![]() |
Tylko czekać aż udostępnią kod całego systemu. Trochę to przypomina Google Wave. Razem z Jitsi i platformą do udostępniania plików.
|
Ok, jakiś argument to jest. :)
|
zeby pracowac w moim ulubionym pakiecie biurowym nawet gdy mam w reku kompa sluzbowego z zablokowanym wszystkim co sie da?
albo miec dostpe do swoich nie tylko plikow, ale tez ulbionych programow z wlasnymi ustawieniami bedac gdzies daleko od domu bez swojego kompa? |
Cytat:
|
I na co to komu? :P
|
nice
juz jestem zainteresowany |
|
Jest racja w tym, że docx (MSO) jest królującym standardem w firmach.
Ale prawda jest też taka, że większe firmy często mają tego standardu 10% - dla tych którzy rzeczywiście mogą potrzebować (np developerzy raportów Oracle BIP, wymiana dokumentów z firmami zewnętrznymi). Natomiast pozostałe 90% ma poinstalowane LibreOffice i inne narzędzia na licencji GPL. I w domu też LibreOffice, bo jeśli ktoś nie pracuje w domu na tym pakiecie, to mu wystarczy, a PDF wygenerowane z tego programu są równie dobre jak z MSO. |
Coś w tym stylu.
|
Coś w rodzaju Google Docs?
|
Cytat:
|
Nie wiem po co ta dyskusja. ODF jest obowiązującym w Polsce standardem od chyba 10 lat. Obok TXT i RTF. Rozporządzeniem Rady Ministrów.
Wiadomo niestety, jak to wygląda w prakyce, ale w obu firmach w których pracowałem używa sie i MSO i LO. Rzeczywiście wymiana danych między tymi programami pozostawia na razie wiele do życzenia i chyba dla MS jest to wygodne. |
andy - ja nie mam, bo nie uzywam MSO :D
csv pod MSO nie dziala i basta zreszta pliki log to przeciez to samo co csv (znaki podzialu moga sie roznic, dla LO to zaden problem, przy otwieraniu jest przeciez nawet podglad pliku aktualizowany przy kazdej zmianie opcji, w tym znakow podzialu) u mnie Windows juz tylko dziala w wirtualce czasami, ale nawet do nowego kompa z Windom moglem dostac od pracodawcy MSO i podziekowalem - wole Libre |
Standardy standardami, a beton betonem. ;)
I u siebie można używać ODT co sam czynię, ale jak komuś coś dać to DOC/DOCX i PDF bo inaczej wielkie oburzenie co mają z tym zrobić. Tak przynajmniej było w jednej organizacji pożytku publicznego (czy jak to się tam zwie). Kompletny brak kompetencji. Loga przysyłali osadzone w DOC, na dodatek ściągnięte jakieś miniaturki z google graphics które nadają się chyba tylko do przyklejenia na czoło. Listy wysyłane w załączniku jako DOC. Brak słów. I daj takim teraz ODT. :sciana: Cóż... |
@jou oczywiście, że się da edytować. Ten format jest przeznaczony do przesyłania dokumentów, które mają pozostać niezmienione - tzw do wglądu.
@nimal wiesz co mnie najbardziej dobija w Excelu? Obsługa plików csv oraz UTF 8... Kiedyś musiałem wyeksportować plik jako csv oddzielony przecinkami w UTF. Wybrałem odpowiedni format zapisu i co? I nic. Kolumny były oddzielone przez średnik. Jeżeli chodzi o UTF to mam problemy z otwieraniem i zapisywaniem dokumentów z tym kodowaniem. Filozofia i podejście MS mnie przeraża. Gdy zacząłem korzystać z Sharepointa to sobie pomyślałem wtf? To jest tak mało wygodne, że brak słów. Np ankiety o wiele szybciej i wygodniej zrobić pod Googlowym Docs. Tam jeszcze mam skryptowy język dzięki któremu mogę zrobić dosłownie co chcę. W sharepoint są przepływy pracy jednak jest to ciężkie... @Max jeżeli ktoś ma pracować na pakiecie biurowym, to na znać jego obsługę. Koniec kropka. Co do tekstów "nie jestem informatykiem", to słyszy się je na prośbę o zrobienie zrzutu ekranu, o podanie adresu IP, o zrestartowanie komputera, o sprawdzenie czy w gniazdku jest zasilanie itd. *****izacja postępuje. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:05. |