![]() |
Komputer Mi się strasznie grzeje!
Witam,
Komputer mi się strasznie grzeje płyta główna i karta graficzna. Moim zdaniem to wszystko przez kartę graficzną a mianowicie jak wchodzę w jakąś grę to zaczyna skakać temperatura do powyżej 70c. Płytę wymieniłem jest dopiero co lekko śmigana oczywiście pastę termoizolacyjną nałożyłem. Nie mam pojęcia dlaczego ale ostatnia płyta mi się spaliła razem z zasilaczem poszły iskry a jak otworzyłem skrzynkę było wszystko bardzo nagrzane. Czy warto dobrze rozebrać wariator od karty graficznej? Mój sprzęt Płyta główna Gigabyte G41m-Combo Procek intel core duo E8500 3,17Ghz Karta graficzna GieForce Gts250 2Gb ram |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Aleś niedomyślny - to co wariuje i hałasuje. W sklepach na to wentylator mówią...
Przedmuchaj radiator sprężonym powietrzem, dołóż wariatory do obudowy. Może buda za mała? |
moja obudowa Gigabyte Poseidon 310 Czarny co byś proponował do tej obudowy?
|
Cytat:
Gdzie sprawdzasz temperaturę? Jeśli w budzie wyraźnie widzisz kurz, to potrzeba poczyścić, przedmuchać. Tylko jak będziesz dmuchał w wentylator to go czymś zablokuj bo prądnicę z niego zrobisz. Twój procek nie ma masakrycznego TDP a max. temp. pracy to 72*C, jeśli masz 70 stopni na procku to może za słabe chłodzenie? BOXa masz? |
sprawdzam w Biosie chyba że znacie dobry program do sprawdzenie temperatury i podkręcenie wentylatora na na procku
|
Cytat:
http://savedonthe.net/image/986/pinout.png |
tak mam PWM
|
Instrukcja płyty głównej w łapkę i poszukaj w dziale konfiguracji BIOS konfiguracji PWM.
Może masz złe ustawienie. |
coś konkretnego mam szukać?
ale jak wspominałem płyta główna jest nówka. To leży przy karcie graficznej bądź na radiatorze od procka |
Nie chce być niegrzeczny, ale z tego co się zdążyłem zorientować w temacie, kolega powinien oddać komputer do złożenia komuś kto się na tym zna.
|
Na zlozeniu komputera znam sie nie pierwszy raz skladalem komputer lecz po raz pierwszy spotykam sie z takim problemem
|
Cytat:
Cytat:
|
@MatiKSSG
Jeśli twierdzisz, że przez kartę to ją zmień na inną na czas testów. Kręciłeś kartę albo procesor? Ja już wypadłem z obiegu dawno temu, więc nie wiem nawet czy na tych Twoich wynalazkach się da. Pytanie obligatoryjne. ;p Jak tak to wróć do zalecanych, też na czas testów. Jak koledzy radzą, to w ogóle cały wyczyść (całą budę, radiatory, wiatraki i zmień pastę pod procesorem). |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:05. |