![]() |
Cytat:
|
ashampoo burning studio, ImgBurn.
|
Kupiłem Samsunga 506 do laptopa wyszło najtaniej, a dla siebie i tak x16 bym nie nagrywał.
Na jakich programach nagrywacie? |
Z Sahary na Marsa? ;]
|
Ewntualnie wymiana napedu w laptopie cos mozecie polecić?
|
Cytat:
Czy znacie jakiegoś rzetelnego sprzedawcę aby nie wtopić i nie mieć prpoblemów z realizacją gwarancji? |
dysk, dysk i płyty, trzeba mieć pecha by wszystko w tym samym czasie się zepsuło.
|
Na HDD w RAID1 i równolegle płytach optycznych (BD-R, BD-M, DVD-RAM, DVD+M). Ewentualnie zamiast któregoś z tych dwóch rozwiązań lub jako trzecie dodatkowe - w chmurze.
|
To jak w takim razie najbezpieczniej przechowywać fotki?
|
Konsumenckie HDD to teraz totolotek.
|
A jaka jest trwałość twardych dysków czy kupno np 2x 200Gb byłoby lepszym rozwiązaniem od nagrywarki bD?
Jaki dysk jest trwały i godny polecenia? |
Ja nabyłem niedawno Samsunga SE-506CB. Zamówiłem wersję BB bo taką bardziej polecał na forum kolega czary2mary, niestety przysłali CB. Nie chciało mi się wymieniać.
Nagrałem na razie kilka płyt DVD i BD-R, wszystko wygląda ok. Bardzo podoba mi się oprogramowanie Cyberlinka. Przypomina stare produkty Roxio, te gdzie program do nagrywania był podzielony w poziomie na 2 części. Nie mam obecnie dostępu do Litka, aby porobić testy, ale postaram się coś zamieścić przy okazji. |
Tomkyw, napędy optyczne przestają się sprzedawać u Kowalskich (nawet gry na PC przestają być wydawane na płytach), nie dziw się więc, że producenci zaczynają celować w firmy które chcą archiwizować dane na nośnikach optycznych. Jak coś przestaje być masowe to zaczyna robić się drogie i trudno dostępne. Napędów slim nikt nie potrzebuje bo raz że zawsze były to słabsze konstrukcje, a dwa że z laptopa łatwiej przenieść do chmury, NASa czy choćby na pendraka. Konsumencki rynek nagrywarek zanika, więc uważam że nie ma na co czekać tylko poczytać o aktualnie dobrych modelach i kupić razem z kieszenią.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:14. |