![]() |
Cytat:
Zobaczyłem u brata :rotfl: |
Już po ptokach.
Zrobiłem tak: 1) Wywaliłem tablicę partycji bo gparted nie rozpoznawał dysku - widział go jako nieprzypisaną przestrzeń. 2) Stworzyłem od nowa partycje: Cytat:
3) Zainstalowałem W7 na /dev/sda1. O dziwo jak partycja już jest to W7 nie tworzy tej 100MB partycji. 4) Przywróciłem kopie Debry. 5) Użyłem Boot-Repair https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair aby zrobić porządek z grubasem i bootloaderem. Przez miesiąc musiałem męczyć się z Windowsem7 i mam dość. Jest u mnie tylko do gier :) btw, dlaczego w Windzie mam reklamy na YT a na linuksie nie ? |
Moim zdaniem raczej nie obędzie się bez reinstalacji.
- wyczyścić dysk - zrobić MBR i założyć wszystkie partycje za pomocą gparted - zainstalować Windows (tylko niech już nic nie dzieli i nie formatuje...) - zainstalować Debiana. Swoją drogą ciekawe czy to W7 tak zakłada tablice, że tylko on potrafi je przeczytać, czy ten gParted jakiś lewy. |
Tablicę zrobiłem pod gparted ale gdy podczas próby instalacji Windows miałem błąd, to on ją sformatował. Myślałem, że ustawił tablicę na mbr
|
A co jest na dysku?
Tzn Win7 tak go sformatował czy instalowałeś go na preformatowanym? |
Ilość załączników: 1
Ok mam zamiar zabrać się za zrobienie partycji na Debre i przywrócenie obrazów.
Przy próbie rozpoczęcia zabawy z gparted mam coś takiego: Załącznik 65625 Nie ważne czy wybiorę Tak czy Nie. Dysk jest widoczny jako "unallocated space" |
Cytat:
|
To ficzer :szczerb:
|
Ale to tylko w wersjach Pro, Ultimate i Server. :P
A co do tej 100MB partycji to pomieszałem. ;p Okazuje się, że wymusza jedynie przy partycjonowaniu dysku podczas instalacji. Można odmówić, ale wtedy wraca do tego menu, można usunąć mu tę 100MB, wybrać kolejną na którą wszystko wrzuci, ale wtedy robi się dziura. Rozwiązaniem jest przed instalacją utworzenie partycji, którą później się wybierze. Co za idiotyzm... |
O to ciekawa opcja!
Tylko nie wiem czy coś to da, i tak jedną partycję trzeba będzie poświęcić na Windowsa, ale zawsze to nie dwie. |
Pardon, nie widziałem tego w pierwszym poście.
Może tak? http://blogs.msdn.com/b/knom/archive...guideline.aspx |
Cytat:
PS. Czuje że jeszcze dwa posty i dojdę do wniosku że Windows potrafi tylko uruchomić Fifę :ysz: |
Cytat:
Andy, ja na Twoim miejscu wyjalbym z szafy jakiś 100gb stary seagate i na nim postawił win, z osobnym boot itd. U mnie możesz kolejno dyski wypinać i pozostałe systemy działają... |
Nie wierze.
Druga strona dyskusji o tym, jak zrobić dual boota debiana z w7. I póki co jakoś rozwiązania nie widać. A mamy rok 2014 :ysz: Masakra. Propozycja I: Partycje SWAP | ROOT | HOME - windowsa olac, do grania w FIFA 14 kupić X360, do grania w FIFA13 zainstalować wine. Propozycja II: Partycja Windows | SWAP | ROOT | HOME - przy czym partycja z Windows mała, bo szkoda na niego miejsca (skoro tylko do fify), a poza tym o ile się nie mylę nie można bootować z partycji po ok 130 gigabajcie. Windowsowi przedstawić dysk podzielony już na partycję, żeby mu do głowy nie przyszło robienie jakichś bzdetów po 100MB. |
fdisk? Ktoś CIę zamroził na 10 lat? teraz jest diskpart...
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:18. |