Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Potęga i przekleństwo technologii Cloud - ankieta. (https://forum.cdrinfo.pl/f113/potega-przeklenstwo-technologii-cloud-ankieta-94187/)

Berion 09.03.2015 13:02

Nie używam to się nie znam, ale chyba wszystkie kraje mają obostrzenia co do środka płatności i adresu IP. Dlatego, że ceny nie są wszędzie takie same. Ale mogę się mylić, konto na Steam mam na Polskę i zrobiłem matce tylko dlatego, że w Humble Bundle była promocja na Zumy, Peggle, Bejeweledy itp. casualówki. ;p

Zetoxa 09.03.2015 11:57

nikt nikomu nie kazał napadać na sąsiada :taktak:

Berion 08.03.2015 22:28

Dlatego że rubel tani? Steam z tego co kojarzę jest mocno regionalizowany, więc gościu pewnie sprzedaje konto/grę przeznaczoną na ten rynek (sprawdzają IP).

Patrix 08.03.2015 20:16

Ilość załączników: 1
Zaczynają się machloje z aktywacjami przez VPN k***a

grzeniu 26.01.2015 14:12

Tak jest!
Jasiu! Wężykiem to wężykiem.

joujoujou 26.01.2015 14:00

Przestać kupować.

Całkiem.

Berion 26.01.2015 13:38

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1311871)
Ależ konsole przywieź sobie może... i nikt mu nie zabrania... ba nawet gry może przywieź... a to że w nie nie zagra... to już co innego. Nabywając daną grę godzisz się z jej licencją.... czy ci się to podoba, czy też nie...
Może nam się to nie podobać, może bulwersować... ale w licencji wszystko jest opisane.... nawet to, że jeśli licencji nie akceptujesz.... produkt możesz zwrócić...

A to ciekawe bo mnie się nic nie wyświetla z potwierdzeniem przeczytania i akceptacją... Na żadną treść licencji się nie zgadzam, a po otworzeniu pudełka gry zwrócić nie mogę...

Ja nie wiem, skąd ta troska o producenta? Co się z ludźmi stało, że dali się tak zgnoić i martwią się o cudze firmy, które wykorzystując to dymają ich bez mydła. Wypisz wymaluj Ubisoft i usuwanie legalnie kupionych gier, Steam i zubażanie gier itd.

misiozol 26.01.2015 12:42

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1311871)
Ależ konsole przywieź sobie może... i nikt mu nie zabrania... ba nawet gry może przywieź... a to że w nie nie zagra... to już co innego. Nabywając daną grę godzisz się z jej licencją.... czy ci się to podoba, czy też nie...
Może nam się to nie podobać, może bulwersować... ale w licencji wszystko jest opisane.... nawet to, że jeśli licencji nie akceptujesz.... produkt możesz zwrócić...

Dokladnie ludzie sa dymani bez mydla , ile tak naprawde osob czyta caly ten belkot licencyjny ?

mgit 25.01.2015 23:57

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1311870)
Cóż, jako kupującego niespecjalnie obchodzi mnie, jak zrobi to sprzedawca, natomiast oczekuję, że otrzymam produkt legalny i działający. Inna sprawa, że nie szukam pozycji sprzedawanych znacznie taniej niż cena rynkowa.

Niespecjalnie obchodzi mnie również, jak zabezpieczy się przed kombinacjami właściciel platformy. Jeśli otrzymuję gift od innego użytkownika, to zakładam, że wydawca był stanie zweryfikować pochodzenie tegoż. Ponownie jednak mam na myśli sytuacje klarowne, a nie takie, gdzie od razu widać że ktoś wykorzystuje jakąś lukę w systemie.

Z tymi ip to jest insza inszość. Tu interpretacja w dzisiejszych czasach staje się coraz trudniejsza. Z jednej strony za towar kupiony za granicą należałoby zapłacić podatek. Z drugiej kupując od firmy i tak ten podatek płacę, więc w czym rzecz? Jest jeszcze inny aspekt - a co ma zrobić mój znajomy, który zjeżdżając do Pl na dłuższy urlop miał ochotę przywieźć ze sobą konsolę? Nabyta w UK, wszystko kupione legalnie w UK, to niby z jakiej racji nie może przywieźć tu ze sobą swojej własności i korzystać jak ze swojej własności? Przecież nikt nie zabronił mu przyjechać tu jego autem, ani korzystać ze swojego smartfona.

Jarson 25.01.2015 23:53

Cóż, jako kupującego niespecjalnie obchodzi mnie, jak zrobi to sprzedawca, natomiast oczekuję, że otrzymam produkt legalny i działający. Inna sprawa, że nie szukam pozycji sprzedawanych znacznie taniej niż cena rynkowa.

Niespecjalnie obchodzi mnie również, jak zabezpieczy się przed kombinacjami właściciel platformy. Jeśli otrzymuję gift od innego użytkownika, to zakładam, że wydawca był stanie zweryfikować pochodzenie tegoż. Ponownie jednak mam na myśli sytuacje klarowne, a nie takie, gdzie od razu widać że ktoś wykorzystuje jakąś lukę w systemie.

Z tymi ip to jest insza inszość. Tu interpretacja w dzisiejszych czasach staje się coraz trudniejsza. Z jednej strony za towar kupiony za granicą należałoby zapłacić podatek. Z drugiej kupując od firmy i tak ten podatek płacę, więc w czym rzecz? Jest jeszcze inny aspekt - a co ma zrobić mój znajomy, który zjeżdżając do Pl na dłuższy urlop miał ochotę przywieźć ze sobą konsolę? Nabyta w UK, wszystko kupione legalnie w UK, to niby z jakiej racji nie może przywieźć tu ze sobą swojej własności i korzystać jak ze swojej własności? Przecież nikt nie zabronił mu przyjechać tu jego autem, ani korzystać ze swojego smartfona.

ed hunter 25.01.2015 23:52

Za chodzi, a ka, nie chodzi, za granicą jest zagranica.

revolver0 25.01.2015 23:46

chyba tak... ale z drugiej strony to Ubisoft....

andy 25.01.2015 23:44

Czyli w tym wypadku sami są*sobie winni?

mgit 25.01.2015 23:26

Zasada bardzo prosta:
Kupujesz w innym regionie taniej - za pomocą znajomego - lub bardziej skomplikowane za pomocą zmiany IP (elite Proxy) a potem sprzedajesz jako gif drożej... ale taniej niż w PL po przeliczeniu z euro na PLN...
Z jednej strony - to dobrze że blokują... bo sprzedawcy obchodzą w ten sposób podatek który występuje w Polsce... i tym samym okradają państwo... z drugiej strony gorzej dla gracza polskiego - będzie miał drożej i do tego pewnie straci to co kupił. Jak by spiracił to by nic nie zapłacił oraz nie stracił danego tytułu...

Za chodzi pytanie czy jest sens kupować gry orginalne taniej - czy lepiej kupować drożej, ale przynajmniej z pewnego źródła... a może całkiem z nich zrezygnować...

revolver0 25.01.2015 23:14

pytanie skąd sprzedawca je ma, bo wyczytałem że kasują jeżeli zostały zakupione przez pośrednika (inny region ?1?!?!0...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:59.