![]() |
Cytat:
Pozdrawiam, temat można zamknąć jak sobie wszystko wyjaśnicie ;) |
To nie ma żadnego znaczenia. Od lat ja i moi znajomi robimy jak nam wygodniej i jeszcze nie wybuchły. ;)
"Obstrukcje obsługi" pisze się tak, żeby było w niej zawarte wszystko jak najprostszym językiem, jak najkrócej, z mnóstwem bzdur typu nie wkładaj do wanny konsoli itp. Nie można od niej oczekiwać, że poruszy milion kombinacji wkładania/wyjmowania płyt i włączania/wyłączania. |
No że wyciągasz płytę (z włączonej konsoli) i dopiero potem wyłączasz konsole.
To nie jest szkodliwe ? (akurat był właśnie cytat i pewnie Sony tego nie poleca ale wole usłyszeć opinie fachowca). |
Jak już pisałem. To nie ma żadnego znaczenia.
@Smolarek1997 A po Polsku? :P |
Panowie, jeszcze jedno, ostatnie pytanie...
Przed chwilą, w oficjalnej instrukcji do PS2 na stronie Sony, przeczytałem takie zdanie: "Kończenie gry Po zapisaniu danych gry wyłącz konsolę, a następnie wyjmij dysk." Chodzi o wyłączenie z prądu, czy wyłączenie w stan czuwania (czyli jakby nie patrząc wyłączenie konsoli)? Można to dwojako zinterpretować. Z góry dzięki za pomoc :) |
Nie mi o wysuwanie tacki tylko o najpierw wyciąganie płyty (gdy gra się włączana - ''chodzi'') i dopiero potem wyłączanie konsoli.
|
Za każdym razem kiedy tacka się wysuwa lub chowa i tak samo z klapką coś tam się zużywa - wiesz, tarcie, prawa fizyki. Moja przeżyła około 2000 takich cykli, czyli około 4000 i nic jej nie jest, poza nagromadzonym kurzem gdzieś w trybach, słysząc jak wyjeżdża do mnie z warkotem którego Wartburg by się nie powstydził. Mimo to nie chce mi się czyścić (za dużo roboty i boję się trochę tego, że bym potem nie poskładał tego do kupy). Napędu i tak już nie używam, wolę grać z USB. ;]
|
Berion a wyciąganie płyty i dopiero potem wyłączanie konsoli nie może powodować w jakimś stopniu niszczenia się lasera lub innej części ?
|
To się tyczy każdej konsoli z tacką i każdej z klapą. Z wyjątkiem PS3, X360 i zapewne nowszych - tam należy wyłączać konsole z poziomu menu.
|
Okey, dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) No cóż, każdy był kiedyś noobem w pewnych sprawach, pytania może troszkę bawią ale nie wiedziałem - teraz już wiem :)
M@X - instrukcję mam po angielsku. |
Racja. ;] W modelach "fat" wciskasz eject i po wysunięciu tacki, zmieniasz płytę i wciskasz reset. Jeśli nie chcesz już grać to power (PS2 sama schowa tackę). W modelach Slim, wciskasz eject, przychamowujesz nośnik dotykając trzpienia (to "kółko" na którym osadzona jest płyta, nie należy dotykać krawędzi płyty bo ta jest dosyć giętka, a trzpień trochę się ugina i można tak porysować nośnik). Kiedy już się zatrzyma to po prostu zdejmujesz płytę z trzpienia układając dłoń w ten sposób, ze palec wskazujący trzymasz na trzpieniu (nie naciskasz go ;]), a kciukiem ukośnie podnosisz nośnik. Sam wyskoczy. Wkłada się już normalnie czyli po prostu nadziewasz na trzpień. Zamykasz klapę i resetujesz (lub wyłączasz jeśli już nie chcesz grać - w dowolny sposób).
Uprzedzając pytanie, płytę możesz zostawić w środku jeśli Ci tak wygodniej, ale przy przenoszeniu konsoli (np. zabieraniu jej do kolegi/koleżanki lepiej ją wyjąć). Z kolei na pytanie C to już Ci odpowiedziałem w poście nr.2. - - - M@X, napisał że ma po angielsku i jak się można domyśleć, nie zna tego języka. ;] |
Musisz nacisnąć przycisk EJECT (ten zielony). Otworzy ci się klapka i wyciągasz płytę.
Co do pytania C - Możesz mieć cały czas podłączonego pada i włożoną kartę,nic się raczej nie stanie. BTW Berion rozumiem że ty otwierasz klapkę,wyciągasz płytę i dopiero potem wyłączasz konsole ? |
Mozesz trzymac podpiete pady i karty pamieci - nic sie nie stanie.
Zastanawiam sie tylko czy odpowiedzi na Twoje pytania nie ma czasem w instrukcji obslugi... :idea: |
Jak wkładać i wyjmować płytę? Na siłę włożyłem i na siłę wyciągłem; myślałem, że to działa na zasadzie pudełek plastikowych od gier - naciśniesz na środku i płytka sama wyjdzie.
+ Pytanie "C". |
A czego Ci w niej brakuje? ;]
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:19. |