![]() |
Czyszczenie duzo dalo, teraz nawet czyta plytki (miala z tym problemy). Tylko ciekawe ile tak wytrzyma ?
|
Do wczoraj uzywalem 4416E. Mniej wiecej od roku mialem z nia problemy i musialem co jakis czas ja przeczyscic. Trzeba zdjac metalowa pokrywe, wysunac tacke i dokladnie oczyscic lozyska po ktorych jezdzi laser a takze sama soczewke. Poza tym mozna przedmuchac sprezonym powietrzem. Ja jednak w koncu dalem sobie spokoj i wymienilem ja na Lite-Ona ;-)
|
Laser można czyścić nawet szmatą do podłogi, byleby tylko robić to ostrożnie i delikatnie. Płyt czyszących nie polecam.
|
wiatraczek dziala, czy macie jakies rady jak czyscic laser ?
|
ta nagrywarka (model 4x4x16 SCSI) jest BARDZO stara - mam taka rozebrana na czynniki pierwsze gdzies pod lozkiem juz od ponad ROKU...
ta nagrywarka to juz prawdopodobnie trup i to zimny - a najczestsza przyczyna zgonow tego konkretnego modelu bylo zapchanie/spalenie/zniszczenie wiatraczka chlodzacego wnetrze nagrywarki - wyjmij ja z kompa, obejzyj wiatrak (taki malutki, z tylu) i go oczysc, jesli to nie pomoze a czujesz sie na silach rozkrec nagrywarke (strasznie trudno schodzi gorna pokrywa) i wyczysc laser (bardzo ostroznie - najpierw kogos zapytaj dokladnie jak to sie robi - sam zlecam to kumplowi z serwisu) jesli o nie pomoze, masz gustowny przycisk do papieru... |
problem YAMAHA CRW-4416S
mam ta nagrywarke (dostalem niedawno) i juz mam problemy. Nagrywa plyty niby wszystko OK, a tu sie okazuje ze pewnych plikow nie mozna potem odczytac. W czym moze tkwic przyczyna tego ?
Czy warto ja rozebrac i odkurzyc laserki, czy jest ryzyko ze mozna jeszcze cos uszkodzic ? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:42. |