![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() |
problem YAMAHA CRW-4416S
mam ta nagrywarke (dostalem niedawno) i juz mam problemy. Nagrywa plyty niby wszystko OK, a tu sie okazuje ze pewnych plikow nie mozna potem odczytac. W czym moze tkwic przyczyna tego ?
Czy warto ja rozebrac i odkurzyc laserki, czy jest ryzyko ze mozna jeszcze cos uszkodzic ? |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
ta nagrywarka (model 4x4x16 SCSI) jest BARDZO stara - mam taka rozebrana na czynniki pierwsze gdzies pod lozkiem juz od ponad ROKU...
ta nagrywarka to juz prawdopodobnie trup i to zimny - a najczestsza przyczyna zgonow tego konkretnego modelu bylo zapchanie/spalenie/zniszczenie wiatraczka chlodzacego wnetrze nagrywarki - wyjmij ja z kompa, obejzyj wiatrak (taki malutki, z tylu) i go oczysc, jesli to nie pomoze a czujesz sie na silach rozkrec nagrywarke (strasznie trudno schodzi gorna pokrywa) i wyczysc laser (bardzo ostroznie - najpierw kogos zapytaj dokladnie jak to sie robi - sam zlecam to kumplowi z serwisu) jesli o nie pomoze, masz gustowny przycisk do papieru...
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
wiatraczek dziala, czy macie jakies rady jak czyscic laser ?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Laser można czyścić nawet szmatą do podłogi, byleby tylko robić to ostrożnie i delikatnie. Płyt czyszących nie polecam.
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.07.2002
![]() |
Do wczoraj uzywalem 4416E. Mniej wiecej od roku mialem z nia problemy i musialem co jakis czas ja przeczyscic. Trzeba zdjac metalowa pokrywe, wysunac tacke i dokladnie oczyscic lozyska po ktorych jezdzi laser a takze sama soczewke. Poza tym mozna przedmuchac sprezonym powietrzem. Ja jednak w koncu dalem sobie spokoj i wymienilem ja na Lite-Ona ;-)
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
Czyszczenie duzo dalo, teraz nawet czyta plytki (miala z tym problemy). Tylko ciekawe ile tak wytrzyma ?
|
|
|
![]() |
|
|