![]() |
PILNE Proszę o pomoc!!! TrueCrypt.
Ilość załączników: 1
Pomycy! Wczoraj zaintalowałem TrueCript (program do szyfrowania danych) Utworzyłem dysk 40GB w tym 35GB ukryty dysk, na ukryty dysk przegrałem CAŁE MOJE ŻYCIE :( wszystkie pliki jakie miałem na kompie w tym ważne dokumenty, życiorysy i prace ze szkoły! Wszystko zapakowałem do ukrytego a do zwykłego dysku wciskałem piosenki parę filmów i zablokowałem.
Dzisiaj rano patrze normalny dysk działa ładnie ale ukryty szlak trafił nie mogę się do niego dostać :( look: (załącznik) Wczoraj normalnie się otwierał a dziasij wyświetla się okno do formatowania :( A GDZIE SĄ MOJE DANE!!! PLEASE pomóżcie już nie wiem co robić, dzisiaj pisałem do tej firmy TrueCrypt ale nic nie odpowiadają... |
Jak do nieukrytej partycji wgrales wiecej danych niz 5 GB, to ja sie nie dziwie, że dane szlag trafil (prawdopodobnie nadpisales sobie ukryty wolumen). Pytanie za 100 punktow: czy ukryty wolumen montuje sie (czy przyjmuje haslo)? Jesli tak, to zamontuj go i odpal TestDisk i sprobuj nim przeskanowac partycję, która zostala zamontowana...
|
Misiek4, ale to bez sensu.
Jeżeli TrueCrypt pozwala nadpisać swój własny ukryty wolumen zwyłkym pisaniem do normalnego wolumenu to to jest szajs nie narzędzie... Trzebaby być kamikaze żeby korzystać z ukrytych wolumenów :w00t: To nie może tak działać ... |
To zalezy z czyjego punktu widzenia. Jezeli ukryles cos i nie chcesz, aby ktos sie dowiedzial, że cos ukryles, to wszystko jest ok. W innym przypadku powstalyby narzedzia do wykrywania ukrytych wolumenow, a chyba nie o to chodzi. No chyba, że cos sie zmienilo w ostatnich wersjach... :)
|
Polecam lekturę: http://www.truecrypt.org/docs/?s=hid...ume-protection
Domyślnie jest tak, jak pisze Misiek4. Jak wpakujesz więcej danych, niż jest wolnego miejsca, to pliki w ukrytym wolumenie są nadpisywane. A tak swoją drogą, to nie bardzo mogę pojąć, jak można wrzucić ważne pliki do czegoś, czego się nie zna do końca. Z TrueCryptem, czy generalnie z szyfrowaniem trzeba bardzo uważać i dobrze się zastanowić, czy na pewno wiem, jak to działa i jak to ewentualnie odkręcić, gdyby coś poszło nie tak. Backup to w takich przypadkach podstawa. |
Aha czyli są mechanizmy zabezpieczające - jak tak to OK.
|
Cytat:
Co prawda Bartez podał linka do metody opisującej jak się zabezpieczyć jednak to zdradza, że mamy wolumen ukryty. Jak dla mnie szyfrowania TCa w szczególności szyfrowania systemu, czy właśnie używanie wolumenów ukrytych powinny używać osoby świadome, oraz odpowiedzialne. To tak jak ze zdjęciem SOFFa w sensation. Zagadnienie czytałem 100 razy aby być pewnym co robię. Inaczej mógłbym uceglić sobie słuchawkę. Cytat:
Cytat:
Tak w ogóle to nie podobają mi się strasznie proporcje obu wolumenów: cały 40GB ukryty 35GB Jeśli już tworzyć to w stosunku 1/10: Cały 300GB, a ukryty 30GB. Zawsze zmniejszy to podejrzenia do tego, że coś mamy ukryte. Cytat:
Oczywiście nie wszyscy ale duża część. W tym wypadku sprawdza się również pewien cytat: "Ludzi dzielimy na 10 grup, Ci co kopie bezpieczeństwa robią, oraz na tych co je robić będą." |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:31. |