![]() |
Pierwszy dysk SSD- kilka pytań.
Ilość załączników: 3
Witam nabyłem niedawno dysk Crucial M500 i mam kilka pytań gdyż SSD to dla mnie temat mało znany .
Po pierwsze czy poza użyciem tego programu : http://www.cdrinfo.pl/download/2650135800 Mam zrobić coś jeszcze w celu optymalizacji ? Po drugie : Czym monitorować S.M.A.R.T dysku , i na ile mu ufać ? Sprawdziłem SMART programem CrystalDiskInfo i pewne atrybuty mnie niepokoją . ( zdjęcia w załączniku ) Czy mam się czym niepokoić ? |
Reallocation Event Count zastanawiam się ile ich wystarczy by wymienić ssd na nowy i czy w ogóle za takie coś wymieniają.
|
Bez jaj dysk ma 1 dzień :(
Czy można to jakoś sprawdzić aby się upewnić ? |
trzeba monitorować czy jest przyrost tego eventu.
|
No to ładnie nowy dysk i już się sypie . Coś to SSD felerne . A nie da się sprawdzić w jakim stanie faktycznie on jest ?
Nie ma programu coś jak MHDD dla SSD ? |
Spokojnie, M500 tak mają fabrycznie, poczytaj. Jeśli parametr "Reallocated Event Count" się nie zwiększa i dysk działa prawidłowo nie ma powodów do obaw.
|
Cytat:
Te rzeczy które robi program SSD Fresh też się przydadzą. I to by było tyle. |
Cytat:
Możesz wyjaśnić dokładniej to zagadnienie ? Bo mi to nic nie mówi . :( Czym to zrobić ? ps a jeśli już zainstalowałem system to czy muszę znowu formatować , czy mogę to zrobić przy następnej okazji ? |
Nie napisałem dokładniej, bo temat jest powszechnie znany, wałkowany i są programy do sprawdzania tego "alignu". Chodzi o przesuniecie danych względem komórek pamięci na SSD.
Być może Windows sam zrobił wszystko dobrze i nic nie trzeba poprawiać (a jedynie sprawdzić dla pewności). Użyj szukajki na pewno coś znajdziesz. :taktak: |
Chodzi o "wyrównanie partycji" dysku SSD, zobacz tego posta i film, który się w nim znajduje.
|
To ja może troszkę z innej beczki.Jaki dysk polecacie?
|
|
Czy dysk SSD jest rzeczywiście znacznie szybszy niż tradycyjne dyski twarde HDD?
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:33. |