Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   List w butelce - XXI wieku! :D (https://forum.cdrinfo.pl/f113/list-butelce-xxi-wieku-d-92717/)

Berion 07.04.2015 23:51

To prawda, najlepiej byłoby powlec papier na gorąco folią. Tylko że to mało pojemne nośniki i do tego kosztowne (np. wydruk kilkuset zdjęć).

Nie ma takich, a jak są to zbyt drogie. Od tego są instytuty naukowe i uczelnie. Ale ja przewiduję powstanie firm które będą specjalizować się w "cyfrowej archeologii".

revolver0 07.04.2015 18:34

"Wszelkie prawa zastrzeżone, modyfikowanie i/lub kopiowanie niedozwolone"

nimal 07.04.2015 18:31

przeczytane, zdjecia obejrzane
gratuluje wykonania eksperymentu
trzeba bylo nagrywac i wrzucic na youtube, moze wplywy z reklam by byly :szczerb:
a tak na powaznie - fajna sprawa
fakt faktem ja bym robiac kapsule czasu w ogole nie siegal po nosniki cyfrowe - kto za sto lat odczyta plyte? juz ze znalezieniem gramofonu na woskowe tuleje, a przeciez to wlasnie funkcjonowalo wiek temu ;)

Berion 07.04.2015 18:11

Zredagowałem to co było w pierwszym poście, dorzuciłem zdjęcia z przed chowania skarbu i po wykopaniu, plus krotki komentarz. PDF w pierwszym poście (nie chciało mi się tego przerabiać do bbcode).

andy 06.04.2015 22:37

@Berion takie płytki najlepiej schować między dwie warstwy steropianu i wszystko włożyć do worka slepionego na gorąco.

Berion 06.04.2015 21:39

Jedyne zdjęcia jakie mają sens i które już zrobiłem to DVD+R, która przeleżała na golasa w piachu. Zawartość pudełka po odpieczętowaniu jest taka jakbym to dopiero wczoraj zapakował (pomijając smród za tęchlizny ;p).

szczuru 06.04.2015 21:17

Jestem za :)

mgit 06.04.2015 19:21

Ba i filmik w HD z otwarcia tego skarbu :D

melag 06.04.2015 19:09

I ja poproszę, przede wszystkim zdjęcia.
:)

czary2mary 06.04.2015 14:02

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1320451)
Skarb wykopany. :

Później wrzucę fotki, a jeśli kogoś to interesuje to mogę przygotować mały artykuł z opisem eksperymentu i jego podsumowaniem.

Ja poproszę artykuł ;):spoko::spoko:

Berion 06.04.2015 12:04

Skarb wykopany. :D

Wszystkie trzy nośniki są nienaruszone (DVD+M, DVD-RAM, DVD+R), nawet DVD+R przetrwał i jakość się jakoś bardzo nie pogorszyła. Szczerze powiedziawszy jestem trochę i zawiedziony i zadowolony. Zawiedziony dlatego, że oczekiwałem pięknych wzorków wykonanych przez Dziadka Mroza, a zadowolony dlatego że najwyraźniej ilość zamkniętej wody w powietrzu w torebkach zatrzaskowych była zbyt mała lub zbyt krótko (zbyt mało cykli zamrożenie/rozmrożenie) płyty znajdowały się w takich warunkach.

Za to czwarta płyta DVD+R, którą wrzuciłem luzem do ziemi (bezpośredni kontakt z wodą, do tego pamiętajmy o przebytej w takich warunkach zimie) obok pakunku nie przetrwała. Co ciekawe, wcale się nie rozwarstwiła, a wyłącznie w obszarze gdzie dokonałem zapisu, jakby rozmiękła (po naciśnięciu, wyraźnie przemieszcza się jakiś płyn (nie wydostaje się na zewnątrz)).

Później wrzucę fotki, a jeśli kogoś to interesuje to mogę przygotować mały artykuł z opisem eksperymentu i jego podsumowaniem.

PS: Jakiś drań przesunął mi kamień! Ale na szczęście miałem wyliczenia względem sąsiadujących drzew i obyło się bez przekopywania lasu. :czar:

Berion 04.12.2014 20:21

Zdarzało mi się już odgadywać formaty nieznanych plików, więc nie dramatyzuj. Skoro zrobił to gość bez matury to zrobią to w przyszłości uczeni. Chyba, że akurat sobie z tego dzikusy zrobią naszyjnik - to się wtedy wkurzę. ;p

Kipu to inna para kaloszy. Opracowywać nieznany język to coś znacznie trudniejszego niż opracowywać jego format zapisu.

grzeniu 04.12.2014 20:12

To ja ci życzę powodzenia z tym mikroskopem za te x-dziesiąt lat.
Będziesz miał zagwozdkę, jak z pismem supełkowym.

A taka wykopana nagrywarka byłaby, przy okazji, świetnym eksponatem muzealnym. Z jakimiś dziwnymi napisami liteon, czy benq :D

Berion 04.12.2014 19:52

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1303699)
Nie lepiej jakiegoś pancernego laptopa z wgranym systemem i nagrywarką DVD? Zajmuje mało miejsca, wsadzony w coś szczelnego powinien wytrzymać.

Nie lepiej bo nie wytrzymają *ROM, NAND, *RAM, HDD. :P
Ani wahań temperatur, ani wilgoci, ani impulsu elektromagnetycznego, ani nawet zęba czasu 20 lat.

Cytat:

Napisany przez Jarsonu
Berionu, jak ty za dziesięć lat będziesz wykopywał te płytki, to jednak raczej licz na pomoc napędu do płyt optycznych, a nie mikroskopu sprzężonego z komputerem kwantowym

Nie łącz tych dwóch kwestii. Do samego odczytu płyty, zakładając nie uszkodzonej, wystarczy mikroskop.

Z kolei komputery kwantowe dziś są w powijakach, ale jeszcze ze dwadzieścia lat i takie procki będą jako osobne moduły tak jak dziś wydajne karty graficzne. No chyba, że barany konsumencji dadzą sobie wmówić, że terminale są lepsze, bezpieczniejsze, bla bla bla tęcza i jednorożce to wtedy desktopy w ogóle zaczną znikać (wizja Grzenia ;p)...

ed hunter 04.12.2014 18:49

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1303699)
Nie lepiej jakiegoś pancernego laptopa z wgranym systemem i nagrywarką DVD? Zajmuje mało miejsca, wsadzony w coś szczelnego powinien wytrzymać.

Tak, z baterią marki Fukushima.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:42.