![]() |
Apropos tematu, z nośnikami CD-R jakoś specjalnie nie ma problemu, patrząc na moje płytki które mam w archiwum, od 16 lat nawet, jak są w "normalnym" stanie to są odczytywane bez problemu.
Nośniki tanie, z przedziału 2005 do dzisiaj są kiepskie, ale i tak działają. Wykres jest jaki jest, jednak nośnik działa. Najgorzej jest z płytami DVD, tutaj już mamy loterię. TDK bądź Sony które mają niespełna 4 lata poszły do kosza. Nie wszystkie, ale widocznie była taka seria. |
Cytat:
|
A w jakich sklepach "Wy" się zaopatrujecie?
|
Ilość załączników: 2
Cytat:
Trudno powiedzieć co w środku jest -często sprzedawcy na Allegro nie wiedzą co sprzedają albo lekko naginają fakty.Najlepiej się upewnić zadając pytanie o kraj pochodzenia i MID nośnika bo często płyty są od rożnych dostawców np Verbatim DVD+R jest od 6-8 dostawców dostępny:ysz: Ale akurat najlepsze Verbatimy DVD+R są od MBI India ,a natomiast od TY są świetne DVD+R JVC i Thats:) CD-R Sony musi mieć na opakowaniu info Made in India i taki MID płyty 97m17s06f Załącznik 62574 DVD+R Verbatim od TY musi mieć info na opakowaniu Made in Japan i MID YUDEN 000 T03 Załącznik 62575 |
Okey to teraz jeszcze zapodam linki aby sie upewnić czy o tych mówimy
Cytat:
|
Jeśli to na zdjęcia itp, to w ogóle zastanowiłbym się nad nośnikami DVD. Cena za nośnik niewiele wyższa, za to pojemność znacznie większa. Nawet jeśli czasem nagrywa się mniej niż cały nośnik (a choćby miało się 500 MB wypalić) to i tak skorzysta się innym razem, nagrywając kilka GB. A potem jest ten plus, że płyt ma się mniej i dużo łatwiej znaleźć to ,czego się szuka :)
|
Verbatim ,Sony ,TDK --Made in India -płyty z tej samej fabryki od MBI i o zbliżonej bardzo dobrej jakości :).
JVC i Thats to jedyne marki pod którymi są najlepsze na świecie CD-R od Taiyo Yuden. Dobre są jeszcze płyty od CMC Tajwan ale ciężko dostępne w PL tak jak płyty TY. CMC z Chin są już dużo gorsze (np.Verbatim CD-R Made in China):) |
Dlatego szukam dwóch rodzajów płyt 1, na duperele które i tak zaraz się zniszczą albo przestaną być potrzebne a drugie do archiwizacji i wtedy wypadało by żeby te pare lat wytrzymały.
A jak odróżnić te MCC na allegro znalazłem jakieś verbatim datalife 700 z przesyłką po 0.92gr za płytę ale to pewnie nie te w jakim sklepie mogę się w nie zaopatrzyć? |
Jak archiwizacja to nie dwa-trzy lata. ;)
Nie wiem czy jest sens oszczędzać te kilkadziesiąt groszy na nośniku. Od dawna nie nagrywam już płyt CD, ale sądząc po spadku jakości DVD to pewnie z CD jest podobnie, a więc wg. Twoich kryteriów specjalnie nie ma znaczenia co kupisz. Brałbym Verbatima (od MCC). |
Pytanie tanie cd-r
1.Poszukuję tanich w miarę dobrych cd-r. Nie szukam tu jakiś mega nie wiadomo jakich. Tylko tyle żeby dały się po ludzku nagrać i trochę pochodzić ale tak myślę że okres 2-3 lata starczy a czasami nawet i aby parę miesięcy wytrzymały ;p.
2.A teraz jakie płytki możecie polecić głównie o archiwizację zdj się rozchodzi. nagrywarkę mam przeciętną Pioneer 220bk Zadaję pytanie bo chcę zakupić większą ilość ~100szt Jeśli zadałem w złym dziale proszę o przeniesienie. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:27. |