![]() |
Dobrym programem jest też victoria, choć nie wiem czy poradzi sobie z dyskiem usb
PS Możesz wziąć kartę a'la bankomatową i delikatnie wciskać ją między obudowę aż zatrzaski zaczną wyskakiwać ;) |
Prawda, choć obudowa na pierwszy rzut oka wygląda jakby to był bilet w jedną stronę (nie widze śrub).
http://discomp.pl/wp-content/uploads...gled-Cable.jpg Ale może się uda. |
Cytat:
|
Ogólnie po sprawdzeniu mhdd, zrobieniu erashe i remap wygląda na to że struktura dysku jest w dobrym stanie, pewnie stało się tak po formacie/u.
Póki co już się więcej nic z nim nie zrobi, bo nie ma większych błędów, był tylko jeden bad sektor z wysokim czasem dostępu. A cała reszta póki co działa, zobaczymy jak długo :) |
O to nieźle, może MHDD jest jednak bardziej czujny niż programy działające pod systemem :hmm:.
Szkoda, że mojego dysku nie widzi. |
Odp: Seagate ST31000528AS Czy to już koniec?
W tym momencie dysk się sprawdza w mhdd i juz znalazł jednego bada, a to dopiero 15%.
Z ciekawości go sprawdzę i zobaczymy co wtedy będzie się działo. |
Tak jak napisałem, na razie nic nie będzie wykryte, bo dopiero co skasowałeś dysk.
Może to brzmi dziwnie, ale przerabiam to od ponad roku na moim padającym dysku przenośnym (Samsung). Być może (i mam taką nadzieję) tak już zostanie, ale nie zdziwie się, jeżeli po pewnym czasie tak jak u mnie znowu pojawi się CRC. I wtedy już nie kasuj dysku, bo po co bawić się w kotka i myszkę, błędy będą wracać. Wtedy daj chkdsk który zablokuje błędne te sektory i będzie spokój. Oczywiście możesz ręcznie te sektory zremapować MHDD, ale na razie nie wiesz które to, i raczej się nie dowiesz, chyba że MHDD łapie weak sectory na podstawie prędkości odczytu. Ja niestety mam dysk USB który pod MHDD nie jest wykrywany - więc nie sprawdzę. |
Ilość załączników: 1
Zrobiłem chkdsk i nic nie wykryło.
Chyba z ciekawości przepuszczę w MHDD później.... |
Pojęcia nie mam, nigdy go nie używałem.
Chkdsk musi dojść do końca dysku i tam może złapać pare badów. Ale na razie sobie daruj, jak widzisz w HDTune powierzchnia jest czysta. A przynajmniej taką udaje. Dopiero gdy znowu pojawią się czerwone pola - jeżeli sie pojawią - poszczuj je chkdsk. |
Włączyłem chdsk, trochę to potrwa. Jakie czynności przeprowadzić ewentualnie w mhdd? Bo nie mam doświadczenia z tym programem, jedynie tyle co czytałem w poradnikach.
|
Skoro Reallocated dalej jest zero, to obawiam się że problem może powrócić.
Wtedy już nie kasuj dysku, bo to nic nie da, tylko wyczyści smarta. Zrób chkdsk lub kombinuj MHDD żeby ręcznie je realokować. |
Ilość załączników: 4
Postawiłem nowy system, usunąłem partycje z dysku i zrobiłem format/u. Wgrałem też nowe fw i póki co wygląda na to że jest ok.
Jeszcze mam pytanie odnośnie tego co pokazuje Hard Disk Sentinel, niby coś z kablem zasilającym dysk? |
Nie, zmiana fw nie powinna mieć wpływu na dane. Takie rzeczy to tylko w dyskach SSD :)
Ale oczywiście lepiej zaktualizować gdy już będziesz miał zrobione wszelkie backupy albo najlepiej gdy będziesz miał nowy system na innym dysku. Tak dla bezpieczeństwa. Mi chodziło o to, żeby zrobić to przed zaoraniem samego dysku. |
A ta zmiana fw nie ma wpływu na to ze stoi akurat system na jedynej z partycji? Nigdy nie zmieniłem fw w dysku twardym, dlatego tyle pytam ;)
Za formatowanie wezmę się pod koniec tygodnia i dam znać co z tego wyszło. Dzięki za pomoc! |
W sumie wielkiej różnicy nie ma, ale chyba lepiej od razu. Na wypadek gdyby te błędy które masz były spowodowane złym firmware,
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:37. |