![]() |
W parametrach pisza "1366x768", wiec raczej "768p" ;-)...
|
No patrz, faktycznie :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Berion, dobrze piszesz, dobrze że są jeszcze fora.
Co do samego TV to celowo zażartowałem z tymi 'kryteriami Beriona' bo pewnie tak jak większość wspomnianych użytkowników chwalących produkt nie odczuje tego rozmazania i będę zadowolony. BTW jakich TV używasz do PS2/PS3? EDIT: Dorzucam jeszcze Twoją wypowiedź z innego tematu, myślę że bardziej pasuje tutaj a chciałem się odnieść. Cytat:
Z drugiej strony taka myśl - TV który mam obecnie kupowałem w ciemno, w myśl zasady 'nie wiem co to dokładnie te Full HD ale biorę - więcej znaczy lepiej'. Teraz kiedy zacząłem interesować się rozdzielczościami itp. zastanawiam się po co mi to skoro sygnał z kablówki mam analogowy (mają gdzieś cyfryzacje), nie mam kosza pełnego B-R'ów a moja konsola nr 1 na najbliższych parę lat to PS2. Niedługo pewnie wymyślą jeszcze coś więcej niż Full HD, tylko ciekawe ile osób w pełni wykorzysta te możliwości. Cytat:
Co do tego co napisałeś to zgadzam się ale jedno mnie zastanawia. Jaka żyleta na CRT? Ostatnio ponowiłem test tym razem zapraszając kumpla - po 10 minutach rozbolały nas oczy - wszystko miga. Przed LCD nie zwracało się uwagi, to co wydawało się normalne teraz jest nie do przyjęcia. Chyba że chodzi Ci po prostu o 100% authentic experience? |
Cytat:
|
720p to jest 1280x720, nie mniej i nie więcej. Gry, jeśli używają tej rozdzielczości to ten TV je przeskaluje do swojej natywnej czyli 1366x768, a więc obraz będzie rozmazany. Czyli wg. moich kryteriów nadaje się do śmietnika bo na pewno nie do grania. ;p
Marketingowcy mają gdzieś technologię. Żyjemy w czasach gdzie każdy próbuje nas oszukać, nagina fakty aby za wszelką cenę sprzedać swój bubel. Nie ma już firm marek, nie ma już fachowców w sklepach czy na infolinii, którzy potrafili by szczerze i dobrze doradzić. Wszyscy przeszli na filozofię: "kupuj i sp*j". Musimy mieć teraz pierdyliard fakultetów począwszy od technologii żywieniowej na mikserach do ciasta skończywszy. Tak mnie na filozofię zebrało. ;) |
Już rozumiem, dziękuje :)
Co do pierwszego zdania to trochę mnie zaskoczyłeś, na forach piszą że Sony Bravia 1366x768 to właśnie 720p i jest bdb do PS3. No i sam producent chyba nie podawałby informacji o HD Ready i 720p gdyby tv nie wyświetlał takiego sygnału? Chyba że przez 'nie nadaje się do gier na X360/PS3' rozumiesz 'nie nadaje się według kryteriów Beriona' :D A poważnie mówiąc, TV i tak służyłby mi do PS2, znając moje tempo do PS3 dojdę pewnie najwcześniej gdzieś 2, 3 lata po premierze PS4, póki co cena i tak nie zachęca do zakupu. |
Ten telewizor nie jest HD Ready, jego rozdzielczość to 1366x768 (wg. "specyfikacji" na stronie producenta), a nie 1280x720, a więc nie nadaje się do gier na X360/PS3. ;)
- - - Wielkość telewizora, przekłada się na wielkość pikseli na które składa się matryca. Porównując dwa telewizory 1080p, jeden np. 24 calowy, a drugi 50, przyjmując też że charakteryzują się identycznymi innymi parametrami to na mniejszym ekranie, piksele są mniejsze, bardziej upakowane, a więc jakość jest lepsza. Określa to się mianem PPI. Poczytaj o jabłkach i tzw. Retinie (idiotyczna nazwa). Można to śmiało przenieść na pole telewizorów, choć różnice są oczywiście mniejsze. Im większe PPI tym trudniej dostrzec niedoskonałości obrazu, artefakty z jego skalowania etc. To jeden z wielu czynników jakie trzeba brać pod rozwagę kupując telewizor/monitor. ;) Mimo to musisz wziąć też pod uwagę odległość pomiędzy ekranem a Twoimi oczami, jeśli będziesz siedzieć zbyt blisko to różnice powinieneś dostrzec, im dalej tym ta będzie mniejsza. Mam znajomego, który kupił pierwszy z brzegu TV 720p w markecie i jakość jest gorsza niż na moim monitorze 1080p. To jest bardzo złożony temat. :D |
Cytat:
Oczywiście podtrzymuje - na moim Full HD 23" wygląda to bardzo dobrze ale u kolegi jest jeszcze lepiej, wygląda to świetnie, na tyle że mam zamiar upolować sobie taki model (niestety już nie produkują). Obserwuje coś takiego http://www.sony.pl/product/tv-66-26-lcd/kdl-26v4000#tab Kolega ma http://www.sony.pl/support/pl/produc...specifications wygląda na to że różnią się tylko literką w nazwie i wyglądem. Berion, jeszcze pytanie. Pisałeś jakiś czas temu że rozmiar telewizora nie ma znaczenia, mógłbyś wytłumaczyć na czym to polega? Na forach spotykałem się z opiniami że dla PS2 czym większy LCD tym gorzej. EDIT: Jeszcze jedno pytanie - jak według Ciebie HD Ready sprawdza się przy PS3? Z tego co wiem nie wszystkie gry obsługują Full HD. |
@Kolekcjoner
To ja nie wiem jakie to gry testowałeś, ale większość od kilku lat ma AAx2. ;) Jeszcze dochodzi kwestia ustawień telewizora/monitora. Na moim P2470HD były nie do zniesienia, kolory wyblakłe, kontrast absurdalny, może to ten sam problem. Trzeba samemu ustawiać. @Y2J Oczywiście że tak. Rozciągnij sobie 640x512 na 720p, a to samo na 1080p. ;) |
A ja wczoraj montowałem u kolegi zestaw PS2+HDD, po wszystkim oczywiście sprawdziłem jak to wygląda na jego TV - posiada ten model http://www.sony.pl/support/pl/produc...specifications
Testowałem głównie gry bez progressive can, połączenie oczywiście kablem komponent (no name za 10 zł) a ostrość ustawiona na 0 (w przypadku Sony Bravia - 'min'.). Wyglądało to nawet lepiej niż na moim Samsungu, przede wszystkim kolory, jeśli chodzi o resztę to być może to kwestia większego ekranu który wpływa na ogólne wrażenie. Na miejscu był również kolega który montował nowy laser w konsoli, posiadacz PS3. Zapytałem o zdanie i potwierdził moje wrażenie - świetny obraz, znacznie lepszy niż w CRT. Jak widać wszystko zależy od telewizora, najwidoczniej dobre marki dają rade. Zastanawia mnie tylko jedno - czy to że telewizor kolegi obsługuje HD Ready a nie Full HD może mieć wpływ na lepszy odbiór obrazu z PS2? |
Dzis byl u mie kolega z telewizor fullHD 22 cale. Sprawdzaliśmy kilka godzin różne gry z Ps2 i Wii. Kolory były trochę gorsze niż na CRT, obraz w niektórych grach był trochę bardziej ziarnisty niż na CRT a w niektórych grach dużo większy.
Później na tym samym Tv testowaliśmy gry z Ps3 i muszę z przykrością stwierdzić ze nowe tytuły poza bardzo dobra ostrością obrazu maja bardzo dużo pixeli które bardziej się rzucają w oczy niż gry z Ps2 z powodu bardzo dużej ostrości obrazu. Bo jak wiadomo gry na Ps3 nie posiadają antyaliasing. |
Ach tam odrazu sie czepaiasz o kreskowane czy otwarte ,polska massakra nie mam polskich znakow a w ten sposob chociaz wiadomo co pisze :P
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:35. |