![]() |
Zawsze to szybciej niż restart kompa...
Uruchomiłeś cupsa? |
Zgadza się, trzeba coś wpisywać. ;)
|
Wystarczy wpisać: systemctl restart cups
|
Dzięki za link, zbadam.
A co do restartu to wygodniej mi dwa razy kliknąć niż wpisywać takie litanie w terminalu. :P To nie serwer tylko desktop przecie. |
Konfigurowałem w ten sposób https://wiki.debian.org/SaneOverNetwork i umnie EPSON DX9400F bryka po sieci jako drukarka i jako skaner - na Windowsie, Debianie i Androidzie (:
btw, zamiast robić*reboot komputera mogłeś zrestartować usługę cupsd Kod:
root@syon:/home/neo# systemctl status cups;systemctl restart cups;systemctl status cups |
@andy
I widzisz... facepalmujesz mi, a się nie znasz. ;) Instalowałem dziś bradery na dwóch innych komputerach i dopóki nie zrestartowałem komputera to nie przyjmuje hasła. Wszystkie to Minty 17 i 17.1. - - - Mam teraz inny problem. Nie widzi skanera z tejże drukarki. Sterowniki są, wgrane xsane i simple-scan (to ostatnie to chyba nakładka na to pierwsze, tak?). Oba nie znajdują mi skanera. Przy instalacji sterowników zainstalował coś takiego jak "brscan" i "brscan-key", ale nie chce się wywołać z terminalu i nic podobnego nie znajduję w systemie. Pomysły? :D |
Oj tam, przekonany byłem że jest włączone. Nie trzeba dziergać ręcznie, jest w menu, tylko że zmiany to trzeba jeszcze zatwierdzić... ;p
Ok, problem rozwiązany. Zamykam. || |
|
Nom, to ten tego no, działa. :czar:
|
Pamiętam, pamiętam.
|
@Kogoro no bez tego nie będzie widoczna. Tylko...czekaj....pisałem o tym kilka postów wcześniej :D oj Berion oj
|
Jedyna różnica z moim cupsd.conf wytłuszczona.
Cytat:
|
Problem mam ze znalezieniem drukarki po sieci, więc kto wie, może to jest i problem ze znalezieniem jej IP. ;)
Kod:
LogLevel warn |
@Berion pokaż co masz w pliku /etc/cups/cupsd.conf
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:20. |