![]() |
Dzięki panowie!
Już zmierzyłem za pomocą tego: http://www.centrumxp.pl/SkrzynkaPyta...ladowania.aspx |
Cytat:
|
chyba najszybciej będzie właczyć na chwilę autologowanie.
Ale są chyba programy które badają jak uruchamia się system, potrafią nawet wypisać ile czasu uruchamiają się poszczególne programy (do optymalizacji startu). http://autoruns.softonic.pl/ |
Wylacz haslo na czas pomiarow? ;-)
|
Cytat:
|
a stoper :P ?? w sumie to nie program ale chyba się nadaje
|
A jest jakiś program, który mierzy czas startu windowsa 7?
|
Najnowsze wieści z pola bitwy:
Udało się ustawić system tak, żeby startował z Voyagera szybciej niż z Barracudy (27 sek zamiast 33). Oczywiście na USB2.0. :D O dziwo linux próbuje na tym pendraku robić TRIM. Ale nie wiem czy to dobrze czy źle, bo wątpie żeby on TRIMa wspierał.. (wyłączyłem to). |
Dobra usunąłem dwa bugi w BIOS mojego komputera poprzez interfejs sys.
Jakbym zapomniał to sobie tu zapisze, że dodałem skrypt do /usr/lib/pm-utils/sleep.d oraz do boot.local następującą linijkę: echo disabled > /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1e.0/0000:05:03.1/power/wakeup I teraz nie dość że wentylatory działąją jak trzeba, to jeszcze urządzenia USB podłączone pod mostek południowy nie wybudzają mi bez potrzeby komputera z błogiego snu (żeby nie było - w BIOSie mam ustawione "USB wakeup" na disabled, ale i tak się budził) I teraz moge wreszcie stwierdzić :D TAK - system uruchomiony z USB poprawnie się wybudza z uśpienia S3/STR (a przynajmniej linux 3.3.3-desktop-x64) TAK - pewnie na razie SSD sobie odpuszcze, chyba że odkryje coś nowego || Komputer z uśpienia i tak startuje od razu więc może sie bootować ile chce.. Cztery popołudnia tuningu, troche się poduczyłem - i system fruwa z tego pena :) |
Jedyny minus tego penka, to to ze rozpycha sie w slocie usb i nie miesci sie, np w tv, albo xboxie. Przesadzili z ta guma.
|
Na Linuksie system jest hibernowany do swapa z kompresją obrazu ok ~3:1.
Także spokojnie można hibernować system z 8GB RAM do swapa 4GB :taktak: |
A nie jest tak, że potrzeba tyle samo pamięci wirtualnej (minimum) co RAMu aby zahibernować system? Mam SSD samsunga 128GB i wyłączoną pamięć wirtualną (8GB ramu) i nie chce się zahibernować. W sumie jest to niepotrzebne bo na SSD system startuje w 20 sekund.
Tak z ciekawości pytam. |
Dzieki :-)!
|
Usypiania nie sprawdzałem (moja plyta ma buga w BIOS który powoduje że po wybudzeniu ze stanu S3 wentylator CPU pracuje na 100% :(), ale hibernacja działa bez zarzutu.
Sprawdze dziś usypianie i dam Ci znać. |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:51. |