Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   overburning (https://forum.cdrinfo.pl/f15/overburning-92422/)

czary2mary 11.06.2013 10:01

Ja bym wrócił do Nero 6 -zdecydowanie najlepsze do overburning;) -- Nero 7 było najgorszym Nerem w dziejach -napisane od nowa dla Visty posiadało milion niedoróbek:)

Po za tym płyty Esperanza CD-R 870mb były odpadami produkcyjnymi Shenzen SG&Gast Digital Optical Disc zresztą jak prawie cała oferta tej firmy stąd też mogą wynikać Twoje kłopoty -jedna może się dobrze nagrać a sto nie -tak dzieję się z płytami z wysypiska.
Następny problem to że płyty już dawno nie są produkowane i przeleżały gdzieś sporo czasu a to nie są dobre warunki dla nośników optycznych.:)

chriss1967 10.06.2013 23:20

Też kiedyś przepalałem sporo, na starych wersjach Nero , chyba 6. Teraz w tych najnowszych Nero "strajkuje". Mam Windows 7. Znalazłem takie programy CDRWIN 9 albo CDBurnerXP. Owszem reagują na overburning , zaczynają przepalać, ale ...kończą błędem, choć płyta jest nagrana ale co do końcówki nagrania to pewny nie jestem

SEBAW 08.06.2013 22:34

Jaki system operacyjny posiadasz? Jeżeli jest to XP, to wgraj ForceASPI 1.7.

rcobex 06.06.2013 22:23

Cytat:

Napisany przez chriss1967 (Post 1251532)
Dobrze, tylko słuchaj, to co wcześniej napisałem, o to chodzi, że overburning włączyłem poprawnie, bo inaczej włączyć się go nie da jak poprzez zaznaczenie "fiszki" w odpowiednim miejscu okienka opcje i ustawień zaawansowanych, więc nie wiem czego więcej potrzeba ! O wynikach testu już pisałem, to były różne przedziały ale zawierały się w okolicach tego co podałem. Od biedy zgodziłbym się z tą jakością wykonania płytek ale nie do końca bo tak z niczego, gdy ręce opadły mi po obcykaniu Nero, zainstalowałem program CDRWIN 9 no i...o dziwo zaczął przepalać płytkę 870 MB, niczego nie blokował jakimiś wymyślnymi komunikatami,tylko prosto ustawiłem te najprostsze ustawienia i ...poszło. Ale jest jedno ale. Program jest po angielsku i pod koniec wypalania wyskoczył niestety error więc musiało nagrać się z niepełną końcówką, od połowy niestety krzaczy, ale wniosek taki że program nie robił żadnych fochów jak Nero, cały plik da się odtworzyć w stacjonarnym odtwarzaczu CD a otwiera go nawet zmieniarka płyt CD w moim samochodzie ! Wychodzi na to, że to w programie do nagrywania jest problem a nie płytach tak do końca jak się wydaje. Więc jeśli wypalił dane (ale "podjął się" tego, nie jak Nero) tylko że nie do końca, więc pewnie gdzieś ten overburning trzeba w programie włączyć, bo wyczytałem, że program go obsługuje. Nie wiem gdzie. Może ktoś z Was wie ? Nadmieniam, że program ten wypalił plik audio o rozszerzeniu .cda

Jaka to wersja Nero ? Kiedyś przepalałem sporo, ale dawno to było.

chriss1967 21.05.2013 16:05

Dobrze, tylko słuchaj, to co wcześniej napisałem, o to chodzi, że overburning włączyłem poprawnie, bo inaczej włączyć się go nie da jak poprzez zaznaczenie "fiszki" w odpowiednim miejscu okienka opcje i ustawień zaawansowanych, więc nie wiem czego więcej potrzeba ! O wynikach testu już pisałem, to były różne przedziały ale zawierały się w okolicach tego co podałem. Od biedy zgodziłbym się z tą jakością wykonania płytek ale nie do końca bo tak z niczego, gdy ręce opadły mi po obcykaniu Nero, zainstalowałem program CDRWIN 9 no i...o dziwo zaczął przepalać płytkę 870 MB, niczego nie blokował jakimiś wymyślnymi komunikatami,tylko prosto ustawiłem te najprostsze ustawienia i ...poszło. Ale jest jedno ale. Program jest po angielsku i pod koniec wypalania wyskoczył niestety error więc musiało nagrać się z niepełną końcówką, od połowy niestety krzaczy, ale wniosek taki że program nie robił żadnych fochów jak Nero, cały plik da się odtworzyć w stacjonarnym odtwarzaczu CD a otwiera go nawet zmieniarka płyt CD w moim samochodzie ! Wychodzi na to, że to w programie do nagrywania jest problem a nie płytach tak do końca jak się wydaje. Więc jeśli wypalił dane (ale "podjął się" tego, nie jak Nero) tylko że nie do końca, więc pewnie gdzieś ten overburning trzeba w programie włączyć, bo wyczytałem, że program go obsługuje. Nie wiem gdzie. Może ktoś z Was wie ? Nadmieniam, że program ten wypalił plik audio o rozszerzeniu .cda

grzeniu 17.05.2013 22:10

Każda nagrywarka pokaże ci, że płytka ma 703MB, bo taki jest standard płyt CD. Dopiero włączając overburrn pójdzie dalej, i tu właśnie test pokaże do ilu dojdzie.
Te płytki są przekroczeniem standardu, mają zagęszczone ścieżki i tu wychodzi jakość wykonania płytek. Jeśli jest kiepska, to nagrywarka ich nie zobaczy poprawnie. Jeśli nagrywarka ma już słabszy laser, to też będą kłopoty. Ogólnie ciężki temat - zwłaszcza na 870MB, na 800 jest łatwiej.

chriss1967 17.05.2013 21:47

czyli Esperanza ma coś wspólnego z Plasmonem? Właśnie szukam innego egz. płytki CD-R o takiej pojemności, żeby potwierdzić lub wykluczyć. Ale można mówić tu o jakimś oszustwie, że opisana jest jako 870 MB 99 min. a test podaje raz ~ 86 min. a za drugim razem 87.40, w ogóle nie dobijając do 99 ? Ta nagrywarka czyli BENQ w rzeczywistości podaje że to płyta o poj. 703 MB, druga NEC robi tak samo, jak zmienić te ograniczenia?

grzeniu 17.05.2013 21:36

Stawiam jednak na szajską płytkę. Plasmon zawsze był szajsem. Musisz spróbować na innych, albo chociaż na innym egzemplarzu (jeśli masz).
Dopiero jeśli wynik dokładnie się powtórzy będzie to wskazywało na ograniczenie nagrywarki.

Te płytki to zawsze była loteria, a w ostatnich czasach mogło się to tylko pogorszyć.

chriss1967 17.05.2013 21:19

właśnie !!! przed chwilą zrobiłem test przepalania i jestem w szoku ! komunikat pokazał mi pojemność maksymalna 85:55:67 (+5:55:68). Przypominam, płyta Esperanza 870 MB (99 min). Co tu jest w mordę grane ?
PS Tak, od lat korzystam z Nero ale overburning robię Burning ROM. Przy prostych wypalaniach korzystam z Express. Próbowałem Ashampoo ale tam nie znalazłem tej czynności. No ale wracając do testu , co tu jest grane ? Pokazuje ponadto producenta jako Plasmon o poj. 79.59.74. Ludzie, oświećcie mnie

grzeniu 17.05.2013 20:59

Do ilu MB doszedł test?

Może głupie pytanie, ale nie próbujesz czasami przepalać w nero express?
I jeszcze - próbowałeś innymi programami do nagrywania?

chriss1967 17.05.2013 20:28

zakładając że płyta jednak ma podaną poj. czyli 870 MB to z 875 MB powinna sobie przecież poradzić, tym bardziej że godzinowo dane przekroczyły niecałą minutę. Tylko czemu nie ma tego komunikatu o którym pisałem i uparcie nagrywarki podają że płyta ma 702 MB, tego nie wiem.
Co do testu to prosiłbym o instrukcje na co mam zwrócić uwagę bo test zrobiłem lecz sporo tam liczb,wykresów itp.

melag 17.05.2013 20:01

Tak jak napisałem, pierwsze dwa napędy obsługują overburning, natomiast nie wiem, czy te napędy są wstanie nadpalić taką ilość danych (875MB).
Overburninig jest zależny i od płyty i od napędu.

chriss1967 17.05.2013 19:50

Czyżby w takim razie nabito mnie w butelkę co do tych płyt i ich właściwej pojemności ? Nie mogę dostać nigdzie w sklepach płyt innych marek o takiej specyfikacji, bo zrobiłbym próbę na innej płycie.
Nie mogę zrobić zrzutu ekranu komunikatu jaki mi wyskakuje podczas próby overburningu. w skrócie to jest tak, że

na płytce nie ma dostatecznie wiele miejsca na zapis kompilacji
proszę włożyć do napędu nośnik o większej pojemności
dane do zapisu: 875 MB
dostępne miejsce na dysku: 702 MB (i to ciekawe)

melag 17.05.2013 19:17

Tak jak wspomniał Grzeniu, kwestia płyt/y. To, że ma etykietę 99 min, jeszcze nie oznacza, ze tyle da się wypalić.
Cytat:

Odpal test przepalania w nero disc speed i zobacz, co ci wyjdzie.

chriss1967 17.05.2013 19:05

No tak jak napisałem wcześniej, zaznaczyłam tak jak należy a w rubrykę minuty dałem 99 min. tyle, ile jest zaznaczone na płycie, czyli rozumiem że do takiego czasu nagrywarka i płyta jest w stanie mi nadpalić danych (dodam, ze danych mam 99 min. i 39 sek). Tym bardziej nie rozumiem że nie wyskakuje żaden komunikat (jak dawno dawno temu pamiętam) mówiący, że próbuję wypalić więcej niż mogę (upraszczając właściwy tekst)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:53.