Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Microsoft Windows - niejasne zasady licencjonowania (https://forum.cdrinfo.pl/f113/microsoft-windows-niejasne-zasady-licencjonowania-92029/)

Patrix 13.02.2013 21:19

My tu się zastanawiamy, deliberujemy
a tymczasem angole uprościli sobie robotę: http://forum.notebookreview.com/wind...languages.html
http://www.notebookreview.com to dość znana strona :ysz:

edit:
i jeszcze tu: http://www.mydigitallife.info/offici...digital-river/

Cytat:

With the release of Windows 7 SP1, Microsoft has also updated the Windows 7 DVD media ISO image distributed by Digital River for online order fulfillment. Digital River is Microsoft***8217;s partner for fulfillment on online distribution for downloadable Microsoft products.

The Windows 7 ISO images hosted on Digital River is genuine and official version, and the downloads from the server is legal. It***8217;s after all one of the official channel where end-users who purchase a license (product key) for Windows 7 get the setup installation files.

Anyway, without a genuine and legally purchased product key, you can***8217;t get Windows 7 activated, and Windows 7 will only run as evaluation copy for up to 30 days.
k***a

Jarson 08.02.2013 20:15

Trochę wymieszam posty:

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1240753)
Od 12 lat masz tego samego kompa? To nie udźwignie on Win8... Proste?

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1241096)
Bartez, no to ładne kwiatki - idąc tym tokiem piractwo w PL jest wyższe o drugie tyle :D

No właśnie. Zawsze mnie zastanawiało, że u nas wśród użytkowników Windowsa są właściwie tylko dwa podejścia do kupna tego systemu. Pierwsze to nie kupować i piracić, drugie - oemkę sobie kupić. BOX nie istnieje.

Sam kiedyś jechałem bez najmniejszych oporów na piracie, czasy były takie, że nie znałem żadnej osoby mającej oryginalny system - a wśród "piratów" byli policjanci, strażnicy więzienni, strażnik graniczny... sędzia...

Przez niedługi czas jeszcze XP miałem pirackiego, ale potem przy okazji zakupu nowego kompa szarpnąłem się na oryginalną licencję. OEM-ową, którą zainstalowali mi w sklepie w którym też kompa mi złożyli, dla mnie to było wystarczające spełnienie warunków licencji. Już wtedy zrobiłem rzecz dziwną - będąc przyzwyczajony do wersji Pro, taką właśnie (za 550 zł) kupiłem.

Minęło kilka lat, przyszła Vista, zobaczyłem Vistę, olałem Vistę. Minęło kilka lat, przyszła siódemka, zobaczyłem siódemkę, kupiłem siódemkę. BOX. Teraz ósemki nie potrzebuję, ale jeśli kiedyś okaże się, że do czegoś się przydaje, to cieszy mnie że za stosunkowo niewielką opłatą mogę ją sobie kupić i zaktualizować W7.

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1240765)
Wygląda na to, że wraz z W8 warunki te się nieco zmieniły, choć do końca nie można być tego pewnym i nie można nawet ufać temu, co usłyszymy na infolinii. Polityka licencjonowania Microsoftu jest jedną z najbardziej nieczytelnych, z jakimi się spotkałem. Nie dotyczy to tylko systemów operacyjnych na komputery osobiste, ale także systemów serwerowych, MS SQL, Office itp. Burdel straszny.

Zdecydowanie. Dziwię się wręcz, że się do tego jeszcze UE nie przyczepiła.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1240894)
Właśnie zauważyłem pewien problem. Windows 8 jest dostępny tylko jako upgrade albo jako OEM.
Czyli nie można go sobie kupić i po prostu zainstalować gdzie się chce?
Chyba że od razu po zakupie zadziała przeniesienie licencji z "niczego" na "nowy komputer"?

:hmm:

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1240895)
Z tego co czytałem w różnych miejscach, nie ma licencji BOX, a wszystkie jej zalety przeniesione zostały na OEM.

... i w takim wypadku system który możemy używać przez lata, bo zmieniając kompa nie ma przeciwwskazań do przeniesienia systemu na nowy. Za 400 zł, nie mając nigdy wcześniej żadnej licencji Windowsa.

Jeśli kiedyś w Pl, jak napisał M@X, ceny Windowsa były wysokie z powodu piractwa, to teraz nie można już zbytnio na nie narzekać. Od czasów XP (czyli ponad dekada) cena systemów M$ systematycznie spada, a w międzyczasie ceny ale i zarobki poszły mocno w górę (ceny trochę szybciej :p). Pewnie jest tak dlatego, że w międzyczasie stacjonarki podzieliły rynek z laptopami (gdzie system jest preinstalowany przecież, a więc legalny), a teraz weszły jeszcze do tego tablety. Tak czy owak - obecnie nie jest źle, naprawdę nie ma na co narzekać.

Patrix 08.02.2013 19:24

Bartez, no to ładne kwiatki - idąc tym tokiem piractwo w PL jest wyższe o drugie tyle :D

chris996 08.02.2013 17:32

Jeśli mowa o licencji to jak wygląda kwestia aktywacji systemu przez internet?
Czy są ograniczenia co do aktywacji? Czy mogę to zrobić dowolną ilość razy?
Chodzi konkretnie o Windows Vista OEM,

Bartez 07.02.2013 10:27

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1240897)
wyjaśnia też, że Windows 7 OEM własnoręcznie zainstalować nie wolno, M@X ma rację :taktak:

O tym już wyżej pisałem, cytując polską stronę MS :)

Jest jeszcze jedna różnica. Personal User Licence for System Builders oraz Personal User Licence.

Cytat:

Q. If I am using OEM System Builder software to build my personal PC, does the OEM System Builder License apply to me?
A. No, to use OEM System Builder software for personal use, you will need to read and accept the terms in the Personal Use License.
Tu pełna treść licencji PUL: http://personaluselicense.windows.co...S/default.aspx

sobrus 07.02.2013 10:19

Oni chyba lubią bajzel w licencjach.
Skoro OEM został podniesiony do rangi BOX, to czemu nazywa się OEM?
Czemu w ogóle ma jakąś głupią nazwę, zamiast po prostu "Windows 8"?

OEM = Original Equipment Manufacturer.
Użytkownik nie jest manufacturer - czy może więc zainstalować system własnoręcznie, czy musi kupić preinstalowany przez System Buildera?

Pytam, bo pclab tego nie precyzuje, a wiem że Microsoft wymaga włączenia UEFI SecureBoot dla producentów komputerów z Windows 8, czego na użytkownikach prywatnych wymóc się nie da.

edit:

ok dokopałem się do źródła, to chyba wyjaśnia wszystko:
PERSONAL USE LICENSE
http://www.microsoft.com/oem/en/lice...id=avT8WnrUKxo

wyjaśnia też, że Windows 7 OEM własnoręcznie zainstalować nie wolno, M@X ma rację :taktak:
Fajnie, czyli Windows 7 kosztuje 700zł ... taniocha ... :szczerb:. Jak ja sie cieszę że mam Linuksa :szczerb:

Bartez 07.02.2013 10:09

Z tego co czytałem w różnych miejscach, nie ma licencji BOX, a wszystkie jej zalety przeniesione zostały na OEM.

Cytat:

"Licencjobiorca może przenieść oprogramowanie na inny komputer Licencjobiorcy. Licencjobiorca może także przenieść oprogramowanie (razem z licencją) na inny komputer, który należy do osoby innej niż Licencjobiorca, o ile a) Licencjobiorca jest pierwszym licencjonowanym użytkownikiem oprogramowania (...) W przypadku każdego przeniesienia oprogramowania na nowy komputer Licencjobiorca musi usunąć to oprogramowanie z poprzedniego komputera. Licencjobiorca nie może przenieść oprogramowania tak, aby możliwe było współdzielenie licencji między komputerami."

Windows 8 OEM można zainstalować system na jednym fizycznym komputerze lub maszynie wirtualnej, ale po usunięciu oprogramowania nie ma przeszkód, by trafił on na inną maszynę. Pierwszy nabywca licencji ma prawo przekazania jej innej osobie. Nie może tego zrobić osoba, która odkupiła (lub dostała) system od pierwszego właściciela, czyli na przykład nabywca komputera z zainstalowanym Windowsem 8.
http://pclab.pl/news51437.html

sobrus 07.02.2013 09:51

Właśnie zauważyłem pewien problem. Windows 8 jest dostępny tylko jako upgrade albo jako OEM.
Czyli nie można go sobie kupić i po prostu zainstalować gdzie się chce?
Chyba że od razu po zakupie zadziała przeniesienie licencji z "niczego" na "nowy komputer"?

:hmm:

loki7777 07.02.2013 00:57

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1240753)
Od 12 lat masz tego samego kompa? To nie udźwignie on Win8... Proste?

Nie moge dac Ci plusa;)

M@X 06.02.2013 23:50

Po mojemu jesli wsadze w jedna obudowe procesor, plyte glowna, RAM, dysk, karte graficzna i naped to nie jestem system builderem.

Staje sie nim jesli powyzszy zestaw produkuje w kilkuset tysiacach egzemplarzy podpisanych "M@X Computers" i mam z MS umowe na sprzedawanie go wraz z ich oprogramowaniem.

Tak po mojemu przedstawia sie "licencja OEM".

Zeby nie bylo - nie jestem swiety. Tez mialem naklejke licencyjna na wlasnorecznie zlozonym komputerze. Ale z racji faktu iz nie bylo to, w mojej interpretacji licencji, legalne to zrezygnowalem z tego pomyslu.

Dzis jestem szczesliwy bo moj system w najwyzszym mozliwym wydaniu ("Ultimate"?) kosztuje niecale 100 PLN a nie 700 PLN.

sobrus 06.02.2013 19:56

@Yossi
Ja o jabłkach, Ty o gruszkach.
To może inaczej:
http://www.komputronik.pl/product/17...OEM_64Bit.html

Używałem Windowsa, ale OEM (oddałem z laptopem) i MSDNAA.
Mam też starego Della z fabrycznym XP i z racji jego wieku (Pentium 4) nie zamierzam go upgradować.

Więc upgrade nic mi nie daje - po zakupie upgrade i przeniesieniu ósemki na inny (nowy) komputer XP automatycznie stałby się nielegalny.
Upgrade to upgrade, nie można tego traktować jako pełnowartościowy produkt więc Win8 NIE kosztuje 250zł tylko 400.

Reetou 06.02.2013 19:53

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1240773)
A swoją drogą dziwne, że nikt tego nie chce prawnie jasno sprecyzować. Przecież te dyskusje są śmiechu warte. Na infolinii też można za każdym razem usłyszeć co innego.

Jak nie chce? Przecież instalując system musisz zaakceptować warunki licencji, tam wszystko masz opisane :szczerb: Ale najlepiej zapoznać się z wersją angielską dokumentu, w polskiej jest kilka błędów w tłumaczeniu. A przynajmniej było...

Bartez 06.02.2013 19:51

Z tego pierwszego linka wynika, że jednak można instalować Windows 8 OEM, czyli powinno wystarczyć to: http://www.komputronik.pl/product/17...OEM_64Bit.html

Ale jak jest naprawdę, to nie jestem pewien :)

Edit: Jeszcze żeby rozwiać wątpliwości co do Windows 7

Cytat:

Pyt. Czy mogę używać Licencji na użytek osobisty w przypadku oprogramowania systemu Windows 7?

Odp. Nie. Licencja na użytek osobisty obejmuje tylko oprogramowanie systemów Windows 8 i Windows 8 Pro. Jeśli tworzysz komputer na użytek osobisty za pomocą oprogramowania systemu Windows 7, musisz kupić pełną wersję detaliczną w pakiecie.
Czyli wygląda na to, że dla W8 to ograniczenie już nie obowiązuje.

grzeniu 06.02.2013 19:42

Czyli liftingując komputer (wymiana mobo), czy składając sobie nowego musisz kupić windowsa za 7 stów.
Jestem pewien, że 99% piracących system nie wie, że oszczędza w ten sposób nie 400 a 700 złotych.

A swoją drogą dziwne, że nikt tego nie chce prawnie jasno sprecyzować. Przecież te dyskusje są śmiechu warte. Na infolinii też można za każdym razem usłyszeć co innego.

Patrix 06.02.2013 19:41

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1240765)
Nie pamiętam, jak było w przypadku Windows XP. To, co napisałem wyżej, dotyczy Windows 7, choć MS twierdził, że warunki te się nie zmieniły od wielu lat.

Była lata temu akcja - kup "XP Pro OEM (czyli kartonik system builder),
a dostaniesz upgrade do W7" - w takim razie wg mnie obie licencje są obligatoryjne, a MS się po prostu gubi we własnym bałaganie.

Erę W8 przekiszę na W7, który z resztą na dobre zadomowił się w korporacjach,
więc w W8 faktycznie nie wiem jak wygląda licencjonowanie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:26.