovery ma taką dziwną formę to też historia. jakiś duży obraz były zdecydowanie wygodniejszy niż taki natłok plików. probowałem odpalić recovery ustawiajac by rozruch był z pliku boot.wim. i co ciekawe rusza 'wczytywanie plików windowsa' ale jak dochodzi do ekranu dalszego to wywala errora ze nie potrafi znalezc lokalizacji. pfff |
Ostatnio miałem identyczny problem - rozwiązałem go ustawiając partycję jako aktywną za pomocą jakiegoś narzędzia w Hiren's Boot cd ;)
|
Tam w fdisk trzeba wpisać komendę bodajże :w (od write)*. Rozumiem, że zapisywałeś zmiany?
To wygląda na specyficzny MBR. Nie wiem co poradzić, ale zobacz - mamy typ partycji (Compaq diagnostics). Ja nie mam teraz czasu, ale poguglaj: Compaq Diagnostics file system MBR Pierwsze z brzegu: http://www.thinkwiki.org/wiki/Rescue_and_Recovery Problem chyba opisany. GRUB to bootloader, być może będziesz musiał go użyć.* IMHO instaluj go w pierwszym sektorze partycji rozruchowej, a nie w MBR. *czytaj, bo ja ostatnio używałem fdiska chyba w 2000 roku ;P a GRUB na oczy nie widzialem, zawsze na lilo działałem |
Ilość załączników: 1
Niby zrobiłem fdiskiem ale nie wiem czy dobrze. Może ktoś sprawdzić?
Załącznik 58702 Zrobiłem też formata na C: ... ale dalej ten sam problem i że niby zainstalowana jest Vista "odzyskana". Teraz to już chyba ten program co wyżej scrren wkleiłem zostaje :ysz: |
Cytat:
a znalazłem coś takiego ale się coś stracham użyć by bardziej nie namieszać Załącznik 58701 Cytat:
|
Co ja bym zrobił:
live cd z linuxem fdisk ustawić tę partycję jako aktywną, startową A czemu się automagicznie nie zmienia? Możesz mieć to w BIOS zablokowane. Nazywana jest ta opcja "ochroną przed wirusami", czy jakoś tak. Luźny pomysł, nie wiem czy na pewno o to chodzi. //edit antywirus również może blokować |
Cytat:
Załącznik 58700 czyli są. |
Na recovery dvd to chyba sektora startowego nie masz, a jakieś dane tam są? Z tego co kiedyś zauważyłem w jakimś samsungu to partycja recovery nie była aktywna, lecz przy przywracaniu na taką się zmieniła tymczasowo...
|
Recovery, bootmgr i inne cuda - pogubiłem się.
Ilość załączników: 5
hello.
zgubiłem się, zgłupiałem i się poddałem. zaczęło się od chęci postawienia od nowa systemu na lapku (Vaio) z partycji Recovery. Jak do tej pory wszystko grało bez problemu tak dziś wyskoczyło pare dziwnych rzeczy. Próba startu z partycji Reco wyrzuca taki komunikat Załącznik 58694 To pomyślałem, że coś tam się poprzestawiało i z płyt Reco pójdzie. pomyłka. próba ruszenia z płyt kończy się could find bootmgr Załącznik 58695 Szukając podpowiedzi w necie natrafiłem by się upewnić czy partycja z Reco jest 'aktywna'. W zarządzaniu dyskami jest... ale... nie wiedzieć czemu jest też pusta :ysz: Załącznik 58696 Nic z niej nigdy ni ewywalałem ani ją niczym złym nie traktowałem więc wtf? Normalnie tej partycji nie widać, ale podczas tworzenia RecoDVD pojawia się w systemie. No to już... i okazuje się, że jednak tam coś jest Załącznik 58697 wchodzę na partycje Reco a tam to co być powinno Załącznik 58698 Skopiowałem zawartość na D. wsio się skopiowało. No i się pogubiłem i zgłupiałem. Pal już licho cuda z pełną/pustą partycją... ale co się mogło stać, że teraz nie można z tej partycji ruszyć by postawić 'fabryczny' system? Proszę o pomoc, o wskazówki, o pomysły. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:50. |