Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Format laptopa Toshiba Satellite A -300 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/format-laptopa-toshiba-satellite-300-a-90797/)

czaro80 02.05.2012 12:46

Format laptopa Toshiba Satellite A -300

Witam , pytam może ktoś jakiś szpec mi pomoże .
Dotyczy jak zrobić format Toshiby A-300 , system Vista .
Robię to pierwszy raz i proszę mnie nie wyśmiewać ;) i takie tam ...
Toshiba jak wiem posiada ukrytą partycje , i tylko raz robiłem narzędziem Toshiba Recovery Disc z płytki którą sam zrobiłem ( wg. instrukcji ) przywrócenie do stanu fabrycznego , a to jak już wiem
też nie "format " laptopa tylko "nadpisanie " .
Kupiłem kilka dni temu płytę - ORGINALNĄ - ze systemem Vista , no
i tu teraz zaczęły się schody , bo nie wiem co i jak .
A chcę zrobić format ale bez płytki Toshibowskiej bo instaluje się
masa niepotrzebnych programów , tylko chcę formata zrobić na nowej
zakupionej płytce .
Więc bez jakiegoś dogryzania mi , po prostu proszę osobę która
jest w stanie mi pomóc i napisać jak i co , najlepiej krok po
kroku to bedzie mi niezmiernie miło . Bo nie chce czegoś w laptopie
zepsuć . No i tez proszę nie zwracać mi uwagi na ortografie
tylko proszę o skupieniu się jak zrobić format Toshiby , ale dodam
że chcę zachować wrazie czego urządzenie w systemie Disc Recovery - bo różnie bywa .... i moze bym za np. pół roku
ustawić go znów do stanu fabrycznego .

Patrix 02.05.2012 14:05

Recovery wypaliłeś, więc bawić się możesz.
Będziesz potrzebował po instalacji sterowniki klik.

Resztą się nie martw, gdyby to był jeszcze XP to zabawa w sterowniki SATA,
ale Vista jest już ynteligentniejsza na szczęście.

loki7777 02.05.2012 14:10

Ja bym jeszcze backup licencji zrobil(Activation Backup & Restore for OEM Windows Vista and Windows 7 w skrocie ABR:), chyba ze Vista z licencja a nie sam nosnik.

czaro80 02.05.2012 15:23

Patrix , okey , tylko nie rozumiem co rozumiesz pod pojęciem " Recovery wypaliłeś "?
Jeszcze nic nie grzebie bo własnie czekam na podpowiedź jak i co . A do wścibskich - Vista jest z licencją - pasuje ?
Nie wiem Patrix od czego zacząć ? Jak zainstalować ? Gdzieś czytałem że trzeba wymazać dysk jaki chce się formatować ?? Czy włożyć płyte z Visty
tylko ale jaki klawisz wcisnąć ? czy tam będzie pisać co zrobić ? Czy to mam zrobić przez narzędzie Recovery Disc ? Kurna ..........

Patrix 02.05.2012 15:33

Ilość załączników: 1
Na wstępie, możesz nie walić dwóch spacji między wyrazami?
Jedna spacja wystarczy, tak samo interpunkcja, popatrz jak inni piszą.

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1208426)
tylko raz robiłem narzędziem Toshiba Recovery Disc z płytki którą sam zrobiłem ( wg. instrukcji ) przywrócenie do stanu fabrycznego

Po tym rozumiem, że masz to na płytkach.
Jeśli nie, to co żeś zrobił ? Bo w takim razie nie rozumiem.
Licencję masz, jeśli masz nalepkę z kluczem na spodzie laptopa
- jeśli nie, to tą Twoją oryginalną płytą możesz najwyżej zajączki na ścianie puszczać ;)

Co do instrukcji... w załączniku pierwsza z brzegu,
więcej masz tu

czaro80 02.05.2012 16:05

uspokój się Pingwin,bo nerwy szkodzą , a ja nie każdy :)

co do tych płyt i kończę temat bo z wami to nie ma sensu ,

to jak może wiesz Toshiba nie sprzedaje do tego modelu płyty
systemowej, po prostu już system jest wgrany , nalepkę oczywista
że mam , na spodzie tego twora Toshiby , ale płytkę musiałem wypalić
Recovery -no . Kupiłem nową w sklepie nie "Toshibowską " Visty i ją
chce zainstalować . No chyba jasne dla Ciebie Pingwin ?:)
ps: nie lubię zajączków - przyrodnik się znalazł :) :)
ps2: dzięki za instr.

Patrix 02.05.2012 17:56

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1208462)
uspokój się Pingwin,bo nerwy szkodzą , a ja nie każdy :)

Ty... tak bo tu wszyscy ADHD mają tylko Tyś jeden normalny,
albo zaraz... a może odwrotnie trollu ? :P

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1208470)
to pozdro ja spadam na siłkie

Racja też idę przypakować.

Berion 02.05.2012 18:49

@czaro80
Nie obrażaj się jak koledzy zwracają Ci słuszną uwagę. Kto na Boga stawia spacje przed przecinkiem? Czy to jest tak trudno nauczyć się, że spacje stawiamy zawsze po? Tak samo niepotrzebnie każde zdanie zaczynasz od nowej linii. Wiersze piszesz? Jak tak to te haiku też nie jest najwyższych lotów.

Zaś co do Twojego problemu:
  1. Zrób kopię swoich ważnych danych na zewnętrzny nośnik.
  2. Zrób kopię certyfikatu i klucza za pomocą ABR.
  3. Zrób kopię wszystkich partycji na płyty za pomocą opcji wykonywania systemowej kopii w Windowsie. Być może Toshiba dorzuciła Ci jakiś swój crapware, to wtedy z niego skorzystaj.
  4. Zabootuj z płyty tą kupioną Vistę (byc może trzeba będzie w biosie zmienić boot device priority na wyższy dla ODD).
  5. Wykasuj wszystkie partycje (na cholerę Ci ta partycja recovery?) i podziel sobie na nowo wedle uznania. Są różne szkoły, ja wyznaję filozofię: osobna na system i osobna/osobne na inne dane i tak też radzę zrobić. 30GB na Vistę Ci wystarczy. Zajmuje gdzieś około 15, ale przyjdzie Ci wgrywać Service Packi (chociaż trudno powiedzieć, wsparcie dla Visty kończy się chyba w tym roku) to będzie potrzebować drugie tyle...
  6. Zainstaluj.
  7. Wgraj klucz również za pomocą programu ABR.
  8. Zainwestuj w lekcje języka polskiego. ;]

sobrus 04.05.2012 09:18

Ja tam bym nic nie grzebał, jeszcze vista cos nadpisze (MBR i/lub tablica partycji) i recovery pojdzie w cholere.
Nikt też nie wspomniał o sterownikach, wszystkie trzeba będzie ręcznie poinstalować (o ile się je ma oczywiście).
Kolega z tego co widać nie bardzo o co to w tym wszystkim biega, nie wie nawet jak odpalić instalator i co to znaczy format - więc tym bardziej bym nie ryzykował, bo jeszcze sobie lapa uwali i będzie miał pretensje.

Berion 04.05.2012 10:14

To się czegoś może nauczy... ;)

Nie widzę sensu partycji recovery. Tym bardziej z crapware. Sterowniki zaś zawsze są dostępne na stronie producenta.

sobrus 04.05.2012 10:29

Nie zawsze są dostępne, nie zawsze wiadomo które pobrać i nie zawsze ktoś umie...
Jasne, że kolega się nauczy, tylko żeby nie został z czystym dyskiem, ekranem VGA i bez sieci :D

Berion 04.05.2012 19:19

Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją aby producent np. laptopa na swojej stronie nie zamieścił sterowników do systemu, który pre-instaluje (owszem do starszych lub nowszych Windowsów może nie być). Część można też odszukać na stronie producenta danego podzespołu.

Przyjmijmy jednak czarny scenariusz, że sterowników brak. Od tego są recovery, które robią kopię nie tylko samych, wybranych partycji. Właśnie po to aby można było to potem z powrotem wgrać po apokalipsie.

Także o ile się zastosuje do tego wypunktowałem to niczym nie ryzykuje. Chyba, że o czymś zapomniałem lub może czegoś nie wiem - chętnie się douczę.

czaro80 13.06.2012 11:19

Chciałem przeprosić za moje zachowanie w stosunku do Beriona oraz kolegów z Forum, już będę się trzymał regulaminu, no a wtedy to mnie poniosło sam nie wiem dlaczego-przepraszam.Nie znam się na komputerach,informatyce.Ale format chyba wiem jak się robi,wkładam płytę systemową do napędu-robię restart komputera-F9-i postępuję zgodnie z tym co pisze na monitorze,jedynie całkiem nie wiem jak zrobić dwie partycje bo na komputerze mam tylko jedną a dysk ma 149GB.

Berion 13.06.2012 12:28

Socjotechnika jest starsza od Ciebie, a jak mawiała, moja babcia: gdy strach u dupy do do pokuty.

Podczas instalacji, na ekranie z partycjami które wybierasz można kliknąć na zaawansowane (coś takiego, z pamięci piszę) i tam usuwasz starą i tworzysz nowe. Na koniec wybierasz na której chcesz instalować.

czaro80 13.06.2012 13:23

Posiadam obecnie jedną partycję,jak piszesz instalacja Niestandardowa(zaawansowane).Czyli muszę wybrać tą systemową?Oraz znać rozmiar partycji na której był Windows-jak sprawdzić rozmiar?Jak potem ustalę która partycja jest systemową to mam ją zaznaczyć na niebiesko,potem Opcje dysku(zaawansowane)wybieram Formatuj? Ile muszę przeznaczyć powierzchni dyskowej dla systemu Vista? a ile dla drugiej partycji? Posiadam dysk 149GB

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:11.