![]() |
Podłączony był w ten sam sposób. Mam jeszcze 120GB ale ona nawet nie jest wykrywana przez whdd więc tam to chyba nawet cud nie zadziała.
Nic mam jeszcze działającego Maxtora z 2000r 7200 na którym sprawdzę poprawność odczytu. Jeżeli wyjdzie, że whdd sobie z nim radzi (a powinien) to znaczy, że dysk na śmietnik. Obawiam się też, że w tym wypadku padła elektronika skoro dysk nie jest poprawnie wykrywany. |
Jest tam jeszcze mały magnes neodymowy i ewentualnie elektronika może komuś innemu "życie" uratować ;)
PS Nie wiem jak teraz był podłączony ale i tak podrzuciłbym go komuś kto może go wpiąć bezpośrednio do mobo :) |
Ilość załączników: 1
Ok problem z brakiem dostępu przez whdd był spowodowany przeze mnie. Jednak nie chcę o tym mówić bo Fstyd ;p
Jakimś cudem teraz udało mi się skompilować i zainstalować whdd po Bożemu :D Przy zerowaniu mam.... ;( Załącznik 64415 To już jest koniec... Nie ma już nic... ;( |
Mam jeszcze gdzieś mostek (S)ATA/USB i spróbuję na tym. Wyzerowanie dysku to chyba jedyna opcja. Jeżeli to nie pomoże to zobaczę co dziecina ukrywa w środku :D Może zrobię nawet zegar ;-)
@Patrix sprawdzenie tego dysku na komputerze stacjonarnym nie potrwa u mnie 20 minut ;-) Minimum to 1h o ile dam radę sprawdzić u kogoś w mojej miejscowości. |
Cytat:
Nie wiem czy zerowanie dysku to dobra metoda jak na urządzenie zewnętrzne, trzeba go wtedy inicjować, zakładać partycje itd. Miałem jedną taką obudowę Wellanda, która kaprysiła, trzeba było wyjąć dysk, pod kompa, zerowanie, inicjacja, format, do obudowy i od tamtej pory wsio charaszo. |
Cytat:
Nic. Sprawdzę czy można to jakoś alternatywnie rozwiązać niż przez podpięcie przez taśmę ATA. |
Alternatywna metoda = udac sie do najblizszego serwisu komputerowego rano i poprosic zeby podlaczyli na chwile w celu sprawdzenia :P , innych alternatyw brak szklem dupy nie podetrzesz , tak samo jak z gowna bata nie ukrecisz , brak stacjonarki=brak alternatyw :taktak:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Andy kieszen sama w sobie sie przedstawia kontrolerem i jakimis niedobitkami dysku , zobatrz jak sie przedstawia punkt montowania /sdc nie numerem seryjnym dysku tylko jako 0AS i raczej nic nie wymyslisz bez stacjonarnego PC , co ci po logu jak go tam nie ma ;)
|
A ja poważnie odpowiadam. :P
Skoro masz padnięty dysk, to dlaczego w ogóle się zastanawiasz? Nawet jeśli jakimś cudem go zreanimujesz, to tylko szaleniec powierzyłby mu jakiekolwiek wartościowe dane. |
Poważnie pytam :P
Poniżej log z potraktowania go smartmontools: Cytat:
Cytat:
|
Jak na gwarancji - oddać.
Jak nie - do kosza z nim. ;p |
Gdyby był martwy to by w kieszeni nie zatrybił.
Cytat:
|
Andy to jak ci pomoc jak ty wiesz sam doskonale co trzeba zrobic i zapewne nic nowego nie odkryjemy tutaj , jedyne co mi przychodzi do glowy to znalezc PC z ata i tam sprobowac zobaczyc czy wogule go bios wykryje bo jak jest martwy to tylko sie modlic zostalo ;)
|
Cytat:
Cytat:
Inne konstruktywne pomysły? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:19. |