Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   Play Station 2 - kilka "prostych" pytań (https://forum.cdrinfo.pl/f105/play-station-2-kilka-prostych-pytan-90265/)

DzikHubert 31.12.2011 04:29

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1195137)
Jak już pisałem. To nie ma żadnego znaczenia.

I gitara :)
Pozdrawiam, temat można zamknąć jak sobie wszystko wyjaśnicie ;)

Berion 31.12.2011 02:42

To nie ma żadnego znaczenia. Od lat ja i moi znajomi robimy jak nam wygodniej i jeszcze nie wybuchły. ;)

"Obstrukcje obsługi" pisze się tak, żeby było w niej zawarte wszystko jak najprostszym językiem, jak najkrócej, z mnóstwem bzdur typu nie wkładaj do wanny konsoli itp. Nie można od niej oczekiwać, że poruszy milion kombinacji wkładania/wyjmowania płyt i włączania/wyłączania.

Smolarek1997 31.12.2011 01:58

No że wyciągasz płytę (z włączonej konsoli) i dopiero potem wyłączasz konsole.
To nie jest szkodliwe ? (akurat był właśnie cytat i pewnie Sony tego nie poleca ale wole usłyszeć opinie fachowca).

Berion 31.12.2011 00:54

Jak już pisałem. To nie ma żadnego znaczenia.

@Smolarek1997
A po Polsku? :P

DzikHubert 30.12.2011 23:58

Panowie, jeszcze jedno, ostatnie pytanie...

Przed chwilą, w oficjalnej instrukcji do PS2 na stronie Sony, przeczytałem takie zdanie:

"Kończenie gry
Po zapisaniu danych gry wyłącz konsolę, a następnie wyjmij dysk."

Chodzi o wyłączenie z prądu, czy wyłączenie w stan czuwania (czyli jakby nie patrząc wyłączenie konsoli)? Można to dwojako zinterpretować.

Z góry dzięki za pomoc :)

Smolarek1997 30.12.2011 21:36

Nie mi o wysuwanie tacki tylko o najpierw wyciąganie płyty (gdy gra się włączana - ''chodzi'') i dopiero potem wyłączanie konsoli.

Berion 30.12.2011 21:14

Za każdym razem kiedy tacka się wysuwa lub chowa i tak samo z klapką coś tam się zużywa - wiesz, tarcie, prawa fizyki. Moja przeżyła około 2000 takich cykli, czyli około 4000 i nic jej nie jest, poza nagromadzonym kurzem gdzieś w trybach, słysząc jak wyjeżdża do mnie z warkotem którego Wartburg by się nie powstydził. Mimo to nie chce mi się czyścić (za dużo roboty i boję się trochę tego, że bym potem nie poskładał tego do kupy). Napędu i tak już nie używam, wolę grać z USB. ;]

Smolarek1997 30.12.2011 21:09

Berion a wyciąganie płyty i dopiero potem wyłączanie konsoli nie może powodować w jakimś stopniu niszczenia się lasera lub innej części ?

Berion 30.12.2011 21:03

To się tyczy każdej konsoli z tacką i każdej z klapą. Z wyjątkiem PS3, X360 i zapewne nowszych - tam należy wyłączać konsole z poziomu menu.

DzikHubert 30.12.2011 20:56

Okey, dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) No cóż, każdy był kiedyś noobem w pewnych sprawach, pytania może troszkę bawią ale nie wiedziałem - teraz już wiem :)

M@X - instrukcję mam po angielsku.

Berion 30.12.2011 20:55

Racja. ;] W modelach "fat" wciskasz eject i po wysunięciu tacki, zmieniasz płytę i wciskasz reset. Jeśli nie chcesz już grać to power (PS2 sama schowa tackę). W modelach Slim, wciskasz eject, przychamowujesz nośnik dotykając trzpienia (to "kółko" na którym osadzona jest płyta, nie należy dotykać krawędzi płyty bo ta jest dosyć giętka, a trzpień trochę się ugina i można tak porysować nośnik). Kiedy już się zatrzyma to po prostu zdejmujesz płytę z trzpienia układając dłoń w ten sposób, ze palec wskazujący trzymasz na trzpieniu (nie naciskasz go ;]), a kciukiem ukośnie podnosisz nośnik. Sam wyskoczy. Wkłada się już normalnie czyli po prostu nadziewasz na trzpień. Zamykasz klapę i resetujesz (lub wyłączasz jeśli już nie chcesz grać - w dowolny sposób).

Uprzedzając pytanie, płytę możesz zostawić w środku jeśli Ci tak wygodniej, ale przy przenoszeniu konsoli (np. zabieraniu jej do kolegi/koleżanki lepiej ją wyjąć).

Z kolei na pytanie C to już Ci odpowiedziałem w poście nr.2.

- - -

M@X, napisał że ma po angielsku i jak się można domyśleć, nie zna tego języka. ;]

Smolarek1997 30.12.2011 20:51

Musisz nacisnąć przycisk EJECT (ten zielony). Otworzy ci się klapka i wyciągasz płytę.
Co do pytania C - Możesz mieć cały czas podłączonego pada i włożoną kartę,nic się raczej nie stanie.
BTW Berion rozumiem że ty otwierasz klapkę,wyciągasz płytę i dopiero potem wyłączasz konsole ?

M@X 30.12.2011 20:50

Mozesz trzymac podpiete pady i karty pamieci - nic sie nie stanie.

Zastanawiam sie tylko czy odpowiedzi na Twoje pytania nie ma czasem w instrukcji obslugi... :idea:

DzikHubert 30.12.2011 20:47

Jak wkładać i wyjmować płytę? Na siłę włożyłem i na siłę wyciągłem; myślałem, że to działa na zasadzie pudełek plastikowych od gier - naciśniesz na środku i płytka sama wyjdzie.
+
Pytanie "C".

Berion 30.12.2011 20:41

A czego Ci w niej brakuje? ;]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:19.